2012 Najaars excursie

Cultuurexcursie naar Kornelimünster
op zondag 21 oktober 2012:

De najaarsexcursie 2012, georganiseerd door de werkgroep “Kunstexcursies" op zondag 21 oktober ging naar Kornelimünster.
Het was alweer de negende excursie sinds 2008.

Iets ten zuiden van Aken ligt in een dal tussen de groene heuvels een, bij vrijwel iedereen totaal onbekende parel: het plaatsje Kornelimünster. Een bezoek is werkelijk een openbaring !

Tot de Franse Revolutie een machtige benedictijner-abdij waar zich rondom een klein, intiem plaatsje vormde. De 18e eeuwse, barokke abdij vormt nu een prachtige en contrastrijke expositieruimte voor zeer gevarieerde, eigentijdse kunst, zowel schilderijen als plastieken en verrassende installaties.
De voormalige, gotische abdijkerk, nu de parochiekerk, is absoluut een bezoek waard, evenals het plaatsje zelf. Het is alsof men in de 17e, 18e eeuw ronddwaalt.
De zeer interessante geschiedenis heeft duidelijke overeenkomst met die van Thorn in Ned. Limburg, met dit verschil dat in Kornelimünster de abdijgebouwen zijn behouden en ook het plaatsje zelf een gave eenheid gebleven is.

Tijdens de excursie informeerde een plaatselijke, Duitstalige gids de deelnemers aan de excursie over de kerk en haar geschiedenis.
In Kornelimünster zijn voldoende restaurantjes en terrassen voor het consumptieve gedeelte, waarvan gezellig gebruik gemaakt werd.

 


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »