2013 Guus Droessen: EEN ZOMERTUIN IN EEN SCHATKAMER

Vanuit de Stichting Kunst en Cultuur zijn ook de basisscholen in het Leudal uitgenodigd  om aan te sluiten bij het project “van Missiekapel tot Kunsttempel”. Hierop heeft Guus Droesen, hovenier, gestimuleerd door de projectleider Jan Peeters, een educatief idee gelanceerd en  uitgewerkt. Ze heeft hiervoor enthousiast contact gevonden bij basisschool de Neerakker te Heythuysen.

Guus Droesen aan het woord:

“In de missiekapel naast de kerk in Heythuysen was tot 24 juni juni dagelijks een tuin te bezichtigen. Kinderen van basisschool de Neerakker tuinieren samen met vrijwilligers in de schooltuin. We zaaien, wieden, geven water, harken en oogsten. Samen koken we spinazie en maken groentesoep. Ook het bemesten van de tuintjes in het voorjaar en het opruimen in het najaar horen erbij. Het enorme succes wilden we aan iedereen laten zien en daarom hadden we een zomertuin in een expositieruimte gemaakt.

Michelle Obama, die ook met kinderen moestuiniert in de tuin van het Witte Huis, schrijft daarover: “We kwamen erachter dat tuinieren met kinderen veel verder gaat dan zaaien en oogsten van groente alleen. Je kunt zelfs zeggen dat gelijkheid een van de belangrijkste boodschappen is op tuindagen. Met zijn allen tot aan de enkels in de drek. Het kan bijna niet fout gaan en het draait niet om perfectie. Ik heb er altijd in geloofd dat kinderen het meest leren als ze niet bang zijn om fouten te maken en worden aangemoedigd om met vallen en opstaan te blijven proberen”.

Tuinieren gebeurt buiten waar grond, licht en water ter beschikking zijn. Wij gingen voor een maand binnen tuinieren en speelden daardoor met het begrip binnen/buiten. Wij hebben kennis en ervaring die van oudsher hier aanwezig is doorgegeven aan de kinderen, die op hun beurt van alles gemaakt hebben om een leefbare tuin te creëren, binnen vier muren met een dak.

                    
Foto’s en meer informatie op www.deneerakker.nl201


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »