Verslag Najaarsexcursie - 4 november 2023

Beste kunstliefhebbers,


Op zaterdag 4 november j.l. vond onze najaarsexcursie plaats naar de Kunsthal in Rotterdam waar wij met 43 personen de expositie van Ai Weiwei bezochten en aansluitend ieder voor zich in de gelegenheid was Het Depot van het museum Boijmans Van Beuningen te bezoeken.

Onze bus vertrok om half negen vanuit Baexem en wij arriveerden omstreeks half elf bij de Kunsthal waar wij allereerst hebben genoten van koffie met heerlijk gebak. Aansluitend waren er drie rondleidingen in groepen door de expositie "In Search of Humanity" van AiWeiwei door gidsen van de Kunsthal.

Ai Wewei is een van de meest toonaangevende kunstenaars van het moment, mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen. Zijn werk weerspiegelt zijn vroege jeugd die hij met zijn vader, een bekende dichter, in ballingschap doorbracht en zijn gevangenschap in 2011. Wij waren zeer onder de indruk van culturele readymades, LEGO-werken, sculpturen, installaties, fotografie en videokunst. Zo vestigt hij met een werk gemaakt van reddingsvesten achtergelaten door vluchtelingen de aandacht op de vluchtelingen crisis en is de registratie van het aantal namen van kinderen die waren omgekomen tijdens een aardbeving ten gevolge van de slechte bouw van de scholen schokkend! Ook het slangenplafond van duizend rugzakken van kinderen sprak tot de verbeelding.

 

     

    

 

Na de lunch die ieder naar eigen inzicht kon gebruiken in de Kunsthal of de nabij gelegen horecagelegenheden, bezochten wij Het Depot van het museum Boijmans Van Beuningen.

Het Depot bewaart en verzorgt de gehele kunstcollectie en biedt bezoekers een kijkje achter de schermen van het museum. Ieder kon naar eigen inzicht en al dan niet gebruik makend van de virtuele rondleiding via de app en QR-codes genieten van de kunst in de vitrines en een inkijkje nemen in de klimaatruimtes. Vanaf de omloop, de trappen en de lift kon je de kunstwerken van allerlei standpunten bekijken. Ook was het spannend om over de glazen vloeren te lopen waaronder kunstwerken te bezichtigen waren en bood het dakterras een mooi uitzicht, helaas met wat regen maar wel met gebruikmaking van de transparante paraplu’s.

             

 

                 

 

 Om kwart voor vijf konden wij weer op de bus stappen in de buurt van Het Depot en arriveerden wij rond zeven uur in Baexem.

De deelnemers gaven aan terug te kijken op een interessante en inspirerende excursie.

Met vriendelijke groet,

Namens de Stichting Kunst en Cultuur Leudal,
Maria Bakx
Jeannette van den Born
Jan Kraak (06-21224778)


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »