MISSIEKAPEL

Missiekapel (1850-1851) gebouwd in neoclassicistische bouwstijl. De kapel dankt haar naam aan het feit dat hierin oorspronkelijk de Missiegroep (kruisbeeld en devotiebeelden) werd opgesteld. In de tweede helft 20ste eeuw was de kapel in verval geraakt en wilde men de kapel slopen. Op initiatief van de afdeling Limburg van de Bond Heemschut werd in 1985-1986 de Stichting Vrienden van de Missiekapel opgericht, die de kapel volgens de oorspronkelijke opzet heeft gerestaureerd. Vanaf mei 2012 is dit monument in gebruik als kunsttempel.

KUNSTTEMPEL

De commissie Beeldende Kunst van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal heeft het idee om de Missiekapel om te vormen tot Kunsttempel aangeboden aan de Stichting Vrienden van de Missiekapel en aan de gemeente Leudal.
Vanaf mei 2012 besteedt deze commissie de Missiekapel afwisselend uit aan kunstenaars en aan scholen.
Aan scholen om projecten te tonen.
Aan beeldende kunstenaars
-om actuele (experimentele) kunst te laten zien
-kunstenaars gelegenheid te geven om verdiepend onderzoek te doen
-en om publieke discussies te entameren

Peter van Knippenberg

Het projectVAN MISSIEKAPEL TOT KUNSTTEMPEL’ 
stelt de expositieruimte “Missiekapel” ter beschikking aan Peter van Knippenberg met wisselende installaties en gedichten onder het thema ONT-MOETEN.
Het werk van Peter van Knippenberg, vanaf 6 oktober  te zien in de Missiekapel,  komt voort uit zijn fascinatie voor kerkhoven. Zijn wisselende installaties en gedichten in de Missiekapel, kun je als beschouwer het beste gewoon, 'tussendoor even laten gebeuren'.  Je geeft je over aan een gedicht, dat je als toevallig passant voor jezelf  citeert. Je staat letterlijk stil bij, voor onze westerse cultuur, vertrouwde en veelal dode begrafenisbeelden die door zijn toedoen juist weer tot leven komen. En, dat is wat deze  kunstenaar oproept, je gaat in vrede verder. Niet met een verkrampte frons op je voorhoofd maar met  een werkelijk relativerende glimlach. Zijn werk is bedoeld om je meditatief even uit de waan van de dag te halen. Te kalmeren en te bevrijden 

De Missiekapel roept, dit keer, deze nazomer, op deze magische plek, meer dan ooit,  een oud haast vergaan kerkhof op. Weliswaar in gedachte  maar waarachtig als in een droom. Het project 'Van Missiekapel tot Kunsttempel' nodigde Peter Van Knippenberg uit om ons in zijn eigen beleving van culturele, soms zwaarmoedige begrafenisvormen en rituelen, te verlichten. Hierbij maakt hij gebruik van gedichten, installaties en de serene stilte van een witte kapel bij een vrijwel verdwenen kerkhof. 

De Missiekapel is naast de kerk, Dorpstraat, 6093 ED Heythuysen, gemeente Leudal. Deze monumentale installatie is permanent te bezichtigen van 6 oktober t/m 30 december.

VOLGENDE EXPOSANTEN IN DE MISSIEKAPEL:

Hans Kuijs: januari, februari, maart 2018

EXPOSEREN IN DE MISSIEKAPEL:


Kunstenaars en Leudal scholen die gebruik willen maken van deze expositiegelegenheid kunnen contact opnemen met de projectleider 'Van Missiekapel tot Kunsttempel'; Jan Peeters (mail adres: info@jancmpeeters.nl)