2017 04 22 Excursie naar Essen

Verslag kunstreis naar Essen op 22 april 2017

Zaterdag 22 april vertrokken we met 53 kunstliefhebbers naar Essen. Helaas moesten we een 20tal gegadigden teleurstellen. Het maximum aantal was zeer vlug bereikt.

In het prachtige Folkwangmuseum werden we rondgeleid door 2 zeer deskundige gidsen waarvan 1 onze dorpsgenoot en kunstdocenent Jan Peeters.

Zij leidden ons langs een mooie collectie: Duitse en Franse romantiek, impressionisme, expressionisme, kubisme en hedendaagse kunst. Topstukken van verschillende kunstenaars worden goed overzichtelijk in afzonderlijke zalen tentoongesteld. Dit alles in het “mooiste” museum ter wereld, een sober gebouw met veel glas en licht, ontworpen door architect Chipperfield en geopend in 2010, toen Essen culturele hoofdstad was.

Na een korte lunchpauze in het museum stapten we in de bus voor een rondrit in Essen. Een Duitstalige gids leidde ons naar verschillende locaties in en rond de stad. Essen is vooral verweven met mijnbouw en industrie, voornamelijk staalindustrie. De familie Krupp is een begrip in Essen.

Alfred Krupp “de Kanonnenkoning” bouwde in de 19de eeuw het bedrijf van zijn vader uit tot het grootste in zijn soort van Europa. De talrijke arbeiderswoningen getuigen van de verbondenheid met de familie Krupp. De rit voert ons langs een replica van het geboortehuisje van Alfred, een zeer bescheiden huisje, gelegen naast het hoofdkantoor van het huidige staalconcern Thijsen-Krupp. Verder ging het langs het Zollverein, een oude mijnschacht, nu een druk bezocht museum.

Thans biedt Essen naast veel cultuur, o.a. muziek in het Aalto-theater ook veel groen. Het Gugapark is een geliefde wandelplek voor de inwoners.

Na anderhalf uur bereikten we de villa Hugel, het classicistische landhuis van de familie Krupp en in 1875 gebouwd in opdracht van Alfred. Het imposante gebouw gelegen in een 28 hectaren groot park telt 269 kamers.

Op eigen gelegenheid konden we het landhuis bezoeken. De villa bestaat uit 2 gedeeltes. Het kleine huis met de ontwerptekeningen van het bedrijf en het grote huis, het familiehuis. Hier worden regelmatig concerten en tentoonstellingen georganiseerd.

Een rondwandeling in het omringde park met machtige bomen, als volwassen exemplaren aangeplant, behoorde ook tot de mogelijkheden.

Deze zeer leerrijke dag sloten we af met Kaffee und Kuchen in een restaurant met uitzicht op de Baldeneysee.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »