18 11 2018 Najaarsexpositie: Maria Verstappen en Dick van Wijk

Leudal Najaar expositie 2018

Vrijheid in beweging

Op zondag 18 november 2018 opent wethouder Robert Martens de Leudal Najaarexpositie 2018 in het gemeentehuis van Leudal. Onder het thema ‘Vrijheid in Beweging’ exposeren Maria Verstappen (schilderijen) en Dick van Wijk (beeldhouwwerken).

Maria Verstappen (Meyel, 1960)

Reeds in het atelier van het schildersbedrijf van haar vader raakte Maria als klein kind in de ban van verf, kleur en vormen. Zoals in de Gildetijd was schilderen in die tijd nog een verfijnd ambacht, waarbij vele technieken zoals het schilderen van houtstructuren en marmer beheerst moesten worden.

Toch ging Maria in haar studie en arbeidscarrière aanvankelijk een totaal andere kant uit. Na haar werk in de geestelijke gezondheidszorg groeide het besef dat je als mens een keuze moet maken als je je dromen wilt waarmaken en ze nam de beslissing om kunstschilder te worden.

Maria geniet van de ultieme vrijheid van die eerste streek op het doek en waarna in een zintuiglijk proces het kunstwerk zichzelf aan de kunstenaar openbaart. Ze schildert werken die voor velen een kosmische uitstraling hebben. Ze noemt het zelf vooral beeldhouwen op doek; ze werkt meestal niet met kwast en penseel maar met haar handen en een paletmes.

De vrijheid bij het creëren geeft haar een tomeloze kracht. Op geen enkele manier mag inbreuk gedaan worden op die vrijheid. Die vrijheid ontsteekt een oerkracht in de mens die zorgt voor dynamiek, intensiteit en beweging zodat een nieuwe werkelijkheid ontstaat.

Het werk van Maria is abstract maar toch universeel, vaak op grote doeken. Zij wil zich niet laten beperken door de maat van het doek. Intuïtief ontstaan harmonische composities van kleuren en structuren. Ze laat de beleving en interpretatie daarvan volledig over aan de kijker.

Maria exposeerde in binnen en buitenland, o.a. in Zwitserland, Oostenrijk, België, Duitsland en Spanje en ze heeft al een grote kring van particulieren en bedrijven opgebouwd die meerdere werken van haar in bezit hebben.

Op haar website (www.mariaverstappen.nl) vindt u en uitgebreide collectie van schilderijen van haar hand.

Klik hier om filmpje te bekijken.

Dick van Wijk (1943 Leiden)

Als klein kind, samen met oom Bram, hand in hand wandelend door Leiden langs monumenten, standbeelden en musea; zo werd de kiem gelegd voor de belangstelling voor kunst bij Dick.
Hij begon zelf ook te tekenen. Vele voorwerpen uit zijn omgeving tekende hij na en hij prentte de vormen in zijn geheugen.

Altijd al heeft Dick een fascinatie voor machines. Als ukkie van twaalf staat hij al achter de werkbank. Hij volgt dan ook eerst een technische opleiding. Naast een zeer goed ontwikkeld geometrisch ruimtelijk inzicht beschikt hij over enkele bijzondere karaktereigenschappen, passie en creativiteit, die ervoor zorgen dat de artistieke vonk overslaat en na zijn diensttijd gaat hij beeldhouwen studeren aan de Stadsacademie en daarna de Jan van Eyck academie te Maastricht. Hij krijgt o.a. les van de Italiaanse beeldhouwer Carasso en Arthur Spronken.

Na zijn studietijd vestigt hij zich als beeldhouwer in Roermond in de oude kunstwerkplaats van de glazenierfamilie Nicolas. In zijn beelden is Dick op zoek naar een symbiose van geometrische en organische vormen met als uitgangspunt het menselijk lichaam. Er is een drang naar vrijheid maar gelijktijdig naar de innerlijke en intense menselijke verbondenheid. Hierbij zijn beweging en dynamiek de elementen die het werk van Dick van Wijk karakteristiek en herkenbaar maken.

Dick werkt met vele materialen: brons, steen, hout, metaal, glas en combinaties daarvan.

Het is een uitdaging voor Dick om zijn ideeën vorm te geven in de daartoe geëigende materialen en technieken en de kracht van de beeldtaal zelf zijn werk te laten doen. Hij boetseert de vormen die in zijn hoofd zijn opgeslagen. Zijn fantasie en gedrevenheid zijn onuitputtelijk. Steeds meer beheerst hij daarbij de kunst van het weglaten.

In zijn lange kunstenaarsbestaan heeft hij voor veel gemeenten werk gemaakt voor in de openbare ruimte (o.a. Roermond, Heythuysen, Heerlen, Egmond aan Zee, Middelburg, Reijmesrtstok, Roubaix-Hem). Hij heeft een langdurig samenwerkingsverband opgebouwd met diverse galerijen in binnen- en buitenland (o.a. Roermond, Weert, Maastricht, Amsterdam, Bad Godesberg, Heeze en Turnhout). Hij heeft geëxposeerd op internationale kunstbeurzen, en zijn beelden bevinden zich in collecties van particulieren en bedrijven over de hele wereld (van Noorwegen tot Zuid-Korea en van Zwitserland tot in de Verenigde Staten)

Meer informatie vindt u op zijn website www.dickvanwijk.nl.

Klik hier om filmpje te bekijken.

Bezoek de tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Vrijheid in Beweging’ is te bezichtigen op de zondagen 18 en 25 november en 2 december van 14.00 uur t/m 17.00 uur en op de tussenliggende werkdagen van maandag t/m donderdag in het gemeentehuis van Leudal (Leudalplein 1 Heythuysen) tijdens kantooruren. De toegang is gratis.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »