2013 Voorjaars excursie

Kunstexcursie voorjaar 2013

De  kunstexcursie voorjaar 2013 ging deze keer naar beeldengalerij Het Depot in Wageningen.

Misschien omdat het een doordeweekse werkdag was, hadden zich maar twaalf deelnemers aangemeld. Er moest uitgeweken worden naar donderdag 18 april omdat op zondag geen groepen konden worden rondgeleid..

De achterblijvers hebben een prachtige excursie gemist. Niet alleen de collectie torsen of gedeeltes daarvan, maar ook de expositiegebouwen en de omringende tuinen zijn stuk voor stuk een bezoek waard.

Na even langs hotel De Wereld te zijn gegaan, waar in 1945 de capitulatie van de Duitse bezetting werd getekend, bezochten we eerst het arboretum “Den Dreijer” van de universiteit van Wageningen, de vroegere Landbouwhogeschool.

Jammer dat door het koude voorjaar nauwelijks bomen, struiken en de grote collectie vaste planten in bloei waren.

Na een persoonlijke verwelkoming in Het Depot (iets wat iedere bezoeker te deel valt; filosofie van het museum), werd onze groep naar Villa Hinkeloord verwezen. De riante villa uit 1851 is recentelijk gerestaureerd, met ruime lichte zalen. Aan de plafonds kroonluchters van Murano glas.

Werk van Eja Siepman van den Berg vormt de vaste collectie. Als contrast met haar meestel in donkere kleur uitgevoerde mensfiguren zijn ook een aantal witte kopieën van Griekse en Romeinse beelden opgenomen. Zelfs een levensgrote Nike van Samothrakè, die je in Parijs alleen maar van veraf kan bekijken.

In tegenstelling met andere musea mag je hier de beelden (voorzichtig) aanraken.

In het souterrain is ruimte voor wisseltentoonstellingen waar werk van fotograaf John Stoel hing.

Na de goed verzorgde lunch in het  lichte ruime restaurant Linnaeus, met echt Charles Eames eetkamermeubilair kregen we een rondleiding door het hoofdgebouw.

In de beeldengalerij werk van onder anderen Gerhard Lentink.

Naast beeldend kunstenaar zou hij een mathematicus genoemd kunnen worden.

Zij oeuvre kenmerkt zich door grootse houten sculpturen, vaak met een klassiek of poëtisch thema.

Met uiterste precisie vertaalt hij zijn ideeën naar ontwerptekeningen, die later gebruikt worden bij de constructie.

Bijzonder was dat de kunstenaar zelf aanwezig was. Onze rondleidster, die heel goed haar woordje deed, werd er een beetje zenuwachtig van.

Toen was het tijd om naar Baexem terug te gaan. Een terugreis die ondanks het spitsuur zonder vertraging verliep.

Wim Willems


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »