MISSIEKAPEL

Missiekapel (1850-1851) gebouwd in neoclassicistische bouwstijl. De kapel dankt haar naam aan het feit dat hierin oorspronkelijk de Missiegroep (kruisbeeld en devotiebeelden) werd opgesteld. In de tweede helft 20ste eeuw was de kapel in verval geraakt en wilde men de kapel slopen. Op initiatief van de afdeling Limburg van de Bond Heemschut werd in 1985-1986 de Stichting Vrienden van de Missiekapel opgericht, die de kapel volgens de oorspronkelijke opzet heeft gerestaureerd. Vanaf mei 2012 is dit monument in gebruik als kunsttempel.

KUNSTTEMPEL

De commissie Beeldende Kunst van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal heeft het idee om de Missiekapel om te vormen tot Kunsttempel aangeboden aan de Stichting Vrienden van de Missiekapel en aan de gemeente Leudal.
Vanaf mei 2012 besteedt deze commissie de Missiekapel afwisselend uit aan kunstenaars en aan scholen.
Aan scholen om projecten te tonen.
Aan beeldende kunstenaars
-om actuele (experimentele) kunst te laten zien
-kunstenaars gelegenheid te geven om verdiepend onderzoek te doen
-en om publieke discussies te entameren.

EXPOSITIE
José Fijnaut met WIEGELIED
van 1 december – 25 februari 2019

De projectgroep ‘Van Missiekapel tot Kunsttempel’ met ruimhartige ondersteuning vanuit de stichting Kunst en Cultuur Leudal en onder support van de stichting Vrienden van de Missiekapel stelt haar 29ste editie, voor de derde maal  ter beschikking aan initiatiefnemer en curator tentoonstellingen Missiekapel.

 

Jose Fijnaut (Elsloo): Toen mijn zoon een jaar of 8 was zei hij over kunst; “met kunst maak je je gevoelens eigenlijk na“. 

Al zolang ik me herinner wilde ik beelden maken en schilderen. Ik wist niet of het me zou lukken en hoe ver ik er mee zou kunnen komen. In 1983 ging ik naar de Academie voor Beeldende Kunst (ABK) in Maastricht. Eigenlijk was ik verbaasd dat ik was aangenomen. Ik kreeg een klassieke opleiding met goede anatomie lessen en leerde er vooral kijken. Mijn vakdocent was Appie Drielsma en mijn vriendin/collega Maria Stams. Maria en ik deelden de passie van portret boetseren.  In 1988 deed ik eindexamen als jongste van de ABK, was cum laude geslaagd en genomineerd voor de Hustinx prijs. 

Nu exposeer ik veel en regelmatig, geef les, krijg opdrachten. Ik werk nog altijd met Maria Stams. Onder de naam Koppig Limburg werken we aan portretten. We boetseren ieder een portret of we maken het portret gezamenlijk en we durven het sinds kort ook aan om “quatre main“ aan een portret te werken.

Haar werk bestaat uit een grote diversiteit van technieken en materialen naast het boetseren van de portretten, schildert zij, werkt met klei, staal, kunststof, glas, pluche eigenlijk alles wat ze kan gebruiken om haar beeld te verbeelden. Het zijn vaak herinneringen, het levert verschillend en kleurrijk werk op.

Het is een klankbord van haar leven zoals nu met de installatie Wiegelied" bij de kerk in Heythuysen, in de Missiekapel,  Aangestuurd met een sensor en dus dag en nacht te zien tot 25 februari. 

José Fijnaut www.josefijnaut.nl 

VOLGENDE EXPOSANTEN IN DE MISSIEKAPEL:

In maart, april en mei 2019 exposeert Hub. Pasmans eveneens met speciaal (in-situ) werk . 

EXPOSEREN IN DE MISSIEKAPEL:


Kunstenaars en Leudal scholen die gebruik willen maken van deze expositiegelegenheid kunnen contact opnemen met de projectleider 'Van Missiekapel tot Kunsttempel'; Jan Peeters (mail adres: info@jancmpeeters.nl)