Landart Biënnale Leudal 2024
St. Elisabeth Haelen

Elk weekend van 28 september - 20 oktober 2024

 

Na de zeer geslaagde ‘Beijlshof Landart Manifestatie’ in oktober 2022 organiseert de werkgroep Exposities van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal voor de tweede keer een grote Landart Manifestatie, nu op een prachtig landgoed bij het voormalige klooster Sint Elisabeth te Haelen. Momenteel is er een verzorgingshuis gevestigd onder de vleugels van het ‘Land van Horne’. Het landgoed ligt midden in het Leudal, een schitterend natuurgebied rondom het meanderende beekje de Leu. De historie van de gebouwen gaat terug tot in de 12e eeuw. Markant onderdeel is het zgn. Pesthuisje.
 

                   

Het is onze opzet om deze manifestatie om de twee jaar te organiseren, steeds op een andere inspirerende locatie in de gemeente Leudal. Als u googelt naar Beijlshof-Landart vindt u informatie en beelden van de vorige editie.

Wikipedia: Landschapskunst (Engels: land art) is een van de beeldende kunsten. Landschapskunst is een kunstvorm/kunststroming die inspeelt op landschapskenmerken en waarbij het landschap wordt gemanipuleerd waardoor er een nieuwe beleving ontstaat van de ruimte.

We hebben 30 kunstenaars uitgenodigd om in en met de natuur kunstwerken te creëren in het landschap. Langs de kunstwerken is een wandelroute uitgestippeld van 4 km. Voor een groot gedeelte loopt de route over het Leudal-rolstoelpad, dat is aangelegd door de IVN.

Aanvullend aan de Landart-kunst willen we de natuur en historie van het landgoed belichten in een kleine tentoonstelling, waarbij we dankbaar gebruik gemaakt hebben van informatie van Hermien Hendrikx en René Horsten van de IVN.

Ook wordt er een leerlingenproject ingepast, waarbij kunstenaars workshops zullen verzorgen. De kinderen van Kinderopvang Natureluur gaan aan de slag met het thema: ‘Geluid en Beweging in de Natuur’. Het werk van de kinderen wordt krijgt een mooie plek op de kunstroute.
Bewoners van de op het landgoed gevestigde zorginstelling worden actief en passief betrokken bij het project.

Daarnaast is er een project met tewerkgestelden bij Elivagar. Onder begeleiding van een kunstenaar wordt een kunstproject opgezet met agrarische artikelen. Bij de opzet van het project werken wij samen met het nabijgelegen Bezoekerscentrum Leudal (een regionaal museum en informatiecentrum), met de IVN, en de stichting Liefde voor Limburg.

Bewoners van het AZC zullen de kunstenaars terzijde tijdens de creatie van kunstwerken, enkele bewoners zullen als kunstenaar deelnemen; daarnaast worden bewoners van het AZC als vrijwilliger ingeschakeld op allerlei terreinen.

We nodigen bezoekers harte uit te komen genieten van cultuur, natuur en historie. De wandelroute is dagelijks toegankelijk. De historische tentoonstelling en ons gezellige terras zijn geopend op zaterdagen en zondagen van 28 september t/m 20 oktober 2024 van 13.00 uur tot 17.00 uur. Parkeren is mogelijk op de grote parkeerplaats nabij het Leudal wandelgebied.

 De toegang is gratis, maar we zouden het bijzonder op prijs stellen als bezoekers een kleine donatie verrichten ofwel in de grote collecte-melkbus bij de ingang ofwel door storting van uw bijdrage op rek. NL15RABO0122237730 van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal onder vermelding van St. Elisabeth Landart.

Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »