2018 Voorjaar Expositie: Uli Freude, Sarah Jane & Jackie Blue

Leudal Voorjaar Expositie 2018


The Blues
Op zondag 15 april om 14.00 vindt in het gemeentehuis van Leudal de opening plaats van de Leudal Voorjaar Expositie 2018. Onder het thema ‘The Blues’  wordt werk geëxposeerd van beeldhouwer Uli Freude en de kunstenaressen Sarah Jane Hickson en Jacqueline Muitjens.  Met drie nationaliteiten is er sprake van een internationale expositie, met toch een zeer sterke verbondenheid met Limburg. De werkgroep Exposities van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal vindt het een voorrecht om ook Midden Limburg te laten kennismaken met deze kunstenaars.

Uli Freude (1957 Essen) studeerde kunst en beeldhouwen in Keulen en Aken. Vanaf 1985 zwierf hij 10 jaren lang door de Aziatische wereld. Hij deed vele landen en culturen aan: China, Pakistan, India, Thailand, Indonesië, Maleisië, Hongkong en  Singapore waar hij vaak samenwerkte met inlandse beeldhouwers. Ook  kwam hij in aanraking met het Boeddhisme en andere levensbeschouwingen die hem als mens en als kunstenaar verrijkt hebben.

Een aantal jaren was hij werkzaam in verschillende ateliers in Aken en omgeving, maar in 2011 is hij neergestreken in Kerkrade. Daar voelt hij zich als een vis in het water, een mooi atelier bij ‘Werkplaats K’; geen problemen met geluidsoverlast als hij aan het zagen, boren en hakken is, vriendelijke mensen en een grote mate van vrijheid, zorgen ervoor dat hij zich als kunstenaar vol kan ontplooien.

Uli is een beeldhouwer die werkt met hout en kleur. Hij werkt graag met ahorn maar ook met andere houtsoorten zoals metasequoia en essen. Alle beelden worden gemaakt uit één blok hout of één boomstam.

Voor zijn sculpturen gebruikt hij zichzelf als model. Zijn beelden zijn  een personificatie van zijn fantasiewereld en de verborgen facetten van zijn eigen karakter.  Ze drukken een zinnelijke en spirituele belevenis uit.  Zijn personages vertegenwoordigen de stemmingen en eigenschappen van de mensheid en geven een kritische kijk op de maatschappelijke omgeving.

In zijn kunstwerken is kleur de vierde dimensie; kleur versterkt de symbolische betekenis en de gevoelswaarde. De ene keer is dat de agressie in schreeuwend roodoranje, dan weer tederheid, genegenheid en bescherming, in sereen blauw. Elke stemming heeft zijn eigen kleur. Soms bleekt hij het hout met toiletontstopper. Dat levert weer een andere expressie op en de structuur van het hout blijft dan bewaard.  Vaak zijn de beelden humoristisch of zelfs absurdistisch. Sommige beelden lijken te zijn weggelopen uit de geschilderde middeleeuwse taferelen van Jheronimus Bosch.

Uli Freude heeft een vaste kring van bewonderaars. Hij heeft al op vele plaatsen geëxposeerd, in binnen- en buitenland (Aken, Dusseldorf, Barcelona, Luik, Urmond, Steyl en Sittard) samen met bevriende kunstenaars als Frank Castro, Helga Palmisano en Gus Mazzocca.

Sarah Jane & Jackie Blue
Onder deze naam werken Sarah Jane Hickson (1969, Luton GB) en Jacqueline Muitjens (1967, NL) samen in ‘an artists’ collaboration’ in hun atelier in Urmond. Vijftien jaar geleden ontmoetten ze elkaar en er was meteen een klik. Sindsdien zijn het soulmates met duidelijke verschillende karakters die elkaar toch aanvullen en ondersteunen. Jacqueline is een vrouw van actie; zij is extravert en welbespraakt; zij gaat door onder alle omstandigheden. Sarah Jane is meer relativerend, nadenkend en aarzelend maar tegelijkertijd perfectionistisch;  ze is bescheiden en staat niet graag in het middelpunt van de belangstelling.  Bij beiden is er sprake van een permanente zoektocht en onderzoek naar verdieping in kunst en technieken.

Levensreis
Samen maakten Jacqueline en Sarah Jane in 2017 hun droom  waar: Het maken van een levensreis als kunstenaar en als mens.  Hun sollicitatie voor een ‘Artist in Residency’ in Ashfield, Massachusetts in de Verenigde Staten werd gehonoreerd en twee maanden lang (september/oktober 2017) beleefden zij de tijd van hun leven, ver weg van alle huiselijke beslommeringen, alleen bezig met hun kunst, experimenteren, filosoferen en het verdiepen en verbreden van hun thematiek. In Wellspring House, een verbouwd oud koetshuis met een prachtige tuin, midden in een dennenbos, vonden zij de perfecte verstilde omgeving om intens samen te werken. De kleurschakeringen van de herfst met crimson, goud en fel oranje en de Blue Hills van Massachusetts vormden daarbij een ideale inspiratiebron.

In hun samenwerkingsproject hebben zij gekozen voor een speciale techniek: cyanotype.  Een cyanotype ( blauwdruk) is een oude fotografische techniek; een vorm van fotograferen zonder camera, waarbij lichtgevoelig gemaakt papier door UV-licht (de zon) wordt belicht. Er wordt in witte lijnen een directe fotografische kopie gemaakt op blauwe achtergrond. Deze kleurt blauw door het gebruik van cyanidezouten.

Jacqueline Muitjens groeide op in de mijnstreek en had als kind een passie voor fossielen en geologie. Ze studeerde Engels, geografie en onderwijskunde en werd docent. Vanaf 2003 stortte zich vol op haar andere passie: kunst. Zij ging lessen volgen aan de Kunstacademie van Maasmechelen, waar ze in 2012 afstudeerde. Daarna voltooide ze opleiding aan de Nieuwe Academie in Utrecht.

Jacqueline combineert verschillende technieken (mixed media), maar ze maakt ook installaties en video’s. Ze gebruikt acrylverf, pen, penseel, markers en zelfgemaakte foto’s. Ze schildert in krachtige lijnen en creëert vaak een mysterieuze, verstilde atmosfeer. Haar meestal abstracte werk bestaat uit verschillende lagen.  Er is de suggestie van een landschap, met een herhalingseffect van bepaalde elementen zoals cirkels, lijnen en strepen. Vaak verstopt ze persoonlijke gebeurtenissen in haar werk. Ze is gefascineerd door de nalatenschap van vroeger leven en wil zelf graag iets nalaten voor toekomstige generaties. Een centraal thema in haar kunst is de vergankelijkheid.

Ze won diverse kunstprijzen. Dat bood haar de mogelijkheid te exposeren op vele plaatsen, zoals het MuZEE in Oostende (België), het Gemeentemuseum in Den Haag en galeries in Aken, Berlijn, Murcia (Spanje), New York en Maastricht.

Sarah Jane Hickson
In haar jeugd groeide zij op samen met haar prachtige, maar geestelijk beperkte zusje, waardoor zij het verlangen ontwikkelde om mensen en hun emoties te leren begrijpen. Pas na haar dertigste ontdekte zij dat de kunst de krachtigste manier is om te ontdekken waarom, wat en wie wij zijn.

In 1998 verhuisde zij met man en drie kinderen naar Nederland. Door het bestuderen en maken van kunst raakte ze betrokken bij de cultuur en taal van ons land. Haar passie voor kunst kende geen grenzen en ze trok door heel Europa om de kunstwereld te leren kennen en doorgronden. In Obras in Portugal voltooide zij haar eerste ‘Artist in Residence’.

Ze kwam erachter dat je je comfort zone moet verlaten om door te dringen tot de kern van jezelf; tot de echte emotie. Je moet je naakt en kwetsbaar opstellen. Om de naakte waarheid te leren kennen moet je alleen durven zijn. Als het gaat om uitdrukken van emoties werkt zacht gefluister daarbij indringender dan een oorverdovende kreet.

In haar werk legt ze  soms de focus  op een detail van het menselijk lichaam, een hand, of haren.  Bij elk stukje kunst onderzoekt zij de formele aspecten zoals ruimte rond een figuur, balans en eenheid. Ze werkt het liefst op ongeprepareerde en ruwe oppervlakten: zelf opgespannen linnen, canvas of katoen. Ze gebruikt technieken als olieverf, houtskool en pastel, waaraan ze op een hedendaagse manier historisch borduurwerk (blackwork) toevoegt. Met naald en garen brengt ze subtiele borduurpatronen aan op het doek waardoor de structuur een fragiel karakter krijgt.

Haar eerste grote expositie, voor leden van Sotheby’s en de internationale kunstgemeenschap vond plaats tijdens TEFAF 2013. Sindsdien heeft zij meer dan 20 maal geëxposeerd in binnen- en buitenland.

Openingstijden
De expositie is geopend op zondagen 15, 22 en 29 april 14.00 – 17.00 uur en op werkdagen van maandag t/m donderdag tijdens kantooruren. 


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »