2015 Kunst en Cultuurweekend Leudal: zaterdag

VERRASSENDE NAJAARSTENTOONSTELLING

Opening 15de Najaarsexpositie Leudal.             

Enthousiast ontvangst door burgemeester Arno Verhoeven, portefeuille- houder Kunst en Cultuur, van de gasten bij gelegenheid van de opening  van de najaarstentoonstelling door de Stichting Kunst en Cultuur in het gemeentehuis van Leudal te Heythuysen.

Jack van Iwaarden de Vreede (beeldhouwer uit Roggel) exposeert op de eerste en tweede verdieping en op het binnenterrein. Hij laat daar ook op boeiende wijze “beelden in opbouw” zien.
Ger Hermans (schilder uit Heythuysen) toont voornamelijk Franse landschappen in de rondgang op de eerste verdieping. Op de tweede verdieping is zijn nieuwste  werk te zien. In de “Ja-woord” zaal kunnen bezoekers zijn Spaanse landschappen bewonderen. Van beide kunstenaars wordt op de zondagen een korte film vertoond, waarin ze hun inspiratie en werkwijze  toelichten.

De tentoonstelling was te bezichtigen t/m zondag 4 oktober 2015.

ZATERDAGAVOND WAS HET TIJD VOOR THEATER.

Bezoekers konden genieten van de voorstelling ‘MINDER IS MEER’  VAN THEATERMAKER EN VERTELKUNSTENAAR FRED DELFGAAUW

Slechts 2 gevulde tassen. Daarin zat alles wat Fred nodig heeft. Een minimum aan middelen om een maximum aan effect te bereiken, zoals later zou blijken.

Alleen, op het toneel, maar toch ook weer niet.
Want uit een tas tovert Fred zijn tegenspelers, zoals hij ze liever noemt en die houden hem gezelschap.
Lappen, bontjes of maskers, gedrapeerd om een hand of arm. Of slechts zijn handen in het licht van een spotlight.

Gedompeld in magisch licht komen zij tot leven en transformeren in o.a.  een sombere stille drinker (door de vragen van Fred uit zijn tent gelokt om te praten), met een tragisch verhaal over zijn aquarium waarin hij blikjes vis houdt, een wc- juffrouw die een boekje open doet over heren in 3-delig pak, of figuren uit de verhalen van Simon Carmiggelt (kronkels!) en Godfried Bomans, danwel een ontspoorde, recalcitrant manipulerende babypop.

Zo houdt Fred de zaal gevangen.
Met niet meer dan zijn stem, een paar handen en twee volle tassen, plus een grote dosis humor en melancholie laat hij zien wat hem raakt, motiveert en inspireert.
En daarmee maakt  Fred Delfgaauw de titel van de voorstelling meer dan waar!

Een poppenspeler, een vertelkunstenaar of een theatermaker?
Fred is niet te vangen in één hokje, maar het publiek werd deze avond zonder twijfel getrakteerd op solotoneel van de bovenste plank! 


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »