2015 Leudal Expositie: Ger Hermans en Jack van Iwaarden de Vreede

15de Najaar expositie in het gemeentehuis Leudal.

De Leudal Najaar expositie 2015 werd vervroegd omdat de opening ervan ingebed was in het Leudal Kunst en Cultuur Weekend 2015.

 

Deze expositie betrof Ger Hermans (Heythuysen) en Jack van Iwaarden de Vreede (Roggel) en liep van zaterdag 5 sept. t/m zo 4 okt. 2015.

De opening:

-ontvangst door burgemeester Arno Verhoeven, 

-opening: Jan Peeters in gesprek met beide kunstenaars en 

-een informele maar hartelijke vernissage  

vond plaats op zaterdag 5 september 2015 om 17.00 uur 19.00 uur in de raadszaal van het Leudal gemeenthuis te Heythuysen

 
Ger Hermans, Heythuysen, verdienstelijk schilder en tekenaar. Amateur en kundig liefhebber. Hij kan het schilderen en tekenen niet laten, thuis  en tijdens zijn vakantie uitstapjes niet.  "Ik wist niet dat schilderen zo vanzelf pakkend en tegelijkertijd zo moeilijk kan zijn" is een Cezanne-achtige typische verzuchting van hem. Terwijl zijn werk vlot en raak , helemaal niet moeizaam maar eerder spontaan oogt. Deze min of meer fauvistisch schilderstijl, die verraadt hoe, sinds zijn pensionering, het schilderen hem steeds meer bezig houdt. Zijn werk mag, letterlijk met verve tentoon gesteld worden omdat het een oprechte en intense beleving uitstraalt. Hermans is als zondagsschilder een laatbloeier die inmiddels een rasecht schilder blijkt te zijn. Een liefhebber die niet van kunstjes houdt, maar gewoon experimenteel zichzelf en de kijker werkelijk weet te verrassen. In ieder werk moet hij blijkbaar het schilderen opnieuw uitvinden. En van dat avontuur mogen wij tijdens deze tentoonstelling genieten.
 
 
De beeldhouwkunst wordt dit keer vertegenwoordigd door Jack van Iwaarden de Vreede.  Een beeldhouwer die zich langzaam maar zeker ontwikkelde tot professioneel kunstenaar. Als beeldhouwer maakt hij ruimtelijke tekeningen, verfijnd vereenvoudigd, rank en dansend. Tegendraads zwevend vaak. Menselijke gestalten meestal als exotische arabesken en  soms met lijnen knallend als zweepslagen of trekkend en plakkend als elastieke kauwgum. Zijn beelden lijken geschreven met feestelijke gebaren. Speels en tegelijk geboeid door ambachtelijkheid. Soms "tekent "hij zijn beelden of boetseert hij het metaal met de lasvlam. Hij vindt het prachtig wanneer  mensen die niet zo met kunst bezig zijn geboeid raken door zijn werk. Zijn werk zo lijkt het, wil goede sier maken. 
We, de werkgroep Expositie, hebben Jack gevraagd deze tentoonstelling in het gemeentehuis te Heythuysen in te richten als een open atelier. Met beelden op het aambeeld en in de bankschroef. Jack zal ook het maakproces, monniken werk met engelen geduld, laten zien. De beelden hoe ze uit de handen van de vakman komen, hoe ze uit het hoofd van de fantast ontstaan. Kortom, deze expositie toont ondermeer hoe bij hem beelden los komen uit de handen van een vakman. 
Jack exposeert veelvuldig: Zeeland; Beelden aan zee, Maastricht; Chateau Sint Gerlach enz. De meeste beelden van hem zijn "onderweg" vandaar de keuze om de expositie ook in te richten als zijn werkplek. Heel ongewoon misschien maar wel letterlijk voor-de-hand-liggend. www.vaniwaardendevreede.nl
 
 


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »