2016 Kunst en Cultuurweekend: zondag. Kunstfietsen

2016 Kunstfietsroute Leudal

Kunst en kunstenaars

Dit jaar zal het kunstfietsen weer deel uitmaken van het bruisende kunst-en cultuurweekend Leudal.
In een vijftal dorpen zal op diverse locaties kunst te bewonderen zijn. Kunstenaars uit Ell, Hunsel, Haler, Ittervoort en Neeritter stellen hun kunst ten toon aan belangstellend publiek. In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft een onafhankelijke commissie van deskundigen uit diverse disciplines met zorg een selectie gemaakt van zestien kunstenaars. Bij de selectie is rekening gehouden met elementen als authenticiteit, progressie, emotionaliteit en originaliteit. Hoewel de nadruk ligt op beeldende kunst komen ook literatuur, ambacht en toegepaste kunst aan bod. U kunt tijdens de kunstfietsroute, die circa eenentwintig kilometer telt, rekenen op een divers, veelzijdig en kwalitatief hoogstaand aanbod.

De kunstfietsroute

Onderaan deze tekst kunt u de Kunstfietsroute downloaden. Voor het gemak vermelden wij hier 3 startlocaties: Annie vd Kruys, Hoogstraat 44 in Ell, Ger Billekens, Leliestraat 2a (CC De Blokhut/De Mortel) in Ittervoort en de Halerse School, Pinxtenstraat 4 in Haler.  Op alle dertien locaties is tevens een routebeschrijving op papier verkrijgbaar op A4 formaat, zodat deze makkelijk in een eventuele kaarthouder past. Zo weet u op welke plekken u van het ruime aanbod aan kunst en cultuur kunt genieten. Er is geen begin en einde aan de fietsroute. Zo heeft u de vrijheid om zelf uw weg te bepalen langs de artistieke oases tijdens uw tocht door de bosrijke en historische omgeving die de gemeente Leudal zo kenmerkt. Kunst en natuur ontmoeten elkaar en gaan een symbiotische verhouding aan die een absolute surplus oplevert. Wat die surplus is mag u zelf bepalen, ervaren en ontdekken.

De fietsende deelnemer

Op de achterzijde van de plattegrond vindt u een puzzel die u gedurende de fietstocht kan oplossen.  Door het oplossen van de puzzel wordt u uitgedaagd goed te kijken naar de verschillende kunstwerken die de revue passeren. Hiermee traint u uw oog voor het herkennen en onderscheiden van stijl, compositie en kleurgebruik. U leert zodoende met een getraind oog kunst te observeren, waardoor u hopelijk nóg meer uit deze en andere kunstkijkervaringen kunt halen.

De oplossing van de puzzel kunt u tezamen met een ingevuld enquêteformulier (dat u ook aangereikt zal worden bij de plattegrond) inleveren op een van de dertien locaties. Wij als Stichting Kunst en Cultuur Leudal zien graag dat u ook thuis blijvend kunt genieten van mooie kunst. U maakt daarom bij het inleveren van de juiste oplossing + enqûeteformulier kans op een geldbedrag van € 300,- dat u kunt besteden aan één of meerdere tentoongestelde werken naar keuze.

Kinderen

Ook voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar is er een actieve en creatieve middag georganiseerd. Vanaf 12.00 uur worden zij op de kermis in Hunsel onthaald en begeleid door één van de deelnemende kunstenaars. In de setting van dit feestelijk stukje cultuurhistorisch erfgoed krijgen ze de kans om hun creatieve kant te ontdekken en ontplooien. Zij gaan namelijk onder toeziend oog aan de slag om zelf kunst te maken! Het mooiste werk wordt beloond met een tegoedbon van € 100,- die besteed kan worden aan kunstmaterialen of kunsteducatie. Zo willen we de jeugd motiveren en prikkelen om zelf creatief aan de slag te gaan en te blijven. Wie weet zal een jonge kunstenaar in de dop over ettelijke jaren zélf een locatie sieren met zijn/haar kunst tijdens de kunstfietsroute!

Tandems

Naast de kans om kennis te maken met het kunstaanbod in de geselecteerde dorpen en de groene omgeving te verkennen bieden wij u de mogelijkheid om de route per tandem af te leggen. Op één van de dertien locaties, de Halerse School in Haler (Pinxtenstraat 4), worden voor de gelegenheid geheel kostenloos tandems ter beschikking gesteld aan het kunstlievend publiek. Indien u hier gebruik van wilt maken, vergeet dan niet een geldig ID-bewijs mee te nemen voor de registratie van de uitleen.

Afsluiter

De Stichting Kunst en Cultuur Leudal wil het bewonderen, tentoonstellen en maken van kunst op alle vlakken stimuleren en mogelijk maken. Door de kunstprijs voor de winnende fietser en de aanmoedigingsprijs voor jeugdig talent trachten we dit een extra impuls te geven en ons kunstminnend publiek in het zonnetje te zetten. Zonder de kunstenaars uit de regio Leudal zou de hele kunstfietsroute niet mogelijk zijn. Daarom willen wij ook een kunstenaar belonen en aanmoedigen door het uitreiken van een geldprijs. Dit gebeurt in besloten kring door de voorzitter van Stichting Kunst en Cultuur Leudal, Paul van Dooren. Hij zal tevens het Kunst-en Cultuur Weekend op zondagavond afsluiten, maar niet voordat u op een actieve manier hebt mogen genieten van het veelzijdige artistiek talent en idyllische plekken die het Leudal rijk is!


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »