2017 Leudal Expositie: Johanna Willemsen en Godelieve Geurts

Leudal voorjaar expositie 2017

De ‘Werkgroep Exposities’ organiseerde van 17 april t/m 30 april haar voorjaarexpositie in het gemeentehuis van Leudal met werk van twee kunstenaressen uit Roermond.

Johanna Willemsen maakt abstracte schilderijen in acryltechniek. Zij probeert de ruimte te vangen als entiteit,  een op zichzelf staande realiteit en niet alleen als iets waarin zich iets anders bevindt. Haar schilderijen vragen om een langzaam ontdekken en herkennen. Een vluchtige blik op het werk is niet voldoende om het kijken te doen overgaan in het zien. Al werkend verlegt zij voortdurend haar grenzen; al schilderend weet zij een ruimte op te roepen door middel van kleur, vorm en compositie.

Godelieve Geurts werkt met metaal, van betonijzer tot platen staal, van oude radiatorpanelen tot industrieel schroot. Zij creëert haar eigen wereld van mens- en dierfiguren. Ondanks het harde weerbarstige materiaal en het “ruwe” gebruik van snijden, slijpen, hameren en lassen ontroeren haar beelden door houding en afwerking. Dat niet alle sculpturen stoer overkomen bewijzen kleinere werken zoals vogels, hagedissen en andere dieren, levensecht in houding en beweging. Alles getuigt van veel aandacht en vakmanschap.

Opening voorjaarstentoonstelling 2017

Tweede paasdag, 17 april was het gemeentehuis van Leudal de plaats waar de voorjaarstentoonstelling 2017 van start ging, wederom georganiseerd door de werkgroep exposities.

Na enkele inleidede woorden van Har Haans die de voorzitter Sjaak Denessen verving, verwelkomde burgemeester Arno Verhoeven de twee kunstenaars Johanna Willemsen en Godelieve Geurts, alsmede de genodigden en andere belangstellenden. In zijn welkomwoord ging de burgemeester in op de veelheid aan culturele evenementen die in de gemeente Leudal plaats vinden en in de nabije toekomst.

Vervolgens ging Jan Peeters in gesprek met de twee exposanten. Beide dames hadden eerder aangegeven huiverig te staan tegenover een vraaggesprek, maar de interviewer slaagde er in een aangenaam gesprek gaande te houden, waarbij de raakpunten en de verschilpunten naar voren gehaald werden.

Voor en tijdens de opening speelde Marianne Cranston op een speciaal voor haar vervaardigde Keltische harp. De stukken die zij speelde, kwamen in de raadzaal goed tot hun recht.

Tenslotte las Har een brief voor van Sjaak, gericht aan de exposanten en allen die op enigerlei wijze bij het tot stand komen van de expositie en de opening hebben bijgedragen.

Daarna namen de kunstenaars de felicitaties in ontvangst en kon het publiek de schilderijen en beelden binnen en op de buitenplaats bewonderen.

W.W.18.04.2017


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »