Missiekapel
Missiekapel (1850-1851) gebouwd in neoclassicistische bouwstijl. De kapel dankt haar naam aan het feit dat hierin oorspronkelijk de Missiegroep (kruisbeeld en devotiebeelden) werd opgesteld. In de tweede helft van de 20ste eeuw was de kapel in verval geraakt en wilde men de kapel slopen. Op initiatief van de afdeling Limburg van de Bond Heemschut werd in 1985-1986 de Stichting Vrienden van de Missiekapel opgericht, die de kapel volgens in de oorspronkelijke opzet heeft gerestaureerd. Vanaf mei 2012 is dit monument in gebruik als kunsttempel.
KUNSTTEMPEL
Vanuit de commissie Beeldende Kunst van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal is het idee om de Missiekapel om te vormen tot kunsttempel aangeboden aan de Stichting Vrienden van de Missiekapel en werd dit concept financieel loyaal ondersteund door de gefuseerde gemeente Leudal.
Als voorzitter van de commissie beeldende kunst (2000 - 2015) heeft Jan Peeters als initiatiefnemer en als kunstcurator de Missiekapel sinds mei 2012 tot nu toe als project afwisselend mogen uitbesteden als expositieruimte aan regionale kunstenaars. Ook kan de Missiekapel op aanvraag in dienst gesteld worden van het Leudal onderwijs.
Dus voor scholen om actuele maatschappelijke of bijvoorbeeld aan de schooltuin gelieerde projecten te tonen.
Wat beeldende kunstenaars betreft voorziet de kapel voornamelijk als expositie ruimte voor innoverende installaties
-om actuele (experimentele) kunst te laten zien
-kunstenaars gelegenheid te geven voor telkens 3 maanden verdiepend onderzoek te doen
-en om publieke discussies te entameren.
5 JUNI tot en met 28 AUGUSTUS 2022
De projectgroep "van Missiekapel tot Kunsttempel" onder auspiciën van de stichting Kunst en Cultuur Leudal stelt de Missiekapel voor de 43ste editie ter beschikking aan de Beeselse fotograaf
PETER BORS
die hier het verhaal van St. Joris en de draak verluchtigt.
In de late Middeleeuwen werd dit spel door de Schutgilden opgevoerd tijdens de ommegang als volksvermaak. Maar het liep uit de hand.
De geestelijkheid zag zich gedwongen om straffe maatregelen te nemen.
Vele St. Jorisgilden probeerden hun St. Joris-met-de-draak vertoning los te koppelen van de processie.
Op veel plaatsen is het spel toen verloren gegaan. In 1736 vervaardigt de kerk een algeheel verbod uit op de uitvoering van het Draaksteken in de processie. De financiële situatie van de schutterij zorgde ervoor dat niet elk jaar het spel op kermismaandagen werd opgevoerd, maar "om zekere jaren".
Nu is het uitgegroeid tot een zevenjaarlijks theaterspektakel, de eeuwenoude strijd tussen goed en kwaad.
VOLGENDE EXPOSITIE IN DE MISSIEKAPEL
Maria Stams toont beeldende kunst vanaf september t/m november 2022, editie 44.
Kunstenaars en Leudal-scholen die gebruik willen maken van deze expositie-gelegenheid kunnen contact opnemen met de projectleider "Van Missiekapel tot Kunsttempel"
Jan Peeters tel: 0475451981, e-mail: info@jancmpeeters.nl