Zondag 8 oktober 2023 om 14 uur
De Bombardon, Heythuysen 
 

Literair concert ‘Vespucci & Friends’ De Kreutzersonate

 

Uitvoerenden:
Sieger Sloot, acteur / voorlezer
+
Het Vespucci Kwartet:
Lisanne Soeterbroek, viool
Laura Oomens, viool
Stephanie Steiner, altviool
Douw Fonda, cello

Het Vespucci kwartet heeft in samenwerking met concertdramaturg Roswitha Devrient een wel heel bijzondere boekbespreking gemaakt. Het gaat over de novelle De Kreutzersonate van Tolstoj.

 

 

In het kort: Beethoven schreef in 1803 een vioolsonate, de Kreutzer sonate genoemd, voor viool en piano. Dit werk speelt in bijzondere rol in het boek van Leo Tolstoj. 

Een amateurpianiste, getrouwd met een rijke zakenman wil graag de Kreutzer sonate spelen en maakt kennis met een violist die dat met haar zal spelen. De echtgenoot echter verdenkt zijn vrouw van overspel met de pianist en vermoord haar. Naar aanleiding van het boek van Tolstoj heeft de componist Janaçek zijn eigen Kreutzer sonate geschreven. 
 

 

De acteur Sieger Sloot zal in de rol van de echtgenoot van de pianiste het verhaal vertellen en verklaren hoe en waarom hij zijn vrouw heeft vermoord. Dit wordt omlijst met de muziek van de Kreutzer sonates van Beethoven en Janaçek, op meesterlijke wijze gespeeld door het Vespucci strijkkwartet dat voor deze gelegenheid nog is uitgebreid met een extra cellist, Kalle de Bie. De leden van het kwartet spelen in gerenommeerde symfonieorkesten. Zo is de eerste violiste Lisanne concertmeester van het Antwerp Symphony Orchestra en zijn de andere spelers oa werkzaam bij het Nederlands Philharmonisch orkest. 

Repertoire:

Ludwig van Beethoven - ‘Kreutzer Sonata’ (1803), Sonate No. 9 für Klavier und Violine A-Dur, op. 47
1. Adagio sostenuto. Presto
2. Andante con variazioni
3. Finale. Presto

Hier in een arrangement voor strijkkwintet, gepubliceerd in 1832, een paar jaar na Beethovens dood. De arrangeur is niet bekend, maar men denkt dat het van Beethovens eigen hand is.

Leo Tolstoj – de novelle ‘De Kreutzersonate’ (1887)
Personages:
Pozdnysjev, ik-verteller
Vrouw van Pozdnysjev, amateurpianiste
Troechatsjevski, violist

Leoš Janácek - String Quartet No. 1, ‘Kreutzer Sonata’ (1923)
1. Adagio – Con moto
2. Con moto
3. Con moto – Vivo – Andante
4. Con moto – (Adagio) – Più mosso

Voor wie het verhaal echt beter wil begrijpen, kan nog een iets diepgaander uitleg vinden op: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Kreutzersonate


Toegangskaarten

Entree aan de kassa € 12,50 p.p.
Entree in de voorverkoop € 10 p.p.

Voorverkoop:

Entreekaarten te bestellen door overschrijving van € 10 p.p. naar
NL15 RABO 01 2223 7730 ten name van Stichting Kunst en Cultuur Leudal.
U komt dan op een voorverkooplijst te staan die bij de entree zal liggen.

U kunt uw bestelling ook doorgeven via jazzindetuin@gmail.com en dan de kaarten op afspraak en tegen contante betaling ophalen bij:

J.H. Kraak Oude Weerterweg 6, 6095 NC Baexem - Tel. 06-21224778
W.H .Hamans, Houter-Ven 19, 6085 DD Horn - Tel. 06-38228086

De voorverkoop loopt tot en met 30 september 2023

 

 

Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »