2023 04 22 voorjaarsexcursie

Beste kunstliefhebbers

Op zaterdag 22 april  j.l. vond onze voorjaars excursie plaats naar kasteel Nijenhuis in Heino en museum de Fundatie in Zwolle waar 44 belangstellenden aan deelnamen.

           

 Na een aangename busreis met onderweg een versnapering arriveerden wij rond 11.45 uur bij het gezellige restaurant Buitenhuys voor koffie met iets lekkers. Hier vond ook de nadere kennismaking plaats met de andere deelnemers en werden enthousiaste kunst- en museumervaringen uitgewisseld.

Onze reis werd vervolgd naar kasteel Nijenhuis, waar naar eigen keuze de beeldentuin en/of kasteel Nijenhuis bezocht  kon worden. Bovendien was er een tentoonstelling  “ Zoeken naar Vermeer”. Gezien het prachtige weer kozen de meesten voor een bezoek aan de beeldentuin onder het genot van vogelgezang. Er waren prachtige beelden te bewonderen; naast de vaste collectie ook beelden in een uitwisselingsprogramma met museum Beelden aan Zee.

In het kasteel was een gedeelte van de tentoonstelling te zien van Jan Voerman "Het veranderlijke landschap" met prachtige  impressionistische landschapsschilderijen. Het tweede deel van deze tentoonstelling was te bewonderen in de Fundatie in Zwolle. Diegenen die het kasteel en de beeldentuin voor het eerst bezochten keken hun ogen uit. Helaas was onze tijd beperkt op deze locatie.

Om 12.30 uur vertrokken we weer met de bus naar museum de Fundatie in Zwolle waar deelgenomen kon worden aan de rondleiding in 2 groepen om 13.30 uur en 14.45 uur. De indeling in deze groepen verliep soepel; een gedeelte van het gezelschap wilde aan de eerste groep deelnemen en een andere gedeelte wilde eerst gaan lunchen of genieten van een kop koffie in de zon op een van de terrassen van Zwolle.

De rondleidingen vonden plaats door enthousiaste gidsen die ons vakkundig wisten rond te leiden door de tentoonstelling "Brave New World"; deze toont het werk van zestien schilders van onder de 40, die behoren tot de absolute internationale top! Een tentoonstelling vol meervoudige perspectieven, gevarieerde geschiedenissen en nieuwe esthetische kaders, samengesteld door schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager.

De uitleg van de gidsen werd zeer gewaardeerd door de deelnemers en was een goede toevoeging bij de soms toch wel zeer abstracte werken met toepassing van nieuwe technieken. Al met al een bijzondere ervaring met moderne kunst!

Om 16.30 uur stond onze bus weer klaar om ons terug te brengen naar Baexem waar wij om 18.45 uur arriveerden. Al met al een zeer geslaagde dag waar met plezier naar teruggekeken kan worden.

Namens de Stichting Kunst en Cultuur Leudal,

 

Jan Kraak , Maria Bakx, en Jeannette van den Born


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »