Vooraankondiging najaar tentoonstelling 2017

Van 12 november t/m 26 november exposeren Maarten Bouman (Neer) en Rob van den Broek (Afferden) in het gemeentehuis van Leudal.

Maarten Bouman ging na een studie bouwkunde en een aantal jaren kunstacademie in de leer bij  Jan Tullemans in Weert. Zijn schilderstijl is los en intuïtief. Het palet is ingetogen met gedempte kleurschakeringen. De verbondenheid met het Limburgse land en zijn woonplaats is duidelijk te zien in zijn doeken. Zijn onderwerpen dorpstaferelen, landschappen, schutterijen en muziekgezelschappen. Zijn portretten getuigen van het invoelen met het karakter van de geportretteerden.

Rob van den Broek is al 45 bronsgieter en heeft al dertig jaar zijn eigen bronsgieterij. Zowat 10 jaar is hij actief als beeldend kunstenaar.. Doordat hij de techniek van het brons gieten tot in de finesses beheerst, kan hij experimenteren met de mogelijkheden van de giettechniek. Er wordt veelal gebruik gemaakt van de verloren was methode (cire perdu). Zijn onderwerpen haalt hij uit de levende natuur. Wat betreft torso’s en mensfiguren heeft Rob een eigen vormentaal ontwikkeld. Nadat het beeld is opgebouwd uit was, worden delen uitgesneden waardoor een geheel nieuw concept ontstaat.

============================================================================

Opening van het kunst & cultuurweekend Leudal 2017

De opening van het kunst & cultuurweekend Leudal 2017 en  tevens opening van de expositie van het jeugdkunstproject vindt plaats op vrijdag 1 september om 15.00 uur bij het gemeenschapshuis de Nassaurie en Jenaplanschool de Klink in Grathem.

Het talrijk publiek uit wereld van onderwijs, kunst, politiek en zeker ook de leerlingen van groep 5 t/m 8 met ouders en andere belangstellenden verzamelt zich op het plein voor de school.

Sjaak Denessen, voorzitter van de werkgroep exposities, benadrukt in zijn welkomwoord dat de jeugd hoofdpersoon is bij deze opening. Dat wordt ter harte genomen door de volgende sprekers die zich allen door leerlingen laten helpen in hun woorden.

Het jeugdkunstproject dat van april t/m juli liep, heeft een indrukwekkende expositie opgeleverd. De resultaten van de workshops, geleid door een negental kunstenaars, zijn te zien in de zaal van de Nassaurie en de school. De geëxposeerde werken gaan van fotografie en poëzie tot silhouetten tekenen, schilderen, kunst uit afvalmaterialen etc.

Uit alle lovende woorden komt naar voren: “Ieder kind is een kunstenaar”. Met de juiste begeleiding en sturing zijn aan de verbeelding en fantasie van kinderen geen grenzen gesteld. En er zijn geweldige resultaten te bereiken.

Jenaplanschool de Klink heeft de spits afgebeten, maar de potentie is overal aanwezig en het is te hopen dat dit jeugdkunstproject een vervolg zal gaan krijgen bij andere scholen. Zo blijft het kunst en cultuur gebeuren niet alleen leven bij de oudere generatie, maar wordt ook de jeugd erbij betrokken.

Een ander gedeelte waar de leerlingen aan hebben meegewerkt, is de metamorfose van Het Andere Ei, een reizend project van Jan C M Peeters. Het dialectwoord leez-ei voor windei krijgt een heel andere betekenis als het door leerlingen is voorzien van teksten, gezegden en spreekwoorden die allemaal te maken hebben met ei, maar het woord ei zelf mocht niet gebruikt worden. Zo wordt het  leez-ei getransformeerd tot lees-ei.

Onder leiding van Arno Walraven, loco-burgemeester van gemeente Leudal wordt het ei door een menigte leerlingen in de monumentale boom op het plein voor de school gehesen.

Daarna gaat iedereen de Nassaurie en de school in om de expositie te bekijken, waar naast het werk van de leerlingen ook werk te zien is van de kunstenaars die het project begeleid hebben. Aan de ingang krijgt iedere bezoeker een dichtbundel waar de gedichten en foto’s opgenomen zijn die de kinderen gemaakt hebben.

Foto’s: Frans Daemen