2015 Kunst en Cultuurweekend Leudal: zondag

KINDERCONCERT DOOR KINDEREN UIT HET ASIELZOERKSCENTRUM TE BAEXEM

Zondag 6 september 2015

“Eigen (T)huis” is het thema van het Kunst en Cultuur Weekend Leudal.
Maar wat is thuis als je met je ouders uit je land gevlucht bent en nu in een asielzoekerscentrum woont?
De kinderen uit het asielzoekerscentrum in Baexem lieten het ons zien, tijdens een concert en een expositie, georganiseerd door De Kunstfabriek.

De Kunstfabriek, opgericht door Irene Rothuizen, beeldend kunstenares en Tessa Mewiss, kunstmanager, wilde (een deel van) deze kinderen de mogelijkheid geven weer even kind te zijn. Zij initieert en organiseert momenten van kunst en samenzijn en heeft workshops verzorgd voor onder andere de asielzoekerscentra in  Baexem, Echt en Maastricht.
Het is een broedplaats voor jong, creatief talent en het biedt ruimte aan kinderen om zichzelf te ontdekken in hun kunstzinnige groeiproces.
“En dat is nu juist het mooie. In elk kind schuilt zoveel potentie en talent. Het is een voorrecht om met deze jonge kinderen, die toch al veel meegemaakt hebben, te mogen werken.”

Voor dit project, werd samengewerkt met muzikant en workshopleider Jos Netto.

Artiest en singer-songwriter Jos Netto is zoon van een Surinaamse singer-songwriter.
Op 10-jarige leeftijd begon hij al met drummen en sindsdien is muziek zijn grote passie.
Jos Netto is een gevierde en gepassioneerde muzikant en singer-songwriter, befaamd in zowel binnen- als buitenland.

“Het Ritme van (T)huis”

Bij een eerste kennismaking in juli zijn ongeveer 15 kinderen in het asielzoekerscentrum te Baexem aanwezig. De workshops kunnen beginnen.
Er worden zowel beeldende als muzikale workshops gegeven aan de kinderen en samen wordt er toegewerkt naar een prachtig eindresultaat “Het Ritme van Thuis”, dat op zondag 6 september om 14.00 uur te zien en horen was in Kasteel Baexem.

De uitvoering vond plaats bij Kasteel Baexem op zondag 6 september, als afsluiting van het Kunst en Cultuur Leudal Weekend 2015.

Er worden ritmes gemaakt en melodieën bedacht, er wordt geklapt en gezongen, gelachen en gespeeld. De kinderen beginnen zelfs samen met Jos aan hun eerste echte muziekopname. Met rode wangen, glinsterende oogjes en een grote glimlach verlaten de kinderen na 1,5 uur de workshopruimte: “Muziek maken is het állerleukste, zegt Shokran!”

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de realisatie van het concert.
Zo zijn er verschillende hobbels die genomen moeten worden.
Op onverwachte momenten tijdens de hele periode vertrekken er kinderen met hun familie op weg naar een nieuwe toekomst ergens in Nederland en komen er nieuwe kinderen bij tijdens de workshops.
Dat dit de voortgang soms wel in de weg staat is een feit. Niet alleen het opnieuw uitleggen neemt tijd in beslag, ook de taal is telkens weer een obstakel. Gelukkig is daar Sarah die de Engelse taal goed beheerst en in vele gevallen als tolk kan fungeren. Maar soms zijn alleen handen en voeten de beste vertaler.
Ook het maken van foto’s of een video kan niet altijd meteen doorgang vinden. Zonder schriftelijke toestemming van ouders is dat onmogelijk. Maar het plezier dat gedeeld wordt staat onomstotelijk vast en… Muziek kent geen grenzen!

Tijdens de workshops zitten de kinderen op het puntje van hun stoel. De laatste repetitie voor ze op gaan treden met de zelfgemaakte instrumenten, maar ook met 'echte' instrumenten, worden de ritmes nog een laatste keer doorgenomen. Ondertussen zijn Tessa en Irene druk bezig met de foto-expositie, kleine decorstukken, vrijwilligers enz. enz. en worden de laatste panelen voor de expositie klaargemaakt.

Ook zou het fijn zijn om ouders bij dit project te betrekken: Hoe ontvangen zij gasten bij hen “thuis”?

Zij brainstormen met enkele Syrische bewoners over een versnapering die de bewoners kunnen verzorgen ("Wij kennen in Syrië helemaal geen snacks, zoals jullie die eten"). Dan blijkt dat een van de vaders van beroep kok is en graag wil helpen en wordt er samen bekeken welke lekkernij aan de gasten kan worden gepresenteerd.

En dan ….. is het zo ver!

Vandaag gaan de kinderen naar Kasteel Baexem en laten zij horen wat zij hebben geleerd!
De prachtige muziekkamer van het kasteel is het decor van dit unieke kinderconcert en de ruimte ernaast wordt ingericht voor de expositie en daar kunnen de gasten na afloop van het concert ook een drankje met de Syrische lekkernij krijgen.                                                                                                                                                                                                                       

In de keuken wordt door de kok de laatste hand gelegd aan de lekkere versnapering die wordt geserveerd bij de koffie.

“Het Ritme van Thuis”
Het publiek krijgt een hartverwarmend, aandoenlijk concert. Een zeer bevlogen dirigent weet de kinderen met veel enthousiasme tot een ritmisch samenspel van vrolijkheid en samen spelen en genieten te brengen. Alle ogen zijn gericht op hem en elkaar en het enthousiasme en plezier om samen muziek te maken spat er vanaf.
Het is een feest om naar te kijken en te luisteren.

Deze kinderen genieten en misschien is het niet het soort concert dat “men” had verwacht, maar dit is wel een moment waarop wederom duidelijk wordt dat muziek grenzen, noch barrières kent.
In menig hoofd spelen zeker even de actuele berichten van dat moment in de media mee en krijgt  het thema van dit Kunst & Cultuur Weekend: “eigen (t)huis”, ongewild(?) iets extra’s mee.

Na afloop van het concert worden Tessa, Irene en Jos bedankt en ook Sarah die als tolk heeft geholpen.

Dan sluit voorzitter Paul van Dooren het Kunst en Cultuur Weekend 2015 af en kunnen de aanwezigen nog nagenieten van een drankje, de heerlijke versnapering die door de ouders gemaakt is, een kijkje nemen bij de expositie en ook een praatje maken met de aanwezige ouders van de kinderen. Velen maken daar dan ook graag gebruik van.

Een mooie afsluiting van een fantastisch KCL weekend!


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »