2020 Limburg Festival

Er is een jarenlange samenwerking tussen de Stichting Kunst en Cultuur Leudal en het Limburg Festival.

 

De Corona-editie van het Limburg Festival 2020 telt drie onderdelen.
Tóch nog drie onderdelen!
En dat zijn dan meteen ook drie héél bijzondere onderdelen.

 

   

 

13 augustus  |  Limburg Festival Kindermiddag

Al jaren stond elke donderdag prominent de Limburg Festival Kindermiddag op het programma. Helaas zou in 2020 corona roet in het eten hebben gegooid. Maar de versoepelingen van maatregelen gaf ons toch de ruimte om er ook dit jaar een mooie dag voor de allerkleinsten van de maken. En dit vooral op initiatief van onze jaarlijkse host op dat onderdeel, de Roermondse ECI Cultuurfabriek. Daarom ook dit jaar weer traditiegetrouw extra aandacht voor al uw blagen. Zij zijn meer dan van harte welkom van 14:00 tot 18:00 uur op de gratis toegankelijke Limburg Festival Kindermiddag. Voor meer info klik hier!

12 t/m 16 augustus  |  Limburg Festival TV

Dit jaar is er geen bijzonder theater op bijzondere locaties maar kunnen jullie wel genieten van bijzondere tv, Limburg Festival TV! Elke dag om 20.00 uur staat er op onze online kanalen een nieuwe aflevering online. Vol met interviews, optredens, sketches en meer. Laat je verrassen door de avonturen van Martijn Crins en zijn team! Zij bezoeken elke dag we een andere aan het Limburg Festival verbonden gemeente. Wij hebben er alvast zin!

De afleveringen worden ook uitgezonden op de lokale TV zenders Omroep ML5Roermond Nieuws en Delta Limburg.
Voor meer info klik hier.

15 augustus  |  Limburg Festival Talkshow Live!

Als rots in de branding der conversatie gaat Martijn Crins in gesprek met o.a. Ger Koopmans. Maar er schuiven meer boeiende en ludieke gasten aan. De exacte line-up houden we nog even geheim, maar het belooft een mooi programma te worden! Met live muziek van Woody, the Human Jukebox en Theatergroep Piepschuim komt de Limburg Festival Talkshow Live! afsluiten. Voor meer info klik hier.

 

          

 

Het Limburg Festival is het oudste theaterzomerfestival in Midden-Limburg! Sinds 1983 bezorgen we bezoekers een unieke ervaring door ze te verwonderen met bijzonder theater op unieke locaties. Wij toveren Midden-Limburg om tot één groot openluchtpodium met een breed aanbod van theater, toneel, muziek, opera, mime en dans.

Voor meer info, kijk op www.limburgfestival.nl

Lees meer »

2016 Limburg Festival

Limburg Festival in het Leudal en omstreken

LMBG FSTVL is het toonaangevend zomerfestival in het hart van de provincie Limburg. Het festival brengt bijzonder theater op bijzondere (landschappelijke) plekken. Van woensdag 24 tot en met zondag 28 augustus 2016 verandert Midden-Limburg (en een stukje van het Duitse en Belgische grensgebied) in één groot openluchtpodium met een gevarieerd pallet van o.a. theater, dans, muziek, mime, poppenspel, performance en straattheater. Leuk voor iedereen!

 


Een 35-tal hartstochtelijke belevenissen met een veelvoud aan nationale en internationale toppers en aanstormend theatertalent kleurt de magie van de verbeelding.
Het Theater Op Locatie, de verrassende fietstocht Natuurlijk…Theater, de imponerende wandeltocht Theatrale T®ippelzone en het aangrijpende Ommetje Opera ( in en rondom Kasteel Baexem) geven al aan hoe divers het festival is opgezet. Mocht dat nog niet overtuigend genoeg zijn: Roermond krijgt de allure van de Gentse Feesten door De Gekleurde Stad, de Kindermiddag en -nieuw dit jaar- de Dans Promenade.

 

Dat allemaal voor een zeer toegankelijk prijs. Enkele voorstellingen ook gewoon gratis, maar altijd tegen een schappelijke prijs. En op een bijzondere plek. We noemen hier o.a. Nynke Laverman in de Serinuskerk in Grathem, Cie KAiET/Andre Manuel bij Menkesdriek in Roggel, TG Nachtgasten in de Uffelsemolen in Haler, Sien Vanmaele bij Heijerhof in Baexem en Het KIP in de kalkoenenloods Coolen te Heythuysen. Keus te over voor een avondje bijzonder theater op bijzondere locaties.

 

Lees meer »

2015 Limburgfestival

33e LMBG FSTVL maakte van Leudal een groot podium van 26 t/m 30 augustus  2015

Het is niet overdreven te stellen dat de gemeente Leudal het Limburg Festival stevig heeft omarmd. De gehele gemeente wordt de 1e week van augustus werkelijk overspoeld met een veelzijdig en prachtig aanbod van kwalitatief hoogstaande theater. Daarmee vormt de gemeente Leudal inmiddels een van de rotsvaste pijlers onder dit populaire festival. Wat is er zoal te zien deze editie….???

Theatrale T®ippelzone                                                                                        

Nieuw in het programma is de Theatrale T®ippelzone. Een grensoverschrijdende theatrale wandeling voor jong en oud met op het menu alleen speciaal figuren – en objectentheater. Ittervoort, Neeritter, Thorn en Kinrooi vormen hiermee op woensdag 26 augustus het décor voor de opening van het LMBG FSTVL 2015.

Natuurlijk…Theater                                                                                            

Uiteraard is ook weer de populaire theater fietsttocht Natuurlijk…Theater van de partij. Voor de 20e keer doet dit rondreizende circus ook Leudal aan. Op 30 augustus. Starten vanaf 10u30 tot 12u00 in de centrum’s van Roggel, Haelen en Baexem.

Ommetje Opera

De vaste bezoeker van het festival is nieuwsgierig naar bijzonder theater. Het Ommetje Opera komt aan deze wens, tussen al het overige bijzonder theateraanbod op bijzondere locaties, tegemoet. Opera op een erg laagdremelige wijze letterlijk dicht bij de bezoekers te brengen. Dit jaar op zaterdag 29 augustus in en rondom Kasteel Aldenghoor te Haelen.

Theater op Locatie                                                                                                    

Het succesnummer van de laatste edities blijft natuurlijk ook gehandhaafd; Theater op Locatie. Pracht locatievoorstellingen die zelden of nooit in het Leudal te zien zullen zijn, staan op voor deze gemeente kenmerkende en bijzondere locaties. Dit jaar kunt u kiezen uit: Sacred Places in de Kasteeltuin van Kasteel Baexem, Lieke Benders en Joost Vrouenraets in Preuveurie de Nassaurie te Grathem ( afsluiter 2015) , Margje Wittermans in de buik van eens schip in Neer, Ester Natzijl bij Wienerte ook in Neer, Nick Steur bij Casquettenhof in Horn en Andre Manuel in Roggel en Heythuysen. Waarbij bij deze laatste voorstelling opgemerkt dient te worden dat locale zangers samen met André Manuel op het podium zullen staan.

Voor een uitgebreid gedetailleerd overzicht zie o.a. www.limburgfestival.nl of scoor een festivalmagazine in een van de het gemeentehuizen van de deelnemende kernen. 

Lees meer »

Dichter bij Elkaar

Dichter bij Elkaar is het thema en titel van het Kunst en Cultuur Weekend Leudal dat onder auspiciën van de stichting Kunst en Cultuur Leudal door de Commissie Theater van vrijdag 31 augustus tot en met 2 september 2012 werd georganiseerd voornamelijk in de dorpskernen Heibloem, Roggel en Neer van  de gemeente Leudal.

In 2012 stond het Kunst en Cultuur Weekend Leudal in het teken van theatrale kunstvormen toneel, film, dansen en muziek.

Bijzonder is dat de organisatie zich specifiek richt  de ouderen binnen de samenleving. Hoe kijken wij als mensen van Leudal naar oud worden, oud zijn.

Lees meer »

Limburg Festival 2012

Buitengewoon LMBG FSTVL: hoge amusementswaarde en dito kwaliteit

Het 30ste LMBG FSTVL, van 8 tot en met 12 augustus, groeide uit tot een bijzonder geslaagd, buitengewoon festival. Na vijf festivaldagen vanuit het hart van Limburg - Roermond, Leudal en Maasgouw - zo’n 100 voorstellingen verder, op meer dan 25 bijzondere festivallocaties, is er maar één constatering mogelijk: wij bewandelen de goede weg met hartstochtelijke belevenissen aan de bezoekers. Samen genieten van voorstellingen en tochten met een hoge amusementenwaarde en een dito kwaliteit.

De jubileumeditie vond grotendeels onder zomerse omstandigheden plaats. We konden 4500 betalende bezoekers ontvangen. Duizenden mensen deden mee aan de theatertochten, tienduizenden kwamen kijken naar de gratis nationale en internationale straattheater-artiesten in de dorpen en op de pleinen van Leudal, Maasgouw en Roermond, op het water, aan de grindgaten, in de schuren, in kerken en op tal van andere bijzondere plekken.

Het LMBG FSTVL bedankt het publiek dat, samen met het festival genoot van tal van theatertochten, en het jubileumvuurwerk aan het grindgat van sponsor Kuypers Kessel in Neer. Gouverneur Theo Bovens, te gast in het kader van zijn zomertoernee, stak het festival een hart onder de riem en brak een lans voor cultuur als belangrijke levensader en smeerolie voor de economie en de samenleving.

   
                    

      

De belangstelling voor de voorstellingen en de theatertochten was overweldigend. Het LMBG FSTVL zou niet kunnen bestaan zonder de medewerking van locatie-eigenaren, ondernemers, bedrijven en alle andere participanten en festivalpartners die het festival een warm hart toedragen. En niet te vergeten zonder de tientallen vrijwilligers die dit samen met de productieteams handen en voeten geven. Opgeteld met de inzet van hoofdsponsoren Essent Clauscentrale en Kuypers Kessel kunnen we spreken van een eclatant succes. Met een goed gevoel op weg naar het 2013.

U kunt het hele jaar door Vriend worden via www.limburgfestival.nl

 

 

Lees meer »

Jongerentheater

Jongerentheater LET’S PLAY: de jonge harten van Leudal

De jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar kwamen uit Leudal, maar ook uit Afghanistan, Irak, Oekraïne en Wit-Rusland. De groep stond onder leiding van professioneel theatermaker Els Boonen (www.elsboonen.nl) uit Heythuysen. De jongeren zongen en praatten deels in hun eigen dialect. In LET’S PLAY kwam hun wereld terug in zo’n dertig fragmenten. Het was letterlijk uit hun leven gegrepen. Speciaal om de ontmoeting tussen jong en oud te realiseren, was er ook een voorstelling gepland voor bewoners van regionale ouderencentra in de Kreppel in Heythuysen.

Jongerentheater LET’S PLAY in het hart gesloten.

Het publiek van de vier uitverkochte voorstellingen in resp. Horckerhof, zaal Ellenhof, ouderencentrum de Kreppel en zaal Houben, sloot de jonge mensen van LET’S PLAY in hun hart. Alle vier de voorstellingen waren een groot succes te noemen. We kunnen met heel erg veel plezier, blijdschap, trots en dankbaarheid terug kijken op een fantastisch project.

Een project waarbij deze groep jongeren ons allemaal heeft laten zien dat interculturele samenwerking vanuit de wil tot verbinding kan ontstaan. Met geduld, aandacht en liefde en met een groot doorzettingsvermogen en de wil om naar elkaar te luisteren hebben deze jonge mensen en hun projectbegeleiders een droom waargemaakt.
De 500 bezoekers konden genieten van puur, oprecht, echt en bij vlagen ontroerend spel van een unieke, multiculturele groep jongeren uit Leudal. Met zelfgeschreven teksten, liedjes en dansen verbeeldden zij hun dromen, passies, talenten en hun verdriet. 

LET’S PLAY werd gemaakt onder de vlag van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal. De stichting wil graag Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Innovatie staat daarbij hoog in het vaandel.

LET’S PLAY is een prachtig voorbeeld geworden van deze Leudal-eigen bloeimogelijkheden. 

Hieronder volgen een aantal van de vele uitspraken gedaan door het publiek na het zien van LET’S PLAY:

 • Een geweldige prestatie wat deze jongeren hier neer gezet hebben. Het heeft me ontroerd! Aan alle jongeren: veel succes met alles wat nog op je weg komt!
 • Geweldige productie, je kan zien dat de jongeren er ook plezier in hebben. Super gedaan! Jammer dat er maar 4 voorstellingen zijn. Zou op school ook opgevoerd moeten worden.
 • Op weg naar een samenleving met binding waarin de verschillen niet worden uitvergroot maar juist overbrugd.
 • Wij vonden het heel bijzonder dat jongeren uit verschillende culturen hier sámen aan werkten en optraden met alle aandacht voor individuele inbreng en uitvoering.
 • Heel goed, creatief, verrassend, ontroerend, veel talent, leuk.
 • Ongelooflijk veelzijdig, vriendschappelijk, war,. Daar kan een schouwburg niet tegenop. Ontroerend goed.
 • Super! Ik heb genoten.
 • It was COOL.
 • Zeer goed programma van integratie.
 • Acteurs en actrices GA ZO DOOR!
 • Leuk dat jongeren van verschillende culturen zo met elkaar omgaan en elkaars cultuur leren kennen.
 • Bijzonder leuk project. Mooie voorstelling.

Lees meer »

Limburg Festival 2011

Hartverwarmende topcultuur op toplocaties met overweldigende publieksopkomst

Limburg Festival 2011: zwemmen in festivalhits en verwondering  

Het 29ste Limburg Festival, van 17 tot en met 21 augustus, waagde de sprong in het diepe door zich te presenteren vanuit het hart van Limburg, Roermond, Leudal en Maasgouw. En na vijf dagen zomers buitenfestival, zo’n 100 voorstellingen verder, op meer dan twintig bijzondere festivallocaties, is er maar een constatering mogelijk: dit was het jaar van topkwaliteit op toplocaties, een editie die zwom in de festivalhits en een editie waarin het publiek meermalen zijn waardering en verwondering uitsprak. Het aantal Vrienden van het Festival groeide tot bijna 700 personen.

Het vijfdaagse festival, dat onder grotendeels zomerse omstandigheden plaatsvond, kon meer dan 5000 betalende bezoekers ontvangen. Tienduizenden mensen kwamen kijken naar de gratis nationale en internationale straattheater-artiesten in de dorpen en op de pleinen van Leudal, Maasgouw en Roermond, op het water, aan de grindgaten, in de schuren, in kerken en op tal van andere bijzondere plekken.

Het Limburg Festival bedankt het publiek dat, samen met het festival, de sprong in het diepe waagde dit jaar. De provincie Limburg en de gemeenten Roermond, Leudal en Maasgouw bewezen met hun ondersteuning dat cultuur voor hen een belangrijke levensader is en smeerolie voor de economie. Vele dagjesmensen, toeristen, recreanten en inwoners hebben een festivalbril opgezet om zo het hart van Limburg (opnieuw) te leren kennen.

De belangstelling voor de voorstellingen, zowel op straat als op bijzondere locaties was overweldigend. Het Limburg Festival zou niet kunnen bestaan zonder de medewerking van locatie-eigenaren, bedrijven en alle andere participanten en festivalpartners die het festival een warm hart toedragen. En niet te vergeten zonder de tientallen vrijwilligers die dit samen met de productieteams handen en voeten geven. Opgeteld met de inzet van hoofdsponsoren Lindeboom Bierbrouwerij en Ballast Nedam Grondstoffen, kunnen we spreken van een eclatant succes. Op naar het jubileumjaar 2012, waarin de 30ste editie neergezet gaat worden. Voor meer informatie: www.limburgfestival.nl/  

Voor aanvragen van foto’s gelieve te replyen op deze mail.

Jackie Smeets
PR & programmering
0031 475 452586
0031 6 53894045

 

Lees meer »

Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »