2013 Ed Hanssen. Installatie: 'CELLA(E)'

In  de Missiekapel bij de kerk in Heythuysen was ‘Cella(e)’ van Ed Hanssen uit Nunhem van22 februari 2013 – 19 mei 2013 permanent te zien.

Een schatkamer.

De Missiekapel is feitelijk een Grieks tempeltje, nog beter een “cella”; dat is een cel, een schatkamer, een kluis dus. Nu is de oorspronkelijke devotieplek met de Missiebeelden geschikt gemaakt voor eigentijdse kunstwerken. Dat houdt in dat vanuit  de commissie beeldende kunst onder auspiciën van de Stichting Kunst en Cultuur kunstenaars uitgedaagd worden om met sociaal geëngageerd en maatschappelijk geladen werk uiting te geven aan wat ons allemaal bezig houdt. Het project “Van Missiekapel tot Kunsttempel” weet zich  loyaal ondersteund door de Stichting Vrienden van de Missiekapel en de wethouder voor cultuur.

De Missiekapel werd 22 februari om 19.00 uur geopend met een 4de installatie.

Ed Hanssen uit Nunhem gaf in een heel vroeg stadium aan projectleider Jan C M Peeters s te kennen dat hij zich door de lege kapel uitgedaagd voelt om er ook "iets te laten gebeuren". Hij is dan ook  de vierde kunstenaar die verrassend beslag gaat leggen op deze bijzondere plek.

De voorganger van Ed Hanssen, Werner Klompen deed in een recent “Zuiderlucht” artikel , het kunstblad voor Belgisch en Nederlands Limburg, de volgende frappante uitspraak naar aanleiding van zijn werk in de Missiekapel:

“Orde is een illusie, de witte zalen waarin kunstwerken doorgaans worden tentoongesteld zijn een toneelstukje, dat weten we eigenlijk best. Zoals men vroeger dacht dat muizen ontstaan uit stofnesten, zo komt kunst voort uit chaos”. Een treffende slogan voor de sleutel overdracht van de Missiekapel. De "Epicuriaanse installatie" van Werner Klompen  is inmiddels ingewisseld voor een installatie die ook refereert aan de vasten en passie.

Cella(e) is bijzonder expressionistisch geladen en sociaal geëngageerd en blijft, ondanks maandelijkse veranderingen, ingetogen woekeren.

Over kunstenaar Ed Hanssen

Ed Hanssen heeft na zijn kunstacademietijd schilderijen, tekeningen, video's en installaties in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Japan tentoongesteld.

Zijn schilderijen en tekeningen gaan grotendeels over dementie en kanker. Enerzijds als verwerking van dementie in de familie en anderzijds als reactie op de schokkende esthetiek van een gruwelijk monster. Hij maakt deze thema's binnen de kunst bespreekbaar.

Zijn “cella(e)” in de Missiekapel te Heythuysen transformeert, confronteert, deelt, geeft vulling aan leegte en betekenis aan een ruimte. De renaissance van de Missiekapel vierend, terwijl slechts één deur afsluit en openbaart....

Deze installatie is gedurende haar presentatie aan beklemming en verandering onderhevig.

Ed Hanssen als bedenker van projecten .

Hanssen is tevens de bedenker van projectmailartbooks, worldwide bird art installationday en het gogyoshi art project, waarmee hij en de deelnemers (inter)nationaal veel succes oogsten.

Een voorbeeld:

Het Bird art installation project is een project waarbij deelnemers wereldwijd vogels maken en op eenzelfde moment een installatie maken in een bos/park. Het afgelopen jaar vond op 7 oktober de eerste editie plaats met installaties in Indonesië, Nederland, Japan, België, USA, Duitsland, Canada, Peru en Ecuador. Op 29 september aanstaande vind de tweede editie plaats. Wellicht zal deze wederom plaatsvinden aan het Lange Pad-Roggelseweg.

Naast al zijn vele  projecten, waarvan er hier enkele aangeduid zijn,  is hij zelf bezig met schilderijen, installaties en video's. Niet alleen bedenkt hij zelf kunstprojecten, hij werkt ook mee aan andermans kunstprojecten waaronder ook diverse  mailartprojecten en nu aan “Van Missiekapel tot Kunsttempel”.

Een uniek kunstenaar en vernuftig regisseur.

Samenwerken met kunstenaars geeft Hanssen energie. Exposities regelen ervaart hij als  tijdrovend maar boeiend.

Er is heel veel meer  info over Ed Hanssen. Bezoek:

www.edhanssen.exto.nl

www.projectmailartbooks.com

 

 
 
 


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »