2021 kunst en cultuur weekend zondag

Pronkstuk of prullaria
Een van de activiteiten in het Kunst en Cultuur Weekend Leudal 2021 was Pronkstuk of Prullaria. Onder een stralende zonnehemel hadden zich op zondag 5 september zeven deskundigen geïnstalleerd bij de Uffelse Molen om uitleg te geven over de goederen die door de bezoekers werden ingebracht. Er was weer een rijke schakering aan kunst, antiek en curiosa te bewonderen.

Zo bleek een klokje waardeloos maar het zat in een Art Deco messing kastje met een waarde van € 2000,-. Een blinkend rond plaatje, door een jongedame gevonden bij een nieuwbouwplan in haar woonplaats, bleek geen kroonkurk maar een gouden dukaat uit 1600 uit het Hertogdom Brabant,
diverse Chinese vazen bleken helaas toch Japanse vazen te zijn. Onder de vele schilderijen die werden ingebracht bevonden zich enkele juweeltjes zoals een olieverfdoek van de Vlaamse Meester Vanmalderen en een ingekleurde ets in perfecte staat van een hond van de Duitse kunstschilder Sperling. Ook was er een loodzwaar bronzen beeld te bewonderen van Dolf Wong, een voorstudie voor een van de werken die deze kunstenaar heeft gemaakt voor in de openbare ruimte in Midden- Limburgse dorpskernen.  Een wonderschoon 18e-eeuws polichroom, verguld houtsnijwerk beeldje, moet nog nader onderzocht moet worden. Echte prullen waren er niet bij maar sommige voorwerpen waren toch niet die schatten waarop men gehoopt had.
Zowel de deskundigen als de bezoekers gaven aan dat ze genoten hadden van een heerlijke middag.

 

Terugblik op Kunstfietsen 2021

Ook dit jaar ontbrak het traditionele kunstfietsen natuurlijk niet op het programma van ons Kunst- en Cultuurweekend. Zondagmiddag van 10 tot 17.00 uur waren de tuinen van de kunstenaars in de kernen Ell, Haler, Hunsel, Ittervoort en Neeritter geopend voor het publiek.

Iedere deelnemende kunstenaar had zijn tuin, en vaak ook zijn atelier, prachtig aangekleed met kunstobjecten. Er was een grote diversiteit aan kunst te zien, onder andere glaskunst, cortenstaal, schilderkunst, bronzen beelden, keramiek, beeldhouwen, tin gieten… . Een kunst die we nog niet eerder zagen was de bonsaikunst.

Bijzonder dit jaar was de expositie van schilderijen uit de erfenis van de bekende Zuid-Limburgse kunstenaar Charles Eyck en diens echtgenote Karin Meyer. Hun kleinzoon -eveneens Charles- liet niet alleen schilderijen en andere kunstuitingen van opa en oma zien, hij vertelde er ook nog heel persoonlijke anekdotes bij. Heel interessant!

Op verschillende locaties op de route was er voordracht en levende muziek. Zo las de bekende stadsdichter van Leudal, Frits Criens, op locatie columns voor, en kreeg veel lachers op zijn hand. In een andere tuin zaten de dichteressen Fransje Goedemans en Marjan Kilkens die ‘lastige portretten’ vingen. Verder was er het rustgevende harpspel van Anne van Buul, en trad -gewoon op een oprit, maar evengoed heel sfeervol- de band Pyure op, waar men verzoeknummers kon indienen.

Kortom, het was voor een groot publiek weer een fantastische sfeervolle dag, waarbij de vreugde niet in de laatste plaats verhoogd werd door het heerlijke weer.

 

Lees meer »

2021 kunstencultuurweekend zaterdag

ZATERDAG 4 SEPTEMBER 2021


Kindervoorstelling  ‘De droom van Annebel’  

in gemeenschapshuis Ellenhof, Scheijmansplein 18 in Ell.

 

De kindervoorstelling!

Verleden jaar was er vanwege de coronapandemie helaas geen kindervoorstelling, maar gelukkig ontbrak deze in 2021 niet op ons programma van het Kunst- en Cultuurweekend.

Dit jaar waren de kleintjes welkom in de prachtige zaal van Ellenhof in Ell. Zoals gewoonlijk was er grote belangstelling. Gelukkig maar, want de voorstelling was de moeite waard! Ieder jaar weer valt het op hoe de artiesten die voor kinderen optreden álles geven! Dit jaar traden er twee heuse elfen op, compleet met spitse oortjes en prachtige kleding, eentje gezeten op een hoge boom. De kinderen hingen aan hun lippen. En het leuke was, ze mochten gewoon met de elfen meedoen, samen het toneel op, over beekjes stappen, liedjes zingen, plannetjes bedenken. Zelfs de meest verlegen kleintjes die aanvankelijk bij mamma op schoot bleven zitten, stapten over hun schroom heen en beklommen het toneel.

Na afloop mocht elk kind nog met de elfen op de foto.

Zo kijken we weer terug op een geslaagde kinderochtend die zeker een vast onderdeel van ons Kunst- en Cultuurweekend blijft.

Lees meer »

2021 kunst en cultuur weekend vrijdag

Art Dinner
Nieuw op de agenda in het Kunst en Cultuur Weekend Leudal was het ‘Art Dinner’ een culturele tour langs 3 sfeervolle locaties in Heythuysen, die te voet of per fiets kon worden afgelegd. 

Het Allumni strijkerstrio trad op in de binnencourt van boerderijhoeve ‘de Elshof’.

Een moderne Dansact van Soraya met breakdance partner Kenji was te bewonderen in de schitterende beeldentuin van Bont en Blauw.

Rob Reyners bracht met zijn Combo een mix van eigen nummers en internationale evergreens ten gehore in de Bombardon. Na elke act was er een culinair hapje uit de hand. De prachtige entourage, de inspirerende optredens en de schitterende weersomstandigheden zorgden ervoor dat de vijftig bezoekers hebben genoten van een mooie kunstzinnige avond.

Lees meer »

2020 Kunst en Cultuur Weekend

Kunstfietsen 2020

De slechte weersvoorspellingen ten spijt, begon de dag met een stralende zon, en hoewel er later wel wat wolken verschenen, bleef het de hele dag schitterend fietsweer. Het was echt genieten, niet alleen van prachtige kunst, optredens, mooi verzorgde tuinen, maar ook van vele opgewekte fietsers die blij waren eropuit te kunnen en weer anderen te ontmoeten. Want ook dat laatste aspect bleek een niet onbelangrijk onderdeel van dit evenement. Blije gezichten alom.

Ook de kunstenaars keken tevreden terug op deze zeer geslaagde dag, waarbij sommigen letterlijk honderden mensen in hun tuin mochten verwelkomen. Mooi waren de inventieve oplossingen die ieder bedacht had voor het coronaprobleem: wasknijpers, kaartjes, turvers, veelal eenrichtingverkeer. Hier is ook een compliment voor het publiek op zijn plaats, dat zich netjes aan de regels hield en het voor lief nam dat er soms even gewacht moest worden.

Kortom, Kunstfietsen 2020 was een zeer geslaagde uitvoering in een traditie die we zeker in ere moeten houden: eerste zondag van september: KUNSTFIETSEN IN LEUDAL!

Hierbij de oplossing van het puzzelwoord:
landschapsschilder / landschapschilders

De 3 winnaars zijn van de bonnen van € 100 zijn:

  • Hub Sleven
  • Heidi Slaats van Heel (ze schrijft het zelf zonder streepje)
  • Riet Geraets

Hectische veiling kunststock gemeente Leudal

Kunst in de kelders van het gemeentehuis van Haelen
Afgelopen zondag 6 september vond in het oude gemeentehuis van Haelen de expositie en veiling plaats van de kunststock van de gemeente Leudal. In 2007 kwam de fusiegemeente Leudal tot stand, uit 4 gemeenten en 16 kernen. Elk der gemeenten had zijn eigen inkoopbeleid van kunst. En dan was er ook nog de zogenaamde BKR-regeling waarbij kunstenaars werken aan de gemeenten konden aanbieden om in hun levensonderhoud te voorzien. Al dit werk kwam terecht in de kelders van het oude gemeentehuis van Haelen waar het nu na vele jaren onder het stof tevoorschijn werd gehaald. Naar nu blijkt zat er werk bij van kunstenaars die inmiddels een bovenregionale status hebben verworven zoals Hans Bouwman, Gard van de Wegberg en Bert Wansink.

Geslaagde verkoop en veiling
In samenwerking met de gemeente Leudal heeft de werkgroep Exposities van SKCL op zondag 6 september een grote kunstmarkt van dit werk georganiseerd. De meeste werken waren uitermate voordelig geprijsd en konden meteen gekocht worden. De topwerken werden om 17.00 uur geveild.

Meteen bij de opening om 10.00 uur liep het storm. Binnen een uur was meer dan 25% van het werk verkocht en aan het einde van de dag was meer dan 65% van de kunststock verdwenen. Opvallend was wel dat alle kleurrijke werken liepen als zoete broodjes, terwijl een aantal pentekeningen en etsen in zwart-wit achterbleven. Vooral in deze Corona-tijd geeft de kunst zo weer wat kleur aan het leven.

Emotionele momenten
Er waren ook ontroerende momenten. Zo stond een bezoeker een kwartier lang gebiologeerd te kijken naar een werk; een schilderij van een Zwitsers dorp uit 1980. De bezoeker bleek Pierre Houben te zijn, de kunstenaar die het werk 40 jaar geleden zelf geschilderd had; hij was weer even die jonge kunstenaar van toen, vol herinneringen aan een prachtige studiereis. Voor € 100,- kocht hij een stukje van zijn jeugd terug. Enkele andere werken van hem waren toen al verkocht aan andere bezoekers.

 

Een ander hartverwarmend moment was het toen de heer Konings uit Weert, die tijdens de veiling 2 werken had verworven van Hans Bouwman, Lotte, de weduwe van de kunstenaar wist te bewegen samen met hem te poseren voor zijn nieuwe aanwinsten.

Tevreden wethouder
Wethouder Robert Martens van Leudal sprak van een zeer geslaagde dag. Veel kunst was voor een zacht prijsje teruggegeven aan de inwoners van Leudal; zo krijgt het werk weer de aandacht die het verdient. Kunst is er voor mensen en behoort niet te verpieteren in donkere opslagruimten.

Lees meer »

2019 Kunst en Cultuurweekend vrijdag

KUNST EN CULTUUR WEEKEND 2019

Opening en filmavond

 

Vrijdag 6 september vond bij Meetingpoint Nassaurie te Grathem de start van het Kunst en Cultuur Weekend Leudal plaats.

 

 

Na de officiële opening door voorzitter Jan Kraak en Wethouder Robert Martens werd in de grote zaal de film “De Partizanen” vertoond. Een meeslepend relaas over de aangrijpende gebeurtenissen van gewone mensen in een ongewone tijd in Baarlo, aan het eind van de 2e wereldoorlog. Sober en ingetogen verbeeld door een prima acterende cast, met Huub Stapel, Rik Launspach en Jaap Spijkers voorop.

 

 

De film, beschikbaar gesteld door Het Filmhuis en in dank aanvaard door SKCL, was in het actuele kader van “Leudal 75 jaar bevrijd”, een opmaat naar de uitvoeringen van het grootse openluchtspel “Vossen van de Spik”, waarvan de première plaatsvond in de 2e week van september. 

 

 

Vanwege de lange duur van de film konden de aanwezigen in de pauze gebruikmaken van het aanbod van prima verzorgde, belegde broodjes van Supermarkt de Spar uit Baexem.

De vrijwilligers van de Nassaurie zorgden er op uitstekende wijze voor dat het de aanwezigen aan niets ontbrak.

Lees meer »

2019 Kunst en Cultuurweekend zaterdag

Kindervoorstelling ‘Alle Dagen Feest’

 

Wat een heerlijke sfeer heerste er op zaterdagochtend 7 september in de Bombardon!

 Heel veel ouders, opa’s, oma’s waren -uiteraard met hun kroost- naar De Bombardon gekomen om te genieten van de voorstelling ‘Alle dagen feest” van Tijl Damen.

 

 

En een feest wás het. Tijl nam de kinderen mee op muzikaal tournee, ieder kind mocht meedoen, maar ook de (groot)ouders konden de dans niet ontspringen: zo moest een moeder als een paard door de hele zaal huppelen met de nodige kleintjes in haar kielzog, en een opa moest een flauwvallende de koning spelen. De hilariteit was groot.

 

 

Na afloop waren de kleintjes behoorlijk moe, maar Tijl ook.

 

Zaterdagavond: Sunset Sound Boulevard

 

Na de fantastische ochtendvoorstelling voor de jongste jeugd was het zaterdagavond tijd voor muziek.


 

Een optreden van The New Orleans BrassConnection (NOBC) en de coverband Greenfield stonden bij de Bombardon op het programma.

NOBC, een Brassband uit Maastricht en omgeving, met de zo bekende jazz-, gospel en blues streetmusic, zoals die in de geboortestad van de Jazz - New Orleans-  nog steeds op straat te horen en te zien is en ingezet wordt bij alle gelegenheden.
Een 8- koppige bezetting met blazers, snaredrum en bassdrum.

Greenfield, de coverband uit Roggel, met ook blazers in haar formatie. Een vertolking van  nieuwe en oudere nummers uit het rock/pop circuit, met uitstekende zang van een front-woman.

 

 

Beide Bands wisselden elkaar af en trakteerden de bezoekers op een gevarieerd programma van jazzy Street traditionals, evergreens en veel bekende nummers uit het recente populaire muziekgenre.

Lees meer »

2019 Kunst en Cultuurweekend Kunstfietsen

Kunstfietsen

Het traditionele kunstfietsen op zondag tijdens het Kunst- en Cultuurweekend was weer een succes. Dat kwam niet alleen door het weer dat ons zeer gunstig gezind was, maar ook door de grote variëteit aan kunst die er te bewonderen was: schilderkunst in allerlei vormen, keramiek, mandala’s, edelsmeedkunst, metaalsculpturen, (onderwater)fotografie, XL-meubels, het was genieten geblazen.

 

    


De fietstocht voerde door Baexem, Grathem en Kelpen-Oler, het was flink doorfietsen geblazen om alles te zien. Bij alle veertien locaties hing een letter (en één leesteken) die samen het gevraagde woord van de prijsvraag vormden. Sommigen gingen gezellig samen op een bankje zitten om te puzzelen.

 

              

 

Dat resulteerde in 23 goede oplossingen: ATELIERBEZOEK! was het gevraagde woord.

De drie gelukkige winnaars zijn inmiddels op de hoogte gesteld. Zij kunnen ieder een waardebon ter waarde van € 100 besteden bij een van de deelnemende kunstenaars.

Niet alleen de bezoekers, ook de deelnemende kunstenaars hebben erg genoten van deze mooie dag.

 

Overzicht deelnemende kunstenaars 2019

 

Naam

Vermelding website/tel.nr.

Connie Kraak

 

Ingrid Dings

https://www.ingrid-dings.nl/

Trudy Frenken

http://www.atelier-leudal.nl/

Bets van Heur

 

Nic en Tiny Dohmen

0475 452416

Nicole Reijnders

06 10526704

Carla Janssen

06 11878244

Art Guveau

 

Jac Linssen

0475 459248

Patrick Kusters

06 14545114

Rob Meulensteen

http://studio-ida.nl/

John van Olffen

06-53803845

Marjolijn Pepers

06 42050265

Fons en Netty Brouns-Mohr

0495 651417

Hub Peskens

06 53379454

Conny Nouws

 

Henk Dronkers

0475 453102

Wim Kömhoff

 

Truus Augustinus

06 81880280

Jan Vossen

http://www.waterlife.eu/

Lees meer »

2018 Kunst en Cultuurweekend: zondag

Tijdens Kunst & Cultuur Weekend Leudal
Verbluffende vondsten bij ‘Pronkstuk of Prullaria’

Tijdens het Kunst en Cultuur weekend Leudal 2018 stond op zondag 2 september voor het eerst het onderdeel Pronkstuk of Prullaria op het programma, waarbij bezoekers kunstvoorwerpen konden laten beoordelen door deskundigen. In Midden Limburg blijken vele onontdekte pronkjuwelen op zolder te staan. Het liep storm bij de inbreng.Zo torste een bezoekster levensgroot schilderij van een adellijke dame met zich mee. Voor ze het naar de kringloopwinkel wilde brengen kwam ze nog even langs. Ze bleek in bezit te zijn van een doek van een onbekende meester, dat gedateerd dient te worden op rond 1730 en na restauratie zo’n € 10.000, - euro waard is. Ook was er een merkwaardig, ovaal, schilderijtje met vermelding in het Latijn van heiligennamen; het bleek een reliekenhouder te zijn met een museale waarde.  Er waren diverse doeken van bekende meesters (o.a. Charles Eyck, Rheinstein, Gardner), Chinees aardewerk, uurwerken en horloges, Gouda Plateel, een verzameling Venetiaanse broches uit de 19-e eeuw, kommetjes uit de beginjaren van Regout, een zogenaamd koperen Sirihstel uit Indonesië van enkele eeuwen oud, oud-Limburgse klederdracht van 150 jaar oud, geslepen glaswerk uit de 19e eeuw en nog veel meer.

De deskundigen waren onder de indruk van de diversiteit en het niveau van de voorwerpen. Het aantal bezoekers dat ontgoocheld met een prul naar huis ging was zeer beperkt. In een aantal gevallen werden bezoekers doorverwezen naar Musea of kunstspecialisten. Zowel voor de bezoekers als voor de deskundigen was het een dag om van te smullen.

Kunstfietsroute

Op zondag was het traditionele kunstfietsen. Dit jaar was de beurt aan de Heythuysense artiesten om hun producten ten toon te stellen. Dat deden ze op zeer creatieve en smaakvolle wijze. Veel kunstenaars toverden hun eigen tuin -of die van een ander!- om tot expositieruimte en ontvingen die dag wel honderden belangstellenden. Op elke locatie was een keur aan kunstobjecten te zien, en aangezien het prachtig fietsweer was, leek het wel of heel Leudal op de fiets geklommen was om van al dat moois te genieten. Naast alle beeldende kunst viel er nog meer te genieten. Zo was er een harpiste die veel lof oogstte, een columnist die voorlas uit eigen werk en een rondtrekkend koor dat viermaal een optreden verzorgde. Daarnaast vonden mensen op de route nog een bewegende reus van 4,5 meter hoog!

Lees meer »

2018 Kunst en Cultuurweekend Leudal: Dansschool Freh Label Studios

FRESH LABEL STUDIOS

 

Na de circusvoorstelling voor de jongste jeugd was het ‘s middags tijd voor de teeners.

Rond 14.00 uur kwamen de dansers van Fresh Label Studios de Baexheimerhof binnen.

Iets te laat, maar later bleek waarom.

De show begon met een optreden van recreatieve cursisten, “dansers die dit doen voor de fun en om sportief bezig te zijn”, zoals Stephan hen aankondigde.

Hoezo, lekker dansen voor de fun!

Een wervelende show van enthousiaste, bevlogen dansers, goed op elkaar ingespeeld en met veel passie uitgevoerd. Een klasse apart!

Een plezier om naar te kijken. En dit was pas het begin.

Er volgde een ronduit spetterend optreden van verschillende groepen.

Elk nummer met een schitterende choreografie, synchroon uitgevoerd en alles van begin tot het eind van top kwaliteit.

En ja, de muziek was meer dan luid aanwezig, maar dat was in deze “volledig van ondergeschikt belang”, zoals (sommige oudere) bezoekers zeiden, “de show was zo indrukwekkend, dat het geluid zeker niet als hinderlijk werd ervaren!”

Niet verwonderlijk en wel helemaal terecht dat deze jonge mensen kortgeleden, tijdens de Wereldkampioenschappen Streetdance in Glasgow 2x een zilveren medaille hebben veroverd. Chapeau!

Als klap op de vuurpijl kreeg het publiek een primeur.

Stephan legde uit waarom zij iets te laat bij de Baexheimerhof waren aangekomen: er was nog een extra repetitie geweest van een speciaal nummer dat zij ons wilden laten zien.

Na het weekend zouden zij nl. naar Hilversum gaan voor tv opnamen, waar dit nummer  wordt opgenomen.

Ofschoon nog geheim, voor Stichting Kunst en Cultuur Leudal hebben zij dit nummer uitgevoerd!!!

Het publiek heeft genoten.

Zij die er niet bij waren hebben dus iets heel speciaals gemist, topsport van de bovenste plank

en dat gewoon in Leudal.

Een zeer geslaagde middag!!.

Lees meer »

2018 Kunst en Cultuurweekend Leudal: De Circusboerderij

Kindervoorstelling

Op zaterdagochtend in het cultuurweekend vond de kindervoorstelling ‘De circusboerderij’ plaats. Gelukkig lieten veel kinderen en hun ouder, opa’s, oma’s zich deze gratis voorstelling niet ontgaan de Baexheimerhof zat bomvol! Want het was de moeite waard: Jokke, de enige artiest van het circus, liet weten dat er helaas geen verdere artiesten waren komen opdagen die morgen. Geen nood: de kinderen werden zélf artiest! Met Eva achter de coulissen, die de nieuwbakken hoofdrolspelers gauw schminkte en verkleedde, werd de voorstelling alsnog een groot succes!

Lees meer »

2018 Kunst en Cultuurweekend Leudal: Kloosterdiner

Komt de kloosterorde van “De Gouden Eikel” naar Heythuysen?

Op de uitnodiging van de Kloosterorde van “De Gouden Eikel” voor een informatieavond met diner, werd met overweldigende belangstelling gereageerd.

Meer dan 80 aanwezigen probeerden duidelijkheid te krijgen over het mysterieuze verhaal van deze Kloosterorde.

Zij werden bij binnenkomst door 3 paters en 3 nonnen ontvangen.

Voorzien van en aangekleed in habijt met koord, werden de aanwezigen uitgenodigd binnen te treden in de sfeervol aangeklede refter voor een ontvangst met koffie en nonnevot, waarna een introductie en voorstelronde door de zusters en broeders werd gedaan.

 

Tijdens het zeer smakelijke diner kwam echter al snel de ware aard van de excentrieke, hilarische broeders en zusters aan het licht.

Deze nieuwe orde was niet alleen op zoek naar woonruimte, ook was zij uit op uitbreiding van het aantal leden van de toch wel ietwat dubieuze orde van samenwonende klooster-lingen.

Met humorvolle acties, tussen de dinergangen door, bespeelden zij de aanwezigen om hen te overtuigen van de goede bedoelingen, met zelfs een processie, “de Gouden eikel” voorop, vanuit de Bombardon naar het plein bij de kerk. Met zang en dans en luide aankondiging via de megafoon, werd heel Heythuysen op de hoogte gebracht.

Bij terugkomst in de refter volgde onverwacht de heiligverklaring van  fotograaf Kees.

Dat zal hem nog lang bijblijven!

Zelfs Sylvia en Cor bleken gecharmeerd van de broeders en zusters. Even leek het of zij er misschien wel aan dachten om in te gaan op de overtuigende toespelingen, zij waren er heel dicht bij…!

 

Doch het ware verhaal van de komst van de Kloosterorde naar Heythuysen bleef, natuurlijk, een mysterie.

 

De eindconclusie was niet moeilijk.

Tonieëlgroep Heitse maakte een groot feest van deze avond, waarin alle aanwezigen met plezier hun steentje bijdroegen, de in stijl aangeklede refter (menig klooster zal daar jaloers op zijn) met een goed verzorgd diner, kortom op alle fronten een zeer geslaagde avond.

 

Maar… we weten nu nog steeds niet of…..!

Lees meer »

2018 Kunst en Cultuurweekend Leudal: Opening

Opening

Lees meer »

2017 Jeugdproject Kunst & Cultuur Weekend Leudal

Vrijdag 1 september 2017

Jeugdproject 

Bruisend kunstproject van Leerlingen van Jenaplanschool ‘de Klink’ te Grathem

Vrijdag 1 september 15.00 uur: Opening expositie door locoburgemeester Arno Walraven
in Jenaplanschool 'de Klink' - Nassauplein 6/12 - Grathem 

Met trots presenteert Jenaplanschool ‘de Klink’ te Grathem de creatieve prestaties van de leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8. Van april t/m juli bruiste de school elke vrijdagmiddag van kunstzinnige activiteiten. Op vrijdag 1 september om 15.00 uur wordt de expositie geopend in Jenaplanschool ‘de Klink’ en gemeenschapshuis ‘de Nassaurie’ te Grathem. Het is tevens de officiële opening van het Kunst & Cultuur Weekend Leudal 2017.

 

 

Workshops van Limburgse kunstenaars
Negen Limburgse kunstenaars verzorgden workshops in vele disciplines. Zo was er het project fotografie en poëzie. Onder leiding van fotografe Christien Janssen trokken de leerlingen de natuur in en beleefden deze elk op hun eigen wijze. Ze legden hun indrukken en emoties vast op de gevoelige plaat. Dat leverde heel verschillende beelden op. Daarna inspireerde dichteres Marjan Kilkens de leerlingen om de beelden en indrukken te verwerken en te vertalen in kreten, woorden en gedichten. De foto’s en gedichten zijn te zien op de expositie. Een prachtig eindresultaat van dit project is een geïllustreerde dichtbundel. Deze wordt tijdens de expositie gratis aan de bezoekers uitgereikt.

Keukenpretparadijs
Een ander project was het ‘Keukenpretparadijs’ dat de leerlingen maakten onder leiding van kunstenares Jolanda Jacobs. Supermarktverpakkingen werden gebruikt als basismateriaal. Al werkend groeide het kunstwerk uit tot een kamervullende installatie met talloze verrassingseffecten. Het werk wordt geëxposeerd in de hal van de school.

 

 

Schilderijen, keramiek, striptekenen  en afvalkunst
Ook bij de andere workshops zetten de leerlingen zich met hart en ziel in en de eindresultaten zijn prachtig. Of het nu de holistische schilderijen zijn (o.l.v. Nicole Reijnders), de levensgrote silhouettekeningen (o.l.v. Marita Palland), het striptekenen (o.l.v. Ismael Riega), de keramische werken (o.l.v. Jac Linssen) of de kunstwerken uit afvalmateriaal (begeleid door Har Haans en Julien Obama). Bijzonder was ook dat ‘kunstoma’ Marga Maas-Geesteranus insprong toen de laatstgenoemde 2 kunstenaars niet aanwezig konden zijn. De kunstwerken onder haar leiding gemaakt zijn ware juweeltjes.

 


 

Schoolthema: Mens en Communicatie
Juffen Trudie Takken en Kristel Slaats hadden hun handen vol om het project in goede banen te leiden. Daarnaast zorgden zij ervoor dat het hele project werd ingebed in het centrale thema van alle lessen op school: Mens en Communicatie. Van alle ouders kregen ze op de ouderavonden complimenten over het kunstproject. Ze hebben dan wel een erg drukke schoolperiode meegemaakt, maar ook zelden zoveel voldoening gehad van hun werk.

 

 

Reizende installatie ‘Het Andere Ei’
Ook zorgden de leerlingen voor een metamorfose van ‘Het Andere Ei’; een reizend project van kunstenaar Jan C.M. Peeters. Het ei van gigantische omvang zal op verrassende wijze geëxposeerd worden voor de ingang van de school. In de videoruimte zal een Power Point Presentatie van het project getoond worden.

 

 

De expositie is (gratis) te bekijken|
Vrijdag 1 september van 15.00 uur tot 18.00 uur
Zaterdag 2 september van 10.30 uur tot 16.00 uur.

Foto’s: Frans Daemen

Lees meer »

2016 Kunstfietsen

Kunstfietsroute Leudal

Kunst en kunstenaars

Dit jaar was ‘Kunstfietsen’ na een jaar pauze  weer onderdeel van het Kunst en Cultuur Weekend Leudal.
Kunstenaars uit Ell, Hunsel, Haler, Ittervoort en Neeritter stelden hun kunst tentoon aan belangstellend publiek. De kunstfietsroute, die eenentwintig kilometer lang was, bood onderweg een divers, veelzijdig en kwalitatief hoogstaand aanbod.

De kunstfietsroute

Er was geen begin en einde aan de fietsroute. Deelnemers hadden de vrijheid om zelf hun weg te bepalen langs de artistieke oases tijdens de tocht door de bosrijke en historische omgeving, die de gemeente Leudal zo kenmerkt. Kunst en natuur ontmoetten elkaar en gingen een symbiotische verhouding aan, die een absolute surplus opleverde.

De fietsende deelnemer

Op de achterzijde van de fietsrouteplattegrond was een puzzel te vinden, die gedurende de fietstocht opgelost kon worden.  Door het oplossen van de puzzel werden de deelnemers uitgedaagd goed te kijken naar de verschillende kunstwerken die de revue passeerden en leerden zodoende met een getraind oog kunst te observeren.

Degenen, die de puzzel opgelost en ingeleverd hebben (tezamen met een ingevuld enquêteformulier) maken kans op een geldbedrag van € 300 te besteden aan één of meerdere tentoongestelde werken naar keuze.

Kinderen

Ook voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar was er een actieve en creatieve middag georganiseerd. Vanaf 12 uur werden zij op de kermis in Hunsel onthaald en begeleid door één van de deelnemende kunstenaars.
In de setting van dit feestelijk stukje cultuurhistorisch erfgoed kregen ze de kans om hun creatieve kant te ontdekken en ontplooien. Zij gingen onder toeziend oog aan de slag om zelf kunst te maken! Het mooiste werk wordt beloond met een tegoedbon van € 100 die besteed kan worden aan kunstmaterialen of kunsteducatie.
Zo willen we de jeugd motiveren en prikkelen om zelf creatief aan de slag te gaan en te blijven. Wie weet zal een jonge kunstenaar in de dop over ettelijke jaren zélf een locatie sieren met zijn/haar kunst tijdens de kunstfietsroute!

Afsluiter

De Stichting Kunst en Cultuur Leudal wil het bewonderen, tentoonstellen en maken van kunst op alle vlakken stimuleren en mogelijk maken. Door de kunstprijs voor de winnende fietser en de aanmoedigingsprijs voor jeugdig talent trachten we dit een extra impuls te geven en ons kunstminnend publiek in het zonnetje te zetten. Zonder de kunstenaars uit de regio Leudal zou de hele kunstfietsroute niet mogelijk zijn. Daarom wilden wij ook een kunstenaar belonen en aanmoedigen door het uitreiken van een geldprijs. Dit gebeurde in besloten kring door de voorzitter van Stichting Kunst en Cultuur Leudal, Paul van Dooren. Hij sloot tevens , in het bijzijn van vele kunstenaars, het Kunst en Cultuur Weekend 2016 met een bijzonder tevreden terugblik af.

Een sfeerinpressie

Prijswinnaars Kunstfietsen 2016

Dit jaar was Kunstfietsen opnieuw onderdeel van het Kunst en Cultuur Weekend Leudal.
Op zondag 4 september konden de deelnemers in de gemeente Leudal een route van 21 km fietsen en een 15-tal kunstenaars bezoeken in de kernen
Ell, Hunsel, Haler, Ittervoort en Neeritter.

Kunstwerk naar keuze als prijs
De deelnemers aan de Kunstfietsroute konden onderweg een puzzel oplossen. Tijdens het oplossen van de puzzel werden de deelnemers uitgedaagd goed te kijken naar de verschillende kunstwerken die de revue passeerden en leerden zodoende met een getraind oog kunst te observeren.
De winnaar mocht een kunstwerk uitkiezen uit alle geëxposeerde kunstwerken ter waarde van € 300.
Deze prijs is gewonnen door Mevrouw Annie Maassen. Haar keuze viel op een schilderij van J.P.  Joosten uit Neeritter.

Mevrouw Annie Maassen met kunstenaar J.P.  Joosten uit Neeritter en haar gewonnen kunstwerk.

Mevrouw Annie Maassen met Babs Schaper, de coördinator van het Kunstfietsen en bestuurslid van de Stichting Kunst & Cultuur Leudal en haar gewonnen kunstwerk.

Prijs voor de mooiste kindertekening
Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar was er die zondag een actieve en creatieve middag georganiseerd. Begeleid door een van de deelnemende kunstenaars kregen ze de kans om hun creatieve kant te ontdekken en ontplooien. Zij gingen onder toeziend oog aan de slag om zelf kunst te maken. Het mooiste werk werd getekend door Hannah Noordermeer. Zij werd beloond met een tegoedbon van € 100, te besteden aan kunstmaterialen of kunsteducatie.

Activiteiten
De stichting Kunst & Cultuur Leudal organiseert het hele jaar door  vele culturele activiteiten.

Lees meer »

Expositie: Julien Obama uit Mali, Feras Dahhan en Shorshvan Ibrahim

Opening van het Kunst en Cultuur Weekend  Leudal 2016

Onder grote publieke belangstelling en bij ideale weersomstandigheden ging zaterdag 3 september het Kunst en Cultuur Weekend Leudal 2016 van start.
Plaats van handeling: de tuinen van kasteel Baexem.

Een van de programma onderdelen: een expositie van werken van drie kunstenaars uit het AZC in Baexem; Julien Obama uit Mali, Feras Dahhan en Shorshvan Ibrahim, beiden uit Syrië.

Burgemeester Arno Verhoeven en Paul van Dooren, voorzitter van de Stichting voerden het woord en openden gezamenlijk de expositie.

Zangeres Sheebah, afkomstig uit Oeganda, wist met haar geweldige stem het publiek te raken met enige zelfgeschreven liederen in het Engels en haar moedertaal.

Sjaak Denessen, interim voorzitter van de werkgroep exposities, haalde Har Haans naar voren, een van de leden van de werkgroep. Har is de laatste vijf maanden onvermoeibaar geweest met de voorbereidingen. Hij heeft de contacten gelegd met de kunstenaars en de leiding in het AZC. Reden genoeg om hem apart lof toe te zwaaien.

Door de kunstenaars werden 3 kunstwerken beschikbaar gesteld die verloot werden onder de bezoekers.  Inmiddels heeft de uitloting plaatsgevonden en zijn de prijzen uitgereikt.

De winnares van de eerste prijs is Lourense Das uit Baexem. Ze houdt erg van beeldende kunst en koos onmiddellijk voor het werk ‘twee veren’ van Feras Dahhan.
De tweede prijs gaat naar Wil Rooswinkel uit Baexem. Wil is een liefhebber van de schilderkunst en koos voor het schilderijtje van Shorshvan Ibrahim.  Hij is erg onder de indruk va de kwaliteit van het werk van deze kunstenaar die hij tijdens de tentoonstelling zelf ontmoet heeft. 
De derde prijs werd uitgereikt aan Maria Casti uit Ell.  Zij is verguld met het keramisch werk  ‘Afrikaanse Masker’ van Julien Obama.

Een korte terugblik van de expositie kunt u bekijken via een filmpje via Youtube: https://youtu.be/WCu_iziAzs8

Lees meer »

2014 Kunstfietsen

Kunstfietsen 2014; gezoend door de muzen en verwend door de weergoden. Fantastisch geslaagd.

Kunstfietsen, na de 1ste cyclus van  2008, 2010, 2011 en 2012, startte zondag 7 september 2014 de tweede cyclus met het Leudal cluster Baexem, Grathem, en Kelpen/Oler. Een record aantal van maar liefst 50 beoefenaars van beeldende technieken bleek de bezoekers te verrassen met een verscheidenheid aan knap bedachte constructies, gewoon leuke hebbedingetjes, humorvolle vondsten , ambachtelijk perfect werk en kunstzinnig creaties van allerlei niveau. Los van het feit dat dit Kunstfietsen verwonderde, was er spraken van een gezellige en opgewekte drukte. Op de startplaats Heythuysen, (één van de vier)  werden 1200 bezoekers geturfd . Natuurlijk,  het grote aantal deelnemer had ook te maken me het fantastisch fietsweer. 

De energieke 7 koppige werkgroep Kunstfietsen aangestuurd vanuit de Stichting Kunst en Cultuur toonde zich uitermate verblijd met de grote en geïnteresseerde toeloop van niet alleen dorpsgenoten.

Op 9 september werd met alle exposanten door de coördinator en de werkgroep uitvoerig geëvalueerd. Men mocht alom constateren dat dankzij een zorgvuldige  en breed gedragen organisatie deze activiteit als geslaagd mag worden bestempeld.

Ieder open atelier (21), de (6) aangepaste tentoonstellingsruimten, de bronsgieterij en de Missiekapel werden goed en naar volle tevredenheid van een ieder bezocht.  En vooral, de bezoekers hebben genoten. De (luxe) tentoonstellingscatalogus in brochure vorm bleek ook dit jaar een voltreffer te zijn. De fietsroute kart bleek eerder fraai dan functioneel. Iets waaraan in de toekomst nog gedokterd moet worden.

Fotoverslag

Alle exposanten zijn in hun locatie gefotografeerd.
De foto’s uit Heythuysen zijn gemaakt door Frans Daemen  en zijn te vinden door op onderstaande link te klikken.
https://plus.google.com/photos/106650383909973118363/albums/6067168312653330081
De foto’s uit Baexem-Grathem en Kelpen-Oler  zijn gemaakt door Rik Schreurs.Deze zijn te vinden door ook op onderstaande link te klikken.
https://plus.google.com/photos/106650383909973118363/albums/6067793775530660225 

De beide serie foto’s zijn door Kees van der Heyde op de 2 internetpagina’s gezet,
Vandaar zijn naam boven de beide series.

Verloting werkstukken en vervolg Kunstfietsen.

Onder leiding van twee werkgroepleden en onder toezicht van de openatelier exposanten uit de kernen Baexem, Grathem Heythuysen, Kelpen/Oler werden op de evaluatieve slotbijeenkomst door de coördinator Kunstfietsen vanuit de Stichting Kunst en Cultuur Leudal drie bezoekers (2x Heythuysen en 1x Venlo)als winnaar aangewezen .

Bij het overhandigen van de prijzen,  een week later bleek dat dit nieuwe aspect van de traditionele (7de) Kunstfiets-activiteit  voor herhaling vatbaar is, en met het door de evaluatiebijeenkomst hier en daar bijgestuurde draaiboek overgedragen mag worden aan de (bestuurs)coördinator en de lokaal te installeren werkgroep.

Lees meer »

2013 Kunst en Cultuurweekend

2013

Kunst- en Cultuur Weekend Leudal

 

6, 7 en 8 september

BEELDENDE KUNST

Baexem, Grathem, Heythuysen, Kelpen-Oler.

 

KUNST EN CULTUUR WEEKEND 2013

LEUDALKUNSTPLEIN

Het eerste weekend van september is sinds 2008 omgedoopt tot Kunst en Cultuur weekend 2008. In 2012 stond deze inmiddels traditionele  Leudal manifestatie  in het teken van theater en dans. Dit jaar is, net als de eerste keer in 2008, beeldende kunst het centrale thema.

Voor 2013  werd vrijdag 6 september tot en met zondag 8 september  ingevuld met beeldende activiteiten.

De georganiseerde activiteiten: 

Een museale najaarexpositie in het Leudal gemeentehuis

met als titel: Voorbeeldige nestvlieders

“Masterklas boetseren”

Leerkrachten basis onderwijs nodigden  vakmensen uit om met hun groep  heerlijk creatief te kleien.

Het Leudal Kunstplein.

Het derde voorgenomen speerpunt van het zesde Kunst en Cultuurweekend Leudal 2013 wordt gevormd door een culturele kunstmarkt.

Kortom

Het Kunst en Cultuurweekend Leudal 2013 werd een verrassend en spraakmakend evenement  dat gedragen werd door meer dan 30 actieve en enthousiaste vrijwilligers.

 

Lees meer »

2013 Kunstmarkt

Op 27 oktober vond de eerste Kunstmarkt Leudal plaats. Inwoners van het Leudal, die zich op professioneel of amateur niveau met kunst bezig houden, konden hun werk  tonen. Zowel van de kant van de deelnemers als de bezoekers was de interesse groot.

Lees meer »

2013 Masterclass boetseren

 

Voor een educatieve bijdrage aan het Kunst en Cultuur Weekend Leudal wordt  nauw samengewerkt met de cultuur coördinator voor het basis onderwijs in het Leudal.

Opzet is een “Masterclass”  boetseren te verwezenlijken, te beginnen voor de vier basisscholen in Heythuysen, Baexem, Grathem en Kelpen-Oler. Wie weet leidt het tot een tentoonstelling in de Missiekapel of het Leudal gemeentehuis.
De commissie Beeldende Kunst Leudal zet haar netwerk in om een groep van vakmensen, beoefenaars van beeldende kunsten in het Leudal, te vormen om per school met een kleine werkgroep te boetseren. Dus om ‘kleien” als  creatieve werkvorm te ondersteunen of, wanneer gewenst,  opnieuw in te voeren.

 

Lees meer »

Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »