Missiekapel

 

 

 

 

 

Missiekapel (1850-1851) gebouwd in neoclassicistische bouwstijl. De kapel dankt haar naam aan het feit dat hierin oorspronkelijk de Missiegroep (kruisbeeld en devotiebeelden) werd opgesteld. In de tweede helft 20ste eeuw was de kapel in verval geraakt en wilde men de kapel slopen. Op initiatief van de afdeling Limburg van de Bond Heemschut werd in 1985-1986 de Stichting Vrienden van de Missiekapel opgericht, die de kapel volgens de oorspronkelijke opzet heeft gerestaureerd. Vanaf mei 2012 is dit monument in gebruik als kunsttempel.

KUNSTTEMPEL

De commissie Beeldende Kunst van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal heeft het idee om de Missiekapel om te vormen tot Kunsttempel aangeboden aan de Stichting Vrienden van de Missiekapel en aan de gemeente Leudal.
Vanaf mei 2012 besteedt deze commissie de Missiekapel afwisselend uit aan kunstenaars en aan scholen.
Aan scholen om projecten te tonen.
Aan beeldende kunstenaars
-om actuele (experimentele) kunst te laten zien
-kunstenaars gelegenheid te geven om verdiepend onderzoek te doen
-en om publieke discussies te entameren.

EXPOSITIE

Beelden in de Missiekapel te Heythuysen
Winter 2019 / 2020.

De projectgroep “van Missiekapel tot Kunsttempel” onder auspiciën van de stichting Kunst en Cultuur Leudal stelt de ruimte beschikbaar voor een 33ste editie met de installatie: 

 “KNUFFELKRUIS”
van Alexandra Bremers

Het werk, samen in eenheid van "Kapel” en “Knuffelkruis van schapenwol met verguld vislood"

   EN AL 

   HOE WEL 

  JEZUS WAS EEN VISSER

het werk van Alexandra Bremers is dag en nacht van 6 december tot en met 1 maart 2020 te bezichtigen in de Missiekapel naast de kerk in Heythuysen.

VOLGENDE EXPOSITIE IN DE MISSIEKAPEL:

In de lente (editie 34) is van 6 maart t/m 30 mei 2020 dag en nacht in de Missiekapel van Heythuysen werk te zien van beeldend kunstenaar Thea Houben uit Roggel. 

Haar opvolgster Ineke Timmermans ontwikkelt op dit moment voor in de zomer maanden (juni, juli, augustus) editie 35: autonoom schilderwerk. 

Ook voor 2020 belooft de Missiekapel verrassend boeiend en kunstig devoot te zijn.

EXPOSEREN IN DE MISSIEKAPEL:


Kunstenaars en Leudal scholen die gebruik willen maken van deze expositiegelegenheid kunnen contact opnemen met de projectleider 'Van Missiekapel tot Kunsttempel'; Jan Peeters (mail adres: info@jancmpeeters.nl).

 

Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »