2013 Jan C M Peeters: LAN-X-SPAWN

LAN-X-SPAWN IN DE MISSIEKAPEL     

Een zomer installatie van Jan C M Peeters. Dagelijks te zien van 5 juli t/m 22 september.

Kunst

De Missiekapel wordt nu voor de 5de keer ingericht met werk van telkens een andere kunstenaar. De selectie van de kunstenaars vindt plaats  op grond van uitgesproken criteria. Voorwaarde is dat de Missiekapel en de te verwachten kunstzinnige installatie een waarachtige symbiose aangaan. De kunstenaars die uitgenodigd worden zijn geselecteerd op hun visie op kunst. Zij krijgen voor 3 maanden de sleutel en de kans te verrassen. Het gaat dus niet op de eerste plaats om mooi of vaardig werk, maar om meer werkelijkheid zichtbaar te maken. Spraakmakend, soms controversieel en vaak experimenteel. Het gebouwtje doet er weer toe en ontwikkelt zich van wereldvreemde Missiekapel tot avant-gardistische kunsttempel. Het biedt aan fietsers en wandelaars ongevraagd een vaak verwarrende, maar wonderlijke inkijk. Het gaat om mee-maken en opwinding. Hier bij kunst stilstaan houdt flexibel, wekt gezonde nieuwsgierigheid, roept soms betekenisvolle vragen op en maakt wellicht dat je langer leeft.

Deze vijfde installatie in de Missiekapel is een verwondering oproepend beeldgedicht dat uitgaat van de meeldraadkatten van de Tamme Kastanje. De katten hebben een goed zichtbare chromosoom structuur en zijn gestileerd tot schroefdraadstangen. De dynamiek van de rond de spiraalstangen dwarrelende rivetten correspondeert met het energie uitstralende stuifmeel.

De titel van het werk is LAN-X-SPAWN

LAN (Lokal Area Network): net van aan elkaar geschakelde computers. Ook de natuur heeft een geheugen en beweegt in patronen van gelijktijdigheid. De winterslaap, trekvogels, het bloeien van de Hazelaar, het rijpen van de druiven, het ventileren van hommels enz.

X staat voor onbekend. Wat gebeurt er nog meer in de Missiekapel gedurende de drie maanden van deze zomer expositie?

SPAWN is weer tot leven komen, kuit schieten, wemelen. Op en neer; de ademhaling van de natuur.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »