2010 Najaarsexcursie naar Tilburg

Met een volle bus van de Fa. Ghielen vanaf het Kerkplein in Baexem binnen een uur comfortabel vervoerd naar Tilburg.

Allereerst een bezoek aan de topbeeldhouwer Guido Geelen ( afkomstig uit Thorn ) die ons ontvangt in zijn enorm grote atelier, gelegen in een parkachtige omgeving aan de Bredaseweg. De koffie van Guido, samen met de door ons meegebrachte vlaai geeft de kunstenaar direct de gelegenheid in te gaan op het ontwerpproces en vorm en functie van de door hemzelf ontworpen koffiebekers met vier oortjes en de bijbehorende schotels met " afzetmogelijkheid " voor suiker en/of koekjes. Uitgebreid bespreekt Guido enkele van zijn werken o.a. een variatie op de vanouds bekende kerstboom. Deze krijgt bij hem een nieuw gezicht door oude bekende vormen van de kerstversiering en figuren uit de kerststal in abstraherende, nieuwe ( geblazen glasvormen die inwendig verzilverd zijn ) en onderstebovengekeerde presentatie te leveren. Het is één van de positieve kenmerken waardoor deze artiest geroemd wordt in juryrapporten bij door hem gewonnen, belangrijke prijzen : de eigenzinnige behandeling van traditionele vormen en materialen op een nieuwe wijze, waardoor een verbinding tot stand wordt gebracht tussen verleden en nu. Ook enkele grote, vergulde beelden die voor een gerenoveerde wijk in Maastricht op het voormalige Galgenveld  geplaatst zullen worden èn een fraai tafelkleed van zijn hand, dat in het Tilburgse Textielmuseum is geweven, komen ter sprake.
Tenslotte krijgen we nog een snelle rondleiding door de grootschalige privé-vertrekken van Guido Geelen's uitgebreide woning, die uitblinken door een beperking tot het essentiële en een perfectie van uitvoering der meubelen die ook alweer door de kunstenaar zelf zijn ontworpen. Hierdoor wordt eens te meer duidelijk dat het kunstenaarschap van G. Geelen geconcentreerd is en een constante is, niet alleen wanneer hij in zijn atelier aan het werk is, maar steeds, alle uren van zijn leven. Ook de integratie van het atelier met de woonvertrekken laat dit zien.
Op zijn webpagina kunt U meer over de kunstenaar lezen.

Hierna wordt een smakelijke, goed verzorgde lunch genoten in eetcafé " Anvers " in het centrum van Tilburg om daarna museum de Pont te bezoeken. Dit zeer fraaie museum  is gevestigd in een voormalige textielfabriek die geheel is aangepast aan de nieuwe museale functie. Maar de oorspronkelijke functie is gelukkig toch nog goed herkenbaar door het behoud van de voormalige wolhokken die zeer geschikt zijn voor kleinere, intieme presentaties èn met de enorme hal met het prachtige bovenlicht, waar vroeger de weefgetouwen stonden. Daar is nu alle ruimte  voor de opstelling van grote ruimtevragende kunstwerken en voor wisseltentoonstellingen binnen verplaatsbare wanden. Behalve werken uit de vaste collectie konden we twee van deze exposities zien : van de Engelse kunstenaar Howard Hodgkin  ( Londen 1932 ) en de Tilburgse kunstenaar Paul Bogaers ( 1961 )

Hodgkin liet een aantal nog niet eerder voor het publiek  toegankelijke werken zien die uitblonken door het schilderplezier en de concentratie op alweer : de essentie. Je zou kunnen spreken van een " Zen "- achtige manier van omgaan met de schilderkunst. Voor Hodgkin is in zijn eigen woorden niet de verbeelding van het object zelf belangrijk, maar de ( emotionele ) uitwerking die het heeft op de schilder en de kijker/ beschouwer.
Paul Bogaers combineert foto’s in kleur en in zwart/wit op een zodanige manier dat een van de foto's steeds ondersteboven naast de andere geplaatst is zodat boven en onder al direct gerelativeerd worden maar dat er ruimte is door overeenkomst in kleur en vorm, voor allerlei associaties bij de interpretatie van de beelden. 

    

Door wegwerkzaamheden nam de terugreis de dubbele reistijd in beslag, maar er was gelegenheid om op een zeer interessante dag ( met heerlijk zomerweer ! )  terug te kijken. Een dag gewijd aan  ( hernieuwde ) kennismaking met kunst van onze eigen tijd, met de kunst van nu. Zoals bij alle vorige excursies waren de deelnemers zeer tevreden en daardoor eveneens de organisatoren van de dag.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »