Agenda

Terug naar de agenda

Stefano Odoardi in Leudal en Roermond

zondag 03 februari 2019 t/m zondag 24 februari 2019

Films, docu’s, foto’s, aquarellen, conceptuele kunst en installaties. Stefano Odoardi zet de zintuigen op scherp. Zijn filmdrieluik Mancanza - Italiaans voor: gebrek - is bijna voltooid. Reden om aandacht te besteden aan deze bijzondere Italiaans-Nederlandse cineast en beeldend kunstenaar, die een verrassend warme band onderhoudt met Midden-Limburg.

Programma in Leudal

Lecture/workshop bij Op Kapittelsbos in Grathem op 9 februari 2019
Stefano Odoardi geeft op zaterdag 9 februari van 13-17 uur een lezing/workshop bij Op Kapittelsbos. Visueel antropoloog in opleiding Maaike Noijons is de moderator. Met mini-expo, clips en een ommetje door Exile of Beauty. Maximaal 20 deelnemers. De deelnamekosten bedragen €20 (incl. koffie, thee, fris, iets lekkers). Aanmelden kan via mail naar dit inschrijfformulier.


Short Movie Salon bij Op Kapittelsbos in Grathem op 10 februari 2019

Op zondag 10 februari organiseert de Stichting Kunst en Cultuur Leudal samen met Cultuurboerderij Op Kapittelsbos vanaf 13 uur een Short Movie Salon. Er zijn doorlopend korte films van Stefano Odoardi te zien en er is een mini-expo ingericht met een aantal foto’s. Het filmprogramma wordt afgewisseld met muzikale intermezzo’s. In de landschapstuin ligt de permanente installatie Exile of Beauty (Schoonheid in Ballingschap) van Odoardi: 26 rotsblokken uit een steengroeve in het natuurgebied Maiella (Abruzzen/Midden-Italië) zijn officieel gedropt in Grathem tijdens het eerste Cultuurweekend in Leudal in 2006. De installatie is de hele middag te bezoeken. Wederom in aanwezigheid van de kunstenaar zelf.

Ook zijn er twee shortmovies van jonge filmmakers te zien, die beide een bijzondere relatie hebben met Midden-Limburg. Iemand-Niemand-100.000 van Studio Akatak is opgenomen in Kasteel Baexem en geïnspireerd op de paradijslijke en tegelijk apocalyptische wandschildering van Matthijs Röling. De jeugdige Zoé Beekes vertoont voor het eerst in Limburg haar korte docu: ‘Gewoon Anders’ over haar twee moeders en twee vaders, deels met roots in Leveroy.

Programma in Roermond

Expositie in ECI in Roermond van 3 t/m 24 februari 2019

Klik hier om de foto's van de opening te bekijken.

Op initiatief van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal opent op zondag 3 februari om 16 uur een tentoonstelling met werk van Stefano Odoardi in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. De foto’s, tekeningen en aquarellen, die t/m 24 februari worden getoond, zijn onderdeel van zijn Mancanza-drieluik: Paradiso (Paradijs), Inferno (Hel) en Purgatorio (Vagevuur).

Het project Mancanza startte tien jaar geleden, vlak na een verwoestende aardbeving in de Italiaanse Abruzzen. Odoardi voelde onmiddellijk de drang om een film te maken zonder script. Dat resulteerde in Mancanza - Inferno (Gebrek – Hel), waar de nadruk lag op film en tekeningen. Daarna volgde Mancanza – Purgatorio (Gebrek – Vagevuur), waar de crossover tussen film en aquarel is opgezocht. Mancanza - Paradiso (Gebrek - Hemel) is het laatste nog niet voltooide deel. Dit deel draait om schoonheid. Film en fotografie gaan hier een pact aan. Hoofdrolspeler in de gehele trilogie is de Italiaans-Franse actrice en performer Angelique Cavallari, die verschijnt in de hoedanigheid van een denkbeeldige engel, abstract, iconografisch en wereldlijk. De cineast lijkt permanent in de droomstand te staan. Voor Paradiso fotografeerde Odoardi zijn muze in musea (onder meer in het Van Gogh en het Rijksmuseum), dé plek waar van origine schoonheid te vinden is.

Kunstfilms in ECI in Roermond van 3 t/m 22 februari 2019
De ECI cultuurfabriek vertoont van 3 t/m 22 februari wekelijks een van zijn kunstfilms. Stefano ODOARDI (1967, Pescara) is een filmmaker van Italiaanse komaf die wisselend in Italië en Nederland werkt. Zijn korte films werden geselecteerd voor verschillende internationale filmfestivals.

Draaischema:
Una Ballata Bianca: 3-2 17:00 uur/ 19-2 20:15 uur

Mancanza-Inferno: 3-2 17:05 uur/ 15-2 19:15 uur

Mancanza-Purgatory: 12-2 20:15 uur/ 22-2 14:35 uur

Tunnelvisie + La Pluie: 8-2 19:15 uur
 

ECI live op maandag 4 februari a.s. om 20.00 u. die in het teken van kunst:

Het Goede, het Ware en het Schone …

Maar kunst, is dat nog wel het schone? Moet kunst mooi zijn? Gaat kunst niet over heel andere zaken als schoonheid? Moet kunst niet reflecteren, een andere kijk bieden, kritiseren, uitdagen, choqueren? Of gaat dat samen met schoonheid? Met geluk? Kunnen de vreselijkste dingen niet worden verteld, geschreven, gecomponeerd, uitgebeeld en gefotografeerd en kan het resultaat dan toch mooi zijn? Hoe ga je daar als kunstenaar mee om?

Edwin Becker (hoofd tentoonstellingen van het van Goghmuseum Amsterdam) gaat daarover in gesprek met twee kunstenaars; cineast en beeldend kunstenaar Stefano Eduardo exposeert in de ECI cultuurfabriek met een foto expositie over de ervaring van schoonheid.
Theo Derksen is fotograaf en documentairemaker. Hij maakte een expositie over de massamoorden van Auschwitz en maakte documentaires over onder andere de Wolga en het Grote Kanaal in Huang Zou China.

Emile Hollman (Zuiderlucht) is onze columnist en de avond wordt afgesloten met een bijdrage van de Roermondse rapper/woordkunstenaar Brohlin.

 Meer info? Kijk op https://www.ecicultuurfabriek.nl/theater/eci-live-6/
 

Het totaalprogramma komt tot stand dankzij een samenwerking van Stichting Kunst en Cultuur Leudal, ECI Cultuurfabriek en Cultuurboerderij Op Kapittelsbos. Met dank aan: Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Italiaans Cultureel Instituut Amsterdam en gemeente Leudal.