2018-05-12 Excursie naar Wintertuin O.L.V.Waver en Lier in België

Stichting Kunst & Cultuur Leudal organiseerde geslaagde excursie naar Wintertuin O.L.V. Waver en Lier in België

Op de zonovergoten ochtend van 12 mei vertrok een volle bus richting Lier. 51 Kunstliefhebbers werden in het Ursulinen complex in O.LV. Waver in de nabijheid van Lier verwelkomd door twee gidsen.

Bij binnenkomst werd de groep overweldigd door de uitzonderlijk mooie decoraties. Na de koffie en de vlaai, opgediend in de feestrefter, leidden de twee oud-leerkrachten het gezelschap rond in het voormalige meisjesinternaat. In dit monumentaal gebouwencomplex zijn verschillende bouwstijlen tot een harmonieus geheel versmolten. De parel is evenwel een elegante wintertuin uit 1900 met kleurrijk glas in lood in art nouveau stijl.  Verder werd de Ursula zaal, Alpenzaal, de La Fontaine refter, de kloosterkerk, pianogalerij en de badkelder bezocht.

Na de middag vertrok het gezelschap per touringcar naar Lier.  Twee stadsgidsen wandelden met de groep langs een aantal bezienswaardigheden van de stad. Het voormalige stadhuis in Brabantse Rococo stijl, het belfort en de gevangenenpoort als overblijfsel van de vroegere omwalling. De Zimmertoren met astronomisch uurwerk en het ernaast gelegen museum maakten veel indruk.

Enthousiast vertelde de gids bij een standbeeld van een kudde schapen hoe de Lierenaren aan hun spotnaam van “schapenkoppen” kwamen. Ze verkozen een schapenmarkt boven een universiteit. Vervolgens werd het begijnhof bezocht, dat in 1998 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst is. Dit begijnhof ontstond in de 13e eeuw, maar de meeste huizen dateren uit de 17e en de 18e eeuw. Het is een typisch voorbeeld van een stratenbegijnhof met 11 straten en 162 huizen. Ook werd er nog een kijkje genomen in twee in de stad gelegen hofjes.

Na een gezellige afsluiting in een café aan de Markt vertrokken de kunstliefhebbers rond 17.00 uur naar huis.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »