2017 Kunst en Cultuur Weekend: jeugdproject

VRIJDAG 1 SEPTEMBER 2017

JEUGDPROJECT

Bruisend kunstproject van Leerlingen van Jenaplanschool ‘de Klink’ te Grathem

Vrijdag 1 september 15.00 uur: Opening expositie door locoburgemeester Arno Walraven
in Jenaplanschool 'de Klink' - Nassauplein 6/12 - Grathem 

Met trots presenteert Jenaplanschool ‘de Klink’ te Grathem de creatieve prestaties van de leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8. Van april t/m juli bruiste de school elke vrijdagmiddag van kunstzinnige activiteiten. Op vrijdag 1 september om 15.00 uur wordt de expositie geopend in Jenaplanschool ‘de Klink’ en gemeenschapshuis ‘de Nassaurie’ te Grathem. Het is tevens de officiële opening van het Kunst & Cultuur Weekend Leudal 2017.

 

 

Workshops van Limburgse kunstenaars
Negen Limburgse kunstenaars verzorgden workshops in vele disciplines. Zo was er het project fotografie en poëzie. Onder leiding van fotografe Christien Janssen trokken de leerlingen de natuur in en beleefden deze elk op hun eigen wijze. Ze legden hun indrukken en emoties vast op de gevoelige plaat. Dat leverde heel verschillende beelden op. Daarna inspireerde dichteres Marjan Kilkens de leerlingen om de beelden en indrukken te verwerken en te vertalen in kreten, woorden en gedichten. De foto’s en gedichten zijn te zien op de expositie. Een prachtig eindresultaat van dit project is een geïllustreerde dichtbundel. Deze wordt tijdens de expositie gratis aan de bezoekers uitgereikt.

Keukenpretparadijs
Een ander project was het ‘Keukenpretparadijs’ dat de leerlingen maakten onder leiding van kunstenares Jolanda Jacobs. Supermarktverpakkingen werden gebruikt als basismateriaal. Al werkend groeide het kunstwerk uit tot een kamervullende installatie met talloze verrassingseffecten. Het werk wordt geëxposeerd in de hal van de school.

 

 

Schilderijen, keramiek, striptekenen  en afvalkunst
Ook bij de andere workshops zetten de leerlingen zich met hart en ziel in en de eindresultaten zijn prachtig. Of het nu de holistische schilderijen zijn (o.l.v. Nicole Reijnders), de levensgrote silhouettekeningen (o.l.v. Marita Palland), het striptekenen (o.l.v. Ismael Riega), de keramische werken (o.l.v. Jac Linssen) of de kunstwerken uit afvalmateriaal (begeleid door Har Haans en Julien Obama). Bijzonder was ook dat ‘kunstoma’ Marga Maas-Geesteranus insprong toen de laatstgenoemde 2 kunstenaars niet aanwezig konden zijn. De kunstwerken onder haar leiding gemaakt zijn ware juweeltjes.

 

   
 

Schoolthema: Mens en Communicatie
Juffen Trudie Takken en Kristel Slaats hadden hun handen vol om het project in goede banen te leiden. Daarnaast zorgden zij ervoor dat het hele project werd ingebed in het centrale thema van alle lessen op school: Mens en Communicatie. Van alle ouders kregen ze op de ouderavonden complimenten over het kunstproject. Ze hebben dan wel een erg drukke schoolperiode meegemaakt, maar ook zelden zoveel voldoening gehad van hun werk.

 

 

Reizende installatie ‘Het Andere Ei’
Ook zorgden de leerlingen voor een metamorfose van ‘Het Andere Ei’; een reizend project van kunstenaar Jan C.M. Peeters. Het ei van gigantische omvang zal op verrassende wijze geëxposeerd worden voor de ingang van de school. In de videoruimte zal een Power Point Presentatie van het project getoond worden.

 

 

De expositie is (gratis) te bekijken|
Vrijdag 1 september van 15.00 uur tot 18.00 uur
Zaterdag 2 september van 10.30 uur tot 16.00 uur.

Foto’s: Frans Daemen

 

 

FOTO-EXPOSITIE ‘KLEURRIJK LEUDAL’

Vrijdag 1 september om 20.00 uur: Opening Foto-Expositie ‘KLEURRIJK LEUDAL’ door wethouder Richard Verheul
in Cultureel Podium De Bombardon  -  St. Antoniusstraat 2 -  Heythuysen

Stichting Kunst en Cultuur Leudal is medeorganisator van de fotowedstrijd, uitgeschreven vanwege het 10 jarig bestaan van de Gemeente Leudal. Een wedstrijd voor jong en oud, in 3 categorieën:

  • Jongeren tot 12 jaar
  • Jongeren van 12 tot 18 jaar en
  • Volwassenen vanaf 18 jaar.

Een onafhankelijke jury heeft In samenwerking met de Fotoclub Leudal uit elke categorie 10 foto’s genomineerd.

De expositie zal tot 22 september te bezichtigen zijn. De bezoekers worden uitgenodigd om hun favoriete foto voor de publieksprijs te kiezen. Uit de genomineerde foto’s  zullen per categorie 3 prijswinnaars worden geselecteerd, die bekend worden gemaakt tijdens de open dag “Kleurrijk Leudal Festival” in het Gemeentehuis op 24 september 2017.

Wilt u meedoen: dat kan t/m 20 augustus a.s.!
Voor meer info, klik hier..

 

 

De prijzen voor de  jongeren worden door Stichting Kunst en Cultuur Leudal aangeboden. Aan de categorie volwassenen worden prijzen uitgereikt door Gemeente Leudal en de meest favoriete foto van de bezoekers ontvangt de  publieksprijs, beschikbaar gesteld door  Stichting Cultureel Podium De Bombardon.

De expositie was te bekijken:
Zaterdag 2 september: hele dag
Zondag 3 september:    9.00 - 12.00 uur
(En daarna tot 22 september -  voor openingstijden raadpleeg De Bombardon).

Entree gratis


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »