2018 Hans Kuijs

Beeldend kunstenaar Hans Kuijs uit Leveroy exposeerde een installatie met  bloeiende  “SAKURA” van 5 januari t/m 31 maart 2018. Hiermee werd mede de 25ste editie in dit  minimuseum hoopvol en blijmoedig benadrukt.

Hans Kuijs vindt de Missiekapel als inspiratiebron bijzonder boeiend, omdat hij hier zijn werk nu eens niet in een gebruikelijke galerieachtige ruimte kan laten uitkomen. Hier, in deze hoge, serene kapel kan zowel de winter als het uitbotten van de lente zijn werk geheel nieuw leven inblazen, waardoor deze kunstenaar als verhalenverteller letterlijk uit de verf komt: Met SAKURA speelt zijn verhaal in het “hier en nu”, terwijl het gaat over “overal en altijd”:

“Er is een oud Japans verhaal over de kersenbloesem van de Sakura, dat ik in en met deze kapel voelbaar wil maken.

Een samoerai voelde zich erg verbonden met deze boom en kwam dan ook vaak langs voor schaduw, bescherming en het bewonderen van de mooie bloesem.

Maar hoe vaker de samoerai naar de Sakura keek, hoe meer de Sakura afstierf.

De samoerai werd hier erg ongelukkig van en op een dag besloot hij zichzelf te offeren onder de boom.

Hij had zijn laatste levensenergie aan zijn geliefde Sakura gegeven, die hierdoor weer helemaal opbloeide en dat gebeurt vandaag de dag nog steeds”.

Deze winter is de kwetsbare Sakura als voorbode van de lente dag en nacht te zien in Missiekapel te Heythuysen naast de St. Nicolaaskerk, aan de Dorpstraat. www.hanskuijs.com   


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »