2013 Henk Dronkers: HADES

Nieuwe betovering in de Missiekapel

Henk Dronkers van 5 oktober  t/m 29 december in de Missiekapel.

Met enthousiasme heeft de projectgroep Henk Dronkers uit Grathem voorgedragen aan de Stichting Kunst en Cultuur om hem voor drie maanden uit te nodigen een volgend, alweer het  7de, kunstwerk,  te bouwen. Deze installatie, ‘Hades’ genaamd, past wonderwel in de Missiekapel die de vorm heeft van een Griekse schatkamer.

 

Vanaf 5 oktober was dit indringend en geheimzinnig werk van beeldend  kunstenaar Henk Dronkers  te bewonderen.

Henk Dronkers (1931, Rotterdam) heeft pas op rijpere leeftijd een kunstopleiding gevolgd aan de Nieuwe Academie in Utrecht (1981 – 1985). Een opleiding, met een degelijke begeleiding bij het zoeken en ontwikkelen van eigen talent.

 Het oeuvre van Henk Dronkers is veelzijdig. Hij tekent, schildert, maakt beelden en installaties gemaakt van hout, gebakken klei, staal en andere materialen.

Veel van het werk van Henk vertoont archaïsche invloeden. Hij werkt met symbolen uit oude godsdiensten van over de hele wereld; van sjamanisme tot Afrikaanse goden- en geestenwereld; van Jodendom tot godsdiensten uit het Midden-Oosten.

De symbolen geven uiting aan collectieve emoties, herkenbaar aanwezig in cultus en cultuur.

De beelden, keramisch of vervaardigd van hout of staal, vaak met toevoeging van andere materialen, hebben iets weg van afgodsbeelden. Alleen de essentie is aanwezig, zonder overbodige franje.

Het zijn ranke scheppingen die de hoogte ingaan.

De kunstenaar maakt onderscheid tussen verticale beelden en horizontale beelden.

Verticale beelden schreeuwen, horizontale daarentegen fluisteren.

Henk prefereert de verticale overduidelijk.

Henk heeft de huidige installatie in de Missiekapel de summiere titel ‘Hades’ gegeven.

De “Hades” was het dodenrijk bij de oude Grieken en tevens de naam van de god van het dodenrijk.

Wat dat is kan geen levende ziel vertellen, behalve in beeldende metaforen.

Dat gold toen en dat geldt nog steeds.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »