2018 Kunst en Cultuur Weekend Leudal: Opening
Vrijdag 31 08 Opening vaan het weekend.
2017 Kunst en Cultuur Weekend: jeugdproject
VRIJDAG 1 SEPTEMBER 2017
JEUGDPROJECT
Bruisend kunstproject van Leerlingen van Jenaplanschool ‘de Klink’ te Grathem
Vrijdag 1 september 15.00 uur: Opening expositie door locoburgemeester Arno Walraven
in Jenaplanschool 'de Klink' - Nassauplein 6/12 - Grathem
Met trots presenteert Jenaplanschool ‘de Klink’ te Grathem de creatieve prestaties van de leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8. Van april t/m juli bruiste de school elke vrijdagmiddag van kunstzinnige activiteiten. Op vrijdag 1 september om 15.00 uur wordt de expositie geopend in Jenaplanschool ‘de Klink’ en gemeenschapshuis ‘de Nassaurie’ te Grathem. Het is tevens de officiële opening van het Kunst & Cultuur Weekend Leudal 2017.
Workshops van Limburgse kunstenaars
Negen Limburgse kunstenaars verzorgden workshops in vele disciplines. Zo was er het project fotografie en poëzie. Onder leiding van fotografe Christien Janssen trokken de leerlingen de natuur in en beleefden deze elk op hun eigen wijze. Ze legden hun indrukken en emoties vast op de gevoelige plaat. Dat leverde heel verschillende beelden op. Daarna inspireerde dichteres Marjan Kilkens de leerlingen om de beelden en indrukken te verwerken en te vertalen in kreten, woorden en gedichten. De foto’s en gedichten zijn te zien op de expositie. Een prachtig eindresultaat van dit project is een geïllustreerde dichtbundel. Deze wordt tijdens de expositie gratis aan de bezoekers uitgereikt.
Keukenpretparadijs
Een ander project was het ‘Keukenpretparadijs’ dat de leerlingen maakten onder leiding van kunstenares Jolanda Jacobs. Supermarktverpakkingen werden gebruikt als basismateriaal. Al werkend groeide het kunstwerk uit tot een kamervullende installatie met talloze verrassingseffecten. Het werk wordt geëxposeerd in de hal van de school.
Schilderijen, keramiek, striptekenen en afvalkunst
Ook bij de andere workshops zetten de leerlingen zich met hart en ziel in en de eindresultaten zijn prachtig. Of het nu de holistische schilderijen zijn (o.l.v. Nicole Reijnders), de levensgrote silhouettekeningen (o.l.v. Marita Palland), het striptekenen (o.l.v. Ismael Riega), de keramische werken (o.l.v. Jac Linssen) of de kunstwerken uit afvalmateriaal (begeleid door Har Haans en Julien Obama). Bijzonder was ook dat ‘kunstoma’ Marga Maas-Geesteranus insprong toen de laatstgenoemde 2 kunstenaars niet aanwezig konden zijn. De kunstwerken onder haar leiding gemaakt zijn ware juweeltjes.
Schoolthema: Mens en Communicatie
Juffen Trudie Takken en Kristel Slaats hadden hun handen vol om het project in goede banen te leiden. Daarnaast zorgden zij ervoor dat het hele project werd ingebed in het centrale thema van alle lessen op school: Mens en Communicatie. Van alle ouders kregen ze op de ouderavonden complimenten over het kunstproject. Ze hebben dan wel een erg drukke schoolperiode meegemaakt, maar ook zelden zoveel voldoening gehad van hun werk.
Reizende installatie ‘Het Andere Ei’
Ook zorgden de leerlingen voor een metamorfose van ‘Het Andere Ei’; een reizend project van kunstenaar Jan C.M. Peeters. Het ei van gigantische omvang zal op verrassende wijze geëxposeerd worden voor de ingang van de school. In de videoruimte zal een Power Point Presentatie van het project getoond worden.
De expositie is (gratis) te bekijken|
Vrijdag 1 september van 15.00 uur tot 18.00 uur
Zaterdag 2 september van 10.30 uur tot 16.00 uur.
Foto’s: Frans Daemen
FOTO-EXPOSITIE ‘KLEURRIJK LEUDAL’
Vrijdag 1 september om 20.00 uur: Opening Foto-Expositie ‘KLEURRIJK LEUDAL’ door wethouder Richard Verheul
in Cultureel Podium De Bombardon - St. Antoniusstraat 2 - Heythuysen
Stichting Kunst en Cultuur Leudal is medeorganisator van de fotowedstrijd, uitgeschreven vanwege het 10 jarig bestaan van de Gemeente Leudal. Een wedstrijd voor jong en oud, in 3 categorieën:
- Jongeren tot 12 jaar
- Jongeren van 12 tot 18 jaar en
- Volwassenen vanaf 18 jaar.
Een onafhankelijke jury heeft In samenwerking met de Fotoclub Leudal uit elke categorie 10 foto’s genomineerd.
De expositie zal tot 22 september te bezichtigen zijn. De bezoekers worden uitgenodigd om hun favoriete foto voor de publieksprijs te kiezen. Uit de genomineerde foto’s zullen per categorie 3 prijswinnaars worden geselecteerd, die bekend worden gemaakt tijdens de open dag “Kleurrijk Leudal Festival” in het Gemeentehuis op 24 september 2017.
Wilt u meedoen: dat kan t/m 20 augustus a.s.!
Voor meer info, klik hier..
De prijzen voor de jongeren worden door Stichting Kunst en Cultuur Leudal aangeboden. Aan de categorie volwassenen worden prijzen uitgereikt door Gemeente Leudal en de meest favoriete foto van de bezoekers ontvangt de publieksprijs, beschikbaar gesteld door Stichting Cultureel Podium De Bombardon.
De expositie was te bekijken:
Zaterdag 2 september: hele dag
Zondag 3 september: 9.00 - 12.00 uur
(En daarna tot 22 september - voor openingstijden raadpleeg De Bombardon).
Entree gratis
2017 Kunst en Cultuur Weekend: HOMMAGE DOLF WONG
ZATERDAG 2 SEPTEMBER 2017
HOMMAGE DOLF WONG in Hoeve Ghoor - Ghoor 1 - Nunhem
Zaterdag 2 september 11.00 uur: Opening door Lodewijk Imkamp (grafisch ontwerper van o.a. boek over Dolf Wong) en Jachthoornblazers.
Eén van de bekendste beeldend kunstenaars binnen de gemeente Leudal is recent, in april van dit jaar, overleden, de bijna 96 jarige beeldhouwer Dolf Wong Lun Hing. Bijna 50 jaar leefde hij met zijn vrouw Beppie Wong, ook beeldend kunstenaar, een teruggetrokken leven in Neer.
Zijn vele kunstwerken, die als openbaar werk niet enkel in Leudal in de kernen Neer, Haelen, Heibloem en Heythuysen staan, maar ook in Weert en Roermond, getuigen van vakmanschap. Ook zijn er kunstwerken gemaakt voor andere steden en dorpen binnen en ver buiten de provinciegrenzen.
Ze getuigen van een enorme ‘betrokkenheid en zeggingskracht. Zijn werk zal blijven voortleven….
Een woord van dank aan fotograaf Bob Strik die de werken van Wong zo trefzeker heeft weten vast te leggen.
De expositie was te bekijken:
Zaterdag 2 september: 11.00 - 17.00 uur
Zondag 3 september: 10.00 - 17.00 uur
Entree gratis
De doeken, waarop de werken van Dolf Wong worden gepresenteerd, werden zondagavond vanaf 20.30 uur geveild.
2017 Kunst en Cultuur Weekend: zondag. Kunstfietsen
ZONDAG 3 SEPTEMBER 2017
10.00-17.00 uur:
KUNSTFIETSEN
Neer, Roggel en Heibloem (totale route + 25 km)
Entree gratis
Route Kunstfietsen »
Startplekken:
- Gemeenschapshuis de Klokkestoel, St. Isidorusstraat 15), Heibloem
- Galerie Thea Houben, Kloosterstraat 2, Roggel
- Huize Nijskens, Molenstraat 11, Neer
De fietsende deelnemers worden tijdens de tocht in het kader van ‘Kleurrijk Leudal’ aan een kleurrijk gezelschap voorgesteld. Niet alleen zijn er 10 locaties waar de beeldende kunstenaars vertegenwoordigd zijn met open ateliers, galeries en/of tuinen, maar onderweg is er veel te beleven, zoals:
- Een heus Montmartre-project waar men ‘en plein air’ bezig is.
- Een podium voor proza, poëzie en toneel:
- Onze eigen stadsdichter Frits Criens brengt gedichten en columns ten gehore in
Beeldentuin Op Dresen in Roggel (Dresenstraat 20).
- In de Hammermolen in Neer draagt dichteres Wanda Gielen haar eigen gedichten voor.
- Toneelclub Spelenderwijs uit Horn speelt in de Klokkestoel in Heibloem de geestige eenakter
'Komt u ook een handje geven?’
Tevens kunt u op deze locatie genieten van een hapje en een drankje.
Een extra vermelding op deze route verdient de hommage aan Dolf Wong (zie programma Zaterdag), die dit jaar overleed op bijna 96-jarige leeftijd. Hij was wel de bekendste kunstenaar (beeldhouwer) uit Leudal, hij leefde, woonde en werkte bijna 50 jaar lang in Neer. In Hoeve Ghoor, op de grens van Neer/Nunhem is tijdens de kunstfietsroute een speciale expositie te bezichtigen met foto’s van zijn werken op doek.
Route kunstfietsen
2017 Kunst en Cultuur Weekend: sluiting
Na de talloze bezoekers overdag tijdens het kunstfietsen zijn ’s avonds organisatoren, medewerkers en vrijwilligers aan het KCWL2017 aanwezig in de schuur van Hoeve Ghoor in Nunhem.
De voorzitter van de Stichting, Jan Kraak, heet iedereen welkom, bedankt al degenen die aan dit weekend meegewerkt hebben, met een speciaal woord van dank aan Babs Schaper die dit jaar het ‘Kunstfietsen’ vorm gaf en op wiens initiatief de hommage aan Dolf Wong tot stand kwam. Vervolgens wordt uitleg gegeven over het verdere verloop van de avond. Eerst volgt een fotopresentatie van het kunstfietsen 2017. Har Haans praat de foto’s, gemaakt op de twaalf locaties, aan elkaar en zet de kunstenaars en hun werk in het zonnetje.
Verder staat het programma bijna volledig in het teken van de hommage aan Dolf Wong. De schuur van Hoeve Ghoor is op fraaie wijze ingericht met werken van de in april van dit jaar overleden kunstenaar. Aan de muren schilderijen van Beppie Wong-Willems die zelf ook aanwezig is deze avond.
Er wordt een documentaire film vertoond over de restauratie van het meisje met meeuwen. Jac Beelen is heel nauw betrokken geweest bij het herstel van het beeld, na de ontvreemding van de meeuwen. In de film doet Jac het verloop van de werkzaamheden uit de doeken; van het boetseren, gieten en afwerken van de vogels tot de plaatsing van het gerestaureerde beeld op zijn tegenwoordige plaats in Roermond.
Bob Strik heeft een aantal beelden van Dolf Wong die een plaats hebben in de openbare ruimte in de regio gefotografeerd en er weersbestendig fotoprints op groot formaat van gemaakt. Aan Jan Kraak de taak om als veilingmeester op te treden om de doeken bij opbod te veilen. Na aanvankelijke aarzeling (niet iedereen is vertrouwd met de gang van zaken op een veiling), wordt het spel van bieden met meer enthousiasme gespeeld. Negen van de elf prints vinden een nieuwe eigenaar, waarbij de afbeelding van de groep koeien in Wessem het formidabele bedrag van €450 doet. In totaal brengen de fotoprints €1050 op.
De opbrengst van de veiling is bedoeld om van jeugdkunstprojecten zoals dit jaar voor het eerst is gehouden, een jaarlijks terugkerend evenement mogelijk te maken. De voorzitter haalt aan dat het kunst en cultuurgebeuren in Leudal voornamelijk een aangelegenheid is van een veelal oudere generatie. Stichting Kunst en Cultuur Leudal wil ook de jongere generatie aanspreken en enthousiast maken. En het jeugdkunstproject van Jenaplanschool de Klink in Grathem dat aansluit bij het centrale lesprogramma mens en communicatie, is een groot succes geworden. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst.
Bekijk/download hier de Flyer
2017 Kunst en Cultuurweekend Leudal
Opening van het kunst & cultuurweekend Leudal 2017
De opening van het kunst & cultuurweekend Leudal 2017 en tevens opening van de expositie van het jeugdkunstproject vindt plaats op vrijdag 1 september om 15.00 uur bij het gemeenschapshuis de Nassaurie en Jenaplanschool de Klink in Grathem.
Het talrijk publiek uit wereld van onderwijs, kunst, politiek en zeker ook de leerlingen van groep 5 t/m 8 met ouders en andere belangstellenden verzamelt zich op het plein voor de school.
Sjaak Denessen, voorzitter van de werkgroep exposities, benadrukt in zijn welkomwoord dat de jeugd hoofdpersoon is bij deze opening. Dat wordt ter harte genomen door de volgende sprekers die zich allen door leerlingen laten helpen in hun woorden.
Het jeugdkunstproject dat van april t/m juli liep, heeft een indrukwekkende expositie opgeleverd. De resultaten van de workshops, geleid door een negental kunstenaars, zijn te zien in de zaal van de Nassaurie en de school. De geëxposeerde werken gaan van fotografie en poëzie tot silhouetten tekenen, schilderen, kunst uit afvalmaterialen etc.
Uit alle lovende woorden komt naar voren: “Ieder kind is een kunstenaar”. Met de juiste begeleiding en sturing zijn aan de verbeelding en fantasie van kinderen geen grenzen gesteld. En er zijn geweldige resultaten te bereiken.
Jenaplanschool de Klink heeft de spits afgebeten, maar de potentie is overal aanwezig en het is te hopen dat dit jeugdkunstproject een vervolg zal gaan krijgen bij andere scholen. Zo blijft het kunst en cultuur gebeuren niet alleen leven bij de oudere generatie, maar wordt ook de jeugd erbij betrokken.
Een ander gedeelte waar de leerlingen aan hebben meegewerkt, is de metamorfose van Het Andere Ei, een reizend project van Jan C M Peeters. Het dialectwoord leez-ei voor windei krijgt een heel andere betekenis als het door leerlingen is voorzien van teksten, gezegden en spreekwoorden die allemaal te maken hebben met ei, maar het woord ei zelf mocht niet gebruikt worden. Zo wordt het leez-ei getransformeerd tot lees-ei.
Onder leiding van Arno Walraven, loco-burgemeester van gemeente Leudal wordt het ei door een menigte leerlingen in de monumentale boom op het plein voor de school gehesen.
Daarna gaat iedereen de Nassaurie en de school in om de expositie te bekijken, waar naast het werk van de leerlingen ook werk te zien is van de kunstenaars die het project begeleid hebben. Aan de ingang krijgt iedere bezoeker een dichtbundel waar de gedichten en foto’s opgenomen zijn die de kinderen gemaakt hebben.
Foto’s: Frans Daemen
2016 Kunst en Cultuurweekend: zaterdagmiddag
Expositie beeldend kunstenaars uit het AZC in Baexem
Het Kunst en Cultuur Weekend Leudal 2016 zal van start gaan met een expositie van beeldend kunstenaars die verblijven in het AZC in Baexem. Zaterdag 3 september 2016 om 13.00 uur zal de voorzitter van Stichting Kunst en Cultuur Leudal, Paul van Dooren samen met burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal in de tuinen van Kasteel Baexem de opening verrichten. Muzikale omlijsting wordt geleverd door een Afrikaanse asielzoekster Sheeba die begeleid door Mark Soulier enkele liedjes zal zingen
Kunstenaars uit landen met een bloeiend kunstleven
Het zal iedereen bekend zijn dat in het AZC in Baexem, het voormalige klooster Exaeten, enkele honderden mannen, vrouwen en gezinnen met kinderen verblijven in afwachting van de resultaten van de asielprocedure. Over de achtergrond van de mensen die hun land zijn ontvlucht, is bij de buitenwacht niets of nagenoeg niets bekend. Met de opleiding die ze gevolgd hebben en de werkzaamheden die ze in hun thuisland hebben beoefend, kunnen/mogen ze hier niets doen.
De werkgroep exposities heeft contact gezocht met de medewerkers in het AZC die verantwoordelijk zijn voor programmabegeleiding, activering recreatie en woonbegeleiding om na te gaan of er ook beeldend kunstenaars onder de bewoners zijn. De landen waar asielzoekers oorspronkelijk vandaan komen hebben vaak een bloeiend kunstleven gestoeld op eeuwenoude tradities.Zou het niet een geweldig idee zijn om tijdens het Kunst en Cultuurweekend hun werk bekend te maken bij de bevolking in deze regio?
Werken van 3 kunstenaars
Drie beeldend kunstenaars zijn bereid gevonden hun werk te tonen. De mogelijkheden in het AZC zijn heel beperkt om effectief te kunnen werken. Enkele leden van de werkgroep zijn heel actief geweest om werkruimte, materiaal en gereedschap beschikbaar te stellen.
Julien Obama (1976), geboren in Gabon en later in Mali terecht gekomen waar hij een opleiding heeft gevolgd als meubelmaker. Op kunstgebied is hij autodidact met veel gevoel voor materiaalbeheersing. Julien toont naast maskers met typisch Afrikaanse vormgeving, sculpturen van klei en hout. Zijn beelden zijn minutieus uitgevoerd met veel gevoel voor detaillering in de vorm van lijnen en structuren. Hij werkt uit zijn fantasie maar de beelden vertonen duidelijk Afrikaanse traditionele invloeden.
Als zijn asielprocedure gunstig voor hem uitvalt, wil hij het in Europa maken en leven van zijn kunst.
Feras Dahhan (1975), komt uit Syrië en heeft een opleiding gehad in Aleppo waar hij een bedrijf heeft gehad waar toegepaste decoratieve kunst het belangrijkste was. Meubels, decors voor theaters en toneelattributen, schilderijen voor festivals, dat alles kwam uit zijn werkplaats.
Feras toont sculpturen vervaardigd uit platen ijzer en ijzerdraad; fantasiebeelden, soms groot, soms klein. Het grootste werk, een metalen mythologische vogel is een metafoor voor het zoeken naar vrijheid. Honderden plaatjes ijzer met veel kennis gevormd tot veren die de vogel zijn uiteindelijke vorm hebben gegeven.
Ondanks het feit dat hij pas een jaar in Nederland verblijft heeft hij in Amsterdam al indruk gemaakt met een grote muurschildering. In Baexem is hij mentor van Achmed Banni, een 21jarige jongen die nadat hij de Nederlandse taal goed meester is (waarin hij goede vorderingen maakt), een opleiding wil gaan volgen.
Shorshvan Ibrahim (1982), heeft zijn opleiding gehad in Damascus, waar hij schilderen en sculpturale vormgeving studeerde. In Syrië begon hij net een goede naam te krijgen toen hij het land ontvluchtte. Hij had toen al meerdere solo- en groepsexposities gehad, onder andere in Istanboel. Ook heeft hij al een uitnodiging om te exposeren in een bekende galerie in Amsterdam.
Het werk van Shorshvan Ibrahim kenmerkt zich door een fijne schilderstijl, waarbij veel vlakken worden ingevuld door met veel gevoel neergezette lijnen en streepmotieven. Ook het slakkenhuismotief komt vaak terug. Zoals een slak zijn huis en daarmee zijn veiligheid steeds met zich meedraagt, zo is de kunstenaar steeds op zoek naar een eigen tehuis en een veilig onderkomen.
Onder de bezoekers worden 3 kunstwerken verloot, beschikbaar gesteld door de exposanten.
Over de uitlslag kan niet worden gecorrespondeerd
Ook werk van Peter Schuyff te zien
Naast de drie exposerende asielzoekers is er nog iemand die zijn medewerking verleent.
Peter Schuyff (1958), schilder, beeldhouwer, muzikant, is geboren in Nederland en in 1967 verhuisd naar Canada. Hij raakte in de jaren zestig en zeventig gefascineerd door de nieuwe kunststromingen en vooral met bekende figuren zoals Andy Warhol en Willem de Kooning. Hij behoorde tot de neo-geo kunstbeweging. Zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties over de hele wereld. Na veel omzwervingen is Peter Schuyff neergestreken in Baexem en houdt zich daar bezig met monumentale beeldhouwkunst. Tegelijkertijd met de kunstenaars uit het AZC exposeert hij enige werken.
2016 Kunst en Cultuurweekend: zaterdagavond
Literaire Avond - Niet Direct nummer 25
Nadat het driemanschap van Niet Direct in het voorjaar van 2016 de Cultuur-publieksprijs van de gemeente Leudal had gewonnen, is er achter de schermen gewoon verder gewerkt aan het continueren van dit unieke concept. Op zaterdag 3 september is het weer zover. Niet Direct vormt dan het avondprogramma van het Kunst en cultuurweekend Leudal en als geste aan ons trouwe publiek is de Niet Direct van 3 september gratis. Jawel, de zilveren editie is voor iedereen gratis toegankelijk.
Hoofdgast Joke van Leeuwen
Als hoofdgast verwelkomen we niemand minder dan Joke van Leeuwen met de muzikale voorstelling Toen mijn vader een struik werd. Het oeuvre van Van Leeuwen is zeer veelomvattend en divers: poëzie, proza, illustraties, kinderboeken, optredens, ze is van alle markten thuis.
Nog pas een paar maanden geleden werd ze genomineerd voor de Libris literatuurprijs met haar roman De onervarenen. Met Feest van het begin won ze in 2013 de AKO literatuurprijs.
Vanwege het karakter van de voorstelling Toen mijn vader een struik werd, begint deze vijfentwintigste Niet Direct één uur vroeger dan normaal. Beginnen we gewoonlijk om 20.00 uur, op zaterdag 3 september beginnen we als onderdeel van het Kunst en Cultuurweekend van de gemeente Leudal om 19.00 uur.
De voorstelling van Joke van Leeuwen, die ongeveer een uur duurt, is namelijk geschikt voor ALLE leeftijden, dus kom vooral samen met uw kinderen!
Joost Roumen en Luuk Wojcik en uiteraard John Hölsgens
Uiteraard zal ook de voor Niet Direct onmisbare John Hölsgens zijn zilveren licht over Leudal uitstrooien.
Naast John treden ook Joost Roumen en Luuk Wojcik samen op.
Joost, afkomstig uit Haelen, is een uitstekende gitarist en
Luuk, die uit Heel komt, heeft al aan een hele reeks poetry slam wedstrijden meegedaan, en er verscheidene gewonnen. Zo won hij al de tweede prijs voor Taal in de wedstrijd van de Kunstbende Limburg in 2012; hij was toen pas 18. Hij is WriteNow finalist (DE belangrijkste schrijfwedstrijd voor jong [t/m 24] schrijftalent in het Nederlandse taalgebied) en bedenkt quotes als “Ik kan mij heel erg druk maken over het feit dat een dode vlieg geen vloog heet.”
2016 Kunst en Cultuurweekend: zondag. Kunstfietsen
2016 Kunstfietsroute Leudal
Kunst en kunstenaars
Dit jaar zal het kunstfietsen weer deel uitmaken van het bruisende kunst-en cultuurweekend Leudal.
In een vijftal dorpen zal op diverse locaties kunst te bewonderen zijn. Kunstenaars uit Ell, Hunsel, Haler, Ittervoort en Neeritter stellen hun kunst ten toon aan belangstellend publiek. In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft een onafhankelijke commissie van deskundigen uit diverse disciplines met zorg een selectie gemaakt van zestien kunstenaars. Bij de selectie is rekening gehouden met elementen als authenticiteit, progressie, emotionaliteit en originaliteit. Hoewel de nadruk ligt op beeldende kunst komen ook literatuur, ambacht en toegepaste kunst aan bod. U kunt tijdens de kunstfietsroute, die circa eenentwintig kilometer telt, rekenen op een divers, veelzijdig en kwalitatief hoogstaand aanbod.
De kunstfietsroute
Onderaan deze tekst kunt u de Kunstfietsroute downloaden. Voor het gemak vermelden wij hier 3 startlocaties: Annie vd Kruys, Hoogstraat 44 in Ell, Ger Billekens, Leliestraat 2a (CC De Blokhut/De Mortel) in Ittervoort en de Halerse School, Pinxtenstraat 4 in Haler. Op alle dertien locaties is tevens een routebeschrijving op papier verkrijgbaar op A4 formaat, zodat deze makkelijk in een eventuele kaarthouder past. Zo weet u op welke plekken u van het ruime aanbod aan kunst en cultuur kunt genieten. Er is geen begin en einde aan de fietsroute. Zo heeft u de vrijheid om zelf uw weg te bepalen langs de artistieke oases tijdens uw tocht door de bosrijke en historische omgeving die de gemeente Leudal zo kenmerkt. Kunst en natuur ontmoeten elkaar en gaan een symbiotische verhouding aan die een absolute surplus oplevert. Wat die surplus is mag u zelf bepalen, ervaren en ontdekken.
De fietsende deelnemer
Op de achterzijde van de plattegrond vindt u een puzzel die u gedurende de fietstocht kan oplossen. Door het oplossen van de puzzel wordt u uitgedaagd goed te kijken naar de verschillende kunstwerken die de revue passeren. Hiermee traint u uw oog voor het herkennen en onderscheiden van stijl, compositie en kleurgebruik. U leert zodoende met een getraind oog kunst te observeren, waardoor u hopelijk nóg meer uit deze en andere kunstkijkervaringen kunt halen.
De oplossing van de puzzel kunt u tezamen met een ingevuld enquêteformulier (dat u ook aangereikt zal worden bij de plattegrond) inleveren op een van de dertien locaties. Wij als Stichting Kunst en Cultuur Leudal zien graag dat u ook thuis blijvend kunt genieten van mooie kunst. U maakt daarom bij het inleveren van de juiste oplossing + enqûeteformulier kans op een geldbedrag van € 300,- dat u kunt besteden aan één of meerdere tentoongestelde werken naar keuze.
Kinderen
Ook voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar is er een actieve en creatieve middag georganiseerd. Vanaf 12.00 uur worden zij op de kermis in Hunsel onthaald en begeleid door één van de deelnemende kunstenaars. In de setting van dit feestelijk stukje cultuurhistorisch erfgoed krijgen ze de kans om hun creatieve kant te ontdekken en ontplooien. Zij gaan namelijk onder toeziend oog aan de slag om zelf kunst te maken! Het mooiste werk wordt beloond met een tegoedbon van € 100,- die besteed kan worden aan kunstmaterialen of kunsteducatie. Zo willen we de jeugd motiveren en prikkelen om zelf creatief aan de slag te gaan en te blijven. Wie weet zal een jonge kunstenaar in de dop over ettelijke jaren zélf een locatie sieren met zijn/haar kunst tijdens de kunstfietsroute!
Tandems
Naast de kans om kennis te maken met het kunstaanbod in de geselecteerde dorpen en de groene omgeving te verkennen bieden wij u de mogelijkheid om de route per tandem af te leggen. Op één van de dertien locaties, de Halerse School in Haler (Pinxtenstraat 4), worden voor de gelegenheid geheel kostenloos tandems ter beschikking gesteld aan het kunstlievend publiek. Indien u hier gebruik van wilt maken, vergeet dan niet een geldig ID-bewijs mee te nemen voor de registratie van de uitleen.
Afsluiter
De Stichting Kunst en Cultuur Leudal wil het bewonderen, tentoonstellen en maken van kunst op alle vlakken stimuleren en mogelijk maken. Door de kunstprijs voor de winnende fietser en de aanmoedigingsprijs voor jeugdig talent trachten we dit een extra impuls te geven en ons kunstminnend publiek in het zonnetje te zetten. Zonder de kunstenaars uit de regio Leudal zou de hele kunstfietsroute niet mogelijk zijn. Daarom willen wij ook een kunstenaar belonen en aanmoedigen door het uitreiken van een geldprijs. Dit gebeurt in besloten kring door de voorzitter van Stichting Kunst en Cultuur Leudal, Paul van Dooren. Hij zal tevens het Kunst-en Cultuur Weekend op zondagavond afsluiten, maar niet voordat u op een actieve manier hebt mogen genieten van het veelzijdige artistiek talent en idyllische plekken die het Leudal rijk is!
2015 Kunst en Cultuurweekend Leudal: vrijdag
Een (eigen) huis.
Op de avond van 4 september had zich al vroeg een groot aantal belangstellenden verzameld in Cultureel Podium de Bombardon te Heythuysen. Het Kunst & Cultuur Weekend van Leudal werd officieel geopend door burgemeester Arno Verhoeven. Hij voelde zich vereerd en besefte dat het gekozen thema, een (eigen) huis, helaas een wel heel actuele lading had gekregen.
De opening werd muzikaal opgeluisterd door twee jonge muzikanten uit de eigen gemeente, Reneé Steenvoorden en Joost Roumen. Renée zong, begeleid door Joost op de gitaar, en af en toe nam Renée ook de viool ter hand.
Om vijf over acht nam Paul van Dooren het woord in de brasserie van de Bombardon om de 22e aflevering van literair café Niet Direct te openen. Er was nauwelijks genoeg ruimte voor alle geïnteresseerden, maar met wat schuiven en een paar extra stoelen paste het net.
Het thema van het weekend kreeg ook bij Niet Direct duidelijk vorm en inhoud. Lisanne van Geleuken, zangeres uit Roggel, begeleidde zichzelf op gitaar in een drietal liedjes die allemaal met de reis naar een nieuw huis te maken hadden. Met heldere en vaste stem bracht ze gevoelige interpretaties van songs van onder andere Van Morrison en Elvis Presley en nam het publiek mee op haar muzikale reis.
Daarna kondigde Paul van Dooren de hoofdgast, Kader Abdolah, aan. Deze veel gelauwerde schrijver (meest recent: Papegaai vloog over de IJssel) had ingestemd met wat vragen van Paul en het voorlezen van enkele passages uit eigen werk, maar bleek al snel een ander idee te hebben. Hij hield een gloedvol betoog over hoe hij zelf als vluchteling uit Iran in Nederland aankwam, en over zijn grenzeloze vastberadenheid zich de Nederlandse taal eigen te maken. Vluchtelingen moeten een onderdak kunnen krijgen, maar zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze met hun leven doen, zo hield hij zijn geboeide publiek voor. Voor iemand die ervan droomde een gevierd Iraans schrijver te worden, of minister president, was het terug naar af toen hij als nieuwkomer in Zalk bij Zwolle belandde.
Daarna was het de beurt aan Mohamad Garrout, vluchteling uit Syrië, die samen met zijn muzikale vriend Yasin de muziek uit zijn thuisland vertolkte op de oet, een soort voorvader van de gitaar. Bijzonder sfeervolle en indringende muziek, die bij menigeen beelden van het Midden-Oosten opriep. Zijn aandeel in de avond begon met een filmpje dat hij had gemaakt over het vluchtelingprobleem, ondersteund door muziek van eigen hand.
Na de pauze, die door de grote toeloop wat langer duurde, opende vaste columnist John Hölsgens met een voor zijn doen serieuze beschouwing over de reacties op de toenemende vluchtelingenstroom. Zo merkte hij op dat de term gelukzoeker wel erg negatief wordt gebruikt, omdat iedereen toch op zoek is naar geluk, en dat groeiende materiële welvaart ons vatbaar maakt voor de angst die te verliezen, en angst is een slechte raadgever. Zoals Kader Abdolah vol vuur aangaf dat iedereen moet kunnen vinden wat hij wil van vluchtelingen, zo pleitte John voor bewustwording als een eerste stap naar handelen.
Daarna was het de beurt aan de frêle dichteres Emma Crebolder, die op aangeven van Paul van Dooren een paar vragen beantwoordde over haar leven en daarna haar gedichten voordroeg.
Zij heeft in haar leven vele verhuizingen meegemaakt en moest van elk onderdak haar thuis maken. Ze vertelde dat ze eigenlijk ook woont in haar gedichten, of in de zee, als geboren Zeeuwse. Ze sloot haar optreden af met een sonnet, dat ze eerst in het Nederlands, en daarna in het Swahili voordroeg. Van die taal had ze zich tijdens haar verblijf in Tanzania zodanig meester gemaakt dat ze er universitair docent is geweest.
Mohamad en Yasin namen daarna hun instrumenten weer ter hand, met een liedje voor oma, zoals Mohamad zei. Hij speelde ook een tweetal liedjes op de melancholiek klinkende bamboefluit, waar Mohamad verschillende versies van bij zich had.
Lisanne sloot de avond af met enkele toepasselijke liedjes, met als laatste een gevoelige vertolking van Paul Simons Graceland, waarin het verlangen naar een beter, ideaal land (Graceland) wordt bezongen.
Een formidabele opening van het Kunst & Cultuur Weekend, getuige ook de enthousiaste reacties van de aanwezigen, die het eerder jammer vonden dat het was afgelopen dan vervelend dat het zo was uitgelopen. Als dit de voorbode was van alle activiteiten in dit kader, dan mocht vrijdagavond al het glas geheven worden op een geslaagd weekend.
2015 Kunst en Cultuurweekend Leudal: zaterdag
VERRASSENDE NAJAARSTENTOONSTELLING
Opening 15de Najaarsexpositie Leudal.
Enthousiast ontvangst door burgemeester Arno Verhoeven, portefeuille- houder Kunst en Cultuur, van de gasten bij gelegenheid van de opening van de najaarstentoonstelling door de Stichting Kunst en Cultuur in het gemeentehuis van Leudal te Heythuysen.
Jack van Iwaarden de Vreede (beeldhouwer uit Roggel) exposeert op de eerste en tweede verdieping en op het binnenterrein. Hij laat daar ook op boeiende wijze “beelden in opbouw” zien.
Ger Hermans (schilder uit Heythuysen) toont voornamelijk Franse landschappen in de rondgang op de eerste verdieping. Op de tweede verdieping is zijn nieuwste werk te zien. In de “Ja-woord” zaal kunnen bezoekers zijn Spaanse landschappen bewonderen. Van beide kunstenaars wordt op de zondagen een korte film vertoond, waarin ze hun inspiratie en werkwijze toelichten.
De tentoonstelling was te bezichtigen t/m zondag 4 oktober 2015.
ZATERDAGAVOND WAS HET TIJD VOOR THEATER.
Bezoekers konden genieten van de voorstelling ‘MINDER IS MEER’ VAN THEATERMAKER EN VERTELKUNSTENAAR FRED DELFGAAUW
Slechts 2 gevulde tassen. Daarin zat alles wat Fred nodig heeft. Een minimum aan middelen om een maximum aan effect te bereiken, zoals later zou blijken.
Alleen, op het toneel, maar toch ook weer niet.
Want uit een tas tovert Fred zijn tegenspelers, zoals hij ze liever noemt en die houden hem gezelschap.
Lappen, bontjes of maskers, gedrapeerd om een hand of arm. Of slechts zijn handen in het licht van een spotlight.
Gedompeld in magisch licht komen zij tot leven en transformeren in o.a. een sombere stille drinker (door de vragen van Fred uit zijn tent gelokt om te praten), met een tragisch verhaal over zijn aquarium waarin hij blikjes vis houdt, een wc- juffrouw die een boekje open doet over heren in 3-delig pak, of figuren uit de verhalen van Simon Carmiggelt (kronkels!) en Godfried Bomans, danwel een ontspoorde, recalcitrant manipulerende babypop.
Zo houdt Fred de zaal gevangen.
Met niet meer dan zijn stem, een paar handen en twee volle tassen, plus een grote dosis humor en melancholie laat hij zien wat hem raakt, motiveert en inspireert.
En daarmee maakt Fred Delfgaauw de titel van de voorstelling meer dan waar!
Een poppenspeler, een vertelkunstenaar of een theatermaker?
Fred is niet te vangen in één hokje, maar het publiek werd deze avond zonder twijfel getrakteerd op solotoneel van de bovenste plank!
2015 Kunst en Cultuurweekend Leudal: zondag
KINDERCONCERT DOOR KINDEREN UIT HET ASIELZOERKSCENTRUM TE BAEXEM
Zondag 6 september 2015
“Eigen (T)huis” is het thema van het Kunst en Cultuur Weekend Leudal.
Maar wat is thuis als je met je ouders uit je land gevlucht bent en nu in een asielzoekerscentrum woont?
De kinderen uit het asielzoekerscentrum in Baexem lieten het ons zien, tijdens een concert en een expositie, georganiseerd door De Kunstfabriek.
De Kunstfabriek, opgericht door Irene Rothuizen, beeldend kunstenares en Tessa Mewiss, kunstmanager, wilde (een deel van) deze kinderen de mogelijkheid geven weer even kind te zijn. Zij initieert en organiseert momenten van kunst en samenzijn en heeft workshops verzorgd voor onder andere de asielzoekerscentra in Baexem, Echt en Maastricht.
Het is een broedplaats voor jong, creatief talent en het biedt ruimte aan kinderen om zichzelf te ontdekken in hun kunstzinnige groeiproces.
“En dat is nu juist het mooie. In elk kind schuilt zoveel potentie en talent. Het is een voorrecht om met deze jonge kinderen, die toch al veel meegemaakt hebben, te mogen werken.”
Voor dit project, werd samengewerkt met muzikant en workshopleider Jos Netto.
Artiest en singer-songwriter Jos Netto is zoon van een Surinaamse singer-songwriter.
Op 10-jarige leeftijd begon hij al met drummen en sindsdien is muziek zijn grote passie.
Jos Netto is een gevierde en gepassioneerde muzikant en singer-songwriter, befaamd in zowel binnen- als buitenland.
“Het Ritme van (T)huis”
Bij een eerste kennismaking in juli zijn ongeveer 15 kinderen in het asielzoekerscentrum te Baexem aanwezig. De workshops kunnen beginnen.
Er worden zowel beeldende als muzikale workshops gegeven aan de kinderen en samen wordt er toegewerkt naar een prachtig eindresultaat “Het Ritme van Thuis”, dat op zondag 6 september om 14.00 uur te zien en horen was in Kasteel Baexem.
De uitvoering vond plaats bij Kasteel Baexem op zondag 6 september, als afsluiting van het Kunst en Cultuur Leudal Weekend 2015.
![]() | ![]() |
Er worden ritmes gemaakt en melodieën bedacht, er wordt geklapt en gezongen, gelachen en gespeeld. De kinderen beginnen zelfs samen met Jos aan hun eerste echte muziekopname. Met rode wangen, glinsterende oogjes en een grote glimlach verlaten de kinderen na 1,5 uur de workshopruimte: “Muziek maken is het állerleukste, zegt Shokran!”
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de realisatie van het concert.
Zo zijn er verschillende hobbels die genomen moeten worden.
Op onverwachte momenten tijdens de hele periode vertrekken er kinderen met hun familie op weg naar een nieuwe toekomst ergens in Nederland en komen er nieuwe kinderen bij tijdens de workshops.
Dat dit de voortgang soms wel in de weg staat is een feit. Niet alleen het opnieuw uitleggen neemt tijd in beslag, ook de taal is telkens weer een obstakel. Gelukkig is daar Sarah die de Engelse taal goed beheerst en in vele gevallen als tolk kan fungeren. Maar soms zijn alleen handen en voeten de beste vertaler.
Ook het maken van foto’s of een video kan niet altijd meteen doorgang vinden. Zonder schriftelijke toestemming van ouders is dat onmogelijk. Maar het plezier dat gedeeld wordt staat onomstotelijk vast en… Muziek kent geen grenzen!
![]() | ![]() | ![]() |
Tijdens de workshops zitten de kinderen op het puntje van hun stoel. De laatste repetitie voor ze op gaan treden met de zelfgemaakte instrumenten, maar ook met 'echte' instrumenten, worden de ritmes nog een laatste keer doorgenomen. Ondertussen zijn Tessa en Irene druk bezig met de foto-expositie, kleine decorstukken, vrijwilligers enz. enz. en worden de laatste panelen voor de expositie klaargemaakt.
Ook zou het fijn zijn om ouders bij dit project te betrekken: Hoe ontvangen zij gasten bij hen “thuis”?
Zij brainstormen met enkele Syrische bewoners over een versnapering die de bewoners kunnen verzorgen ("Wij kennen in Syrië helemaal geen snacks, zoals jullie die eten"). Dan blijkt dat een van de vaders van beroep kok is en graag wil helpen en wordt er samen bekeken welke lekkernij aan de gasten kan worden gepresenteerd.
En dan ….. is het zo ver!
Vandaag gaan de kinderen naar Kasteel Baexem en laten zij horen wat zij hebben geleerd!
De prachtige muziekkamer van het kasteel is het decor van dit unieke kinderconcert en de ruimte ernaast wordt ingericht voor de expositie en daar kunnen de gasten na afloop van het concert ook een drankje met de Syrische lekkernij krijgen.
![]() |
In de keuken wordt door de kok de laatste hand gelegd aan de lekkere versnapering die wordt geserveerd bij de koffie.
“Het Ritme van Thuis”
Het publiek krijgt een hartverwarmend, aandoenlijk concert. Een zeer bevlogen dirigent weet de kinderen met veel enthousiasme tot een ritmisch samenspel van vrolijkheid en samen spelen en genieten te brengen. Alle ogen zijn gericht op hem en elkaar en het enthousiasme en plezier om samen muziek te maken spat er vanaf.
Het is een feest om naar te kijken en te luisteren.
Deze kinderen genieten en misschien is het niet het soort concert dat “men” had verwacht, maar dit is wel een moment waarop wederom duidelijk wordt dat muziek grenzen, noch barrières kent.
In menig hoofd spelen zeker even de actuele berichten van dat moment in de media mee en krijgt het thema van dit Kunst & Cultuur Weekend: “eigen (t)huis”, ongewild(?) iets extra’s mee.
Na afloop van het concert worden Tessa, Irene en Jos bedankt en ook Sarah die als tolk heeft geholpen.
Dan sluit voorzitter Paul van Dooren het Kunst en Cultuur Weekend 2015 af en kunnen de aanwezigen nog nagenieten van een drankje, de heerlijke versnapering die door de ouders gemaakt is, een kijkje nemen bij de expositie en ook een praatje maken met de aanwezige ouders van de kinderen. Velen maken daar dan ook graag gebruik van.
Een mooie afsluiting van een fantastisch KCL weekend!
2014 Kunst en Cultuurweekend : vrijdag Niet Direct
Taal en muziek in De Bombardon.
De feestelijke avond van Niet Direct ligt alweer een tijdje achter ons. Veel mensen hebben ons laten weten dat ze enorm genoten hebben van de vrijdagavond, vandaar deze korte samenvatting van wat het publiek meemaakte.
Op 5 september was het aan literair café Niet Direct om de eerste activiteit te organiseren in het kader van het Kunst en Cultuurweekend van de gemeente Leudal. Dat Niet Direct er al een aantal jaren in slaagt om hoogstaand vermaak in de gemeente te organiseren gaf vertrouwen, en dat vertrouwen werd niet beschaamd.
Het massaal toegestroomde publiek liet zich op vrijdagavond trakteren op drie virtuoze optredens op drie verschillende podia. Wim Daniëls, bekend van radio en TV, legde zijn gehoor uit hoe de fascinatie voor taal in hem ontkiemd was in zijn vroege jeugd in Aarle-Rixtel, waar dialect de enige taalvorm was. Met woorden als “onjeklonje” en brandastrantie” maakte hij op heldere en spitse manier duidelijk hoe zijn onderzoekende geest al in zijn vroege jeugd werd geprikkeld. Hij had er kennelijk zin in, want al voordat het 20.30 uur was, had hij plaatsgenomen op de kruk van het podium en was hij al van wal gestoken. Op weg naar de publicatie van zijn honderdste boek bedolf hij de aanwezigen onder een niet aflatende woordenstroom en oogstte de nodige lachsalvo’s.
In de kleine zaal was het podium ingericht voor Laura Johannes met haar begeleidingsband “FAUVIST”. In een opvallende gele outfit met rubber laarzen (in haar optreden verbleef ze met haar band op de camping) bracht ze een set fraaie, soms humoristische theaterliederen, afwisselend uitbundig en ingetogen. Prachtige teksten, toegankelijke muziek en een theatrale uitstraling maakten haar optreden apart en indrukwekkend. Een weemoedig lied over het schoonheidsideaal en daartegenover het onvermijdelijke verval van het lichaam was confronterend en relativerend tegelijk. Haar begeleidingsband, ook in campingkleding gestoken, en haar eigen special guest Bart, maakten het feest compleet.
Frank van Pamelen, stadsdichter van Tilburg en een van de koningen van light verse, onderhield zijn publiek op het podium van de grote zaal. Ook hij creëerde een intieme gezellige sfeer, dichtbij het publiek, dat hij bovendien een aantal keren betrok in zijn optreden. Met zeer spitse woordgrapjes en vondsten vermaakte hij iedereen, en met een heuse prijsvraag kreeg hij de aanwezigen van hun stoelen.
2014 Kunst en Cultuurweekend : zaterdag
Activiteit voor de jongste jeugd op zaterdag 6 september 2014
In het kader van het Kunst en Cultuur Weekend Leudal 2014 zocht de organisatie voor de zaterdag naar een activiteit in het programma, speciaal voor onze jongste jeugd.
Blaasquintet Music4Kids bleek een prima formule te hebben voor een uitvoering van de sprookjes Peter en de Wolf en Hans en Grietje, in de vorm van een concert.
Een kinderconcert was.. en bleek een schot in de roos!
In de week voorafgaand aan het Kunst & Cultuur Weekend kregen alle basisschoolleerlingen uit de gemeente een uitnodiging om naar dit concert te komen.
De organisatie was blij verrast dat veel kinderen ook gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging, toen bleek dat nagenoeg alle stoelen in de zaal van BMV de Nassaurie te Grathem bezet waren.
Hans van Bergen, stadsdichter van Roermond en verteller pur sang, bracht beide sprookjes op een spannende en ludieke wijze naar voren, daarbij ondersteund door de klanken van het blaasquintet, dat elk personage in het verhaal middels een eigen melodie duidelijk herkenbaar maakte.
Niet alleen de kinderen luisterden en keken aandachtig, ook de aanwezige ouders en/of grootouders genoten van het concert. Zij kenden allen immers uit hun jeugd het verhaal van Peter en de Wolf!
In de pauze konden kinderen, door het invullen van een werkblad met vragen, meedoen aan een prijsvraag.
De uitgereikte prijsjes, een blokfluit (om in de muzikale sfeer te blijven), werden door de winnaars/winnaressen dankbaar ontvangen, maar door de aanwezige ouders/grootouders waarschijnlijk met wisselend enthousiasme bekeken.
Na de laatste klanken van het verhaal over Hans en Grietje, sloot Music4Kids het concert af met het alom bekende “In Holland staat een huis”.
Ook toen was het nog niet allemaal voorbij.
De kinderen mochten op het toneel komen om te kijken, voelen en blazen op de dwarsfluit, saxofoon, fagot, hoorn en hobo. Een mogelijkheid die niet vaak voorbij komt.
Daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt, ofschoon het soms best wel moeilijk was om geluid uit bijv. de fagot te halen! Er werd hard geblazen!
Na afloop konden de kinderen nog een kleurplaat en hun kleurpotloden (aangeboden door een sponsor) mee naar huis nemen.
Kort gezegd, een enthousiast en aandachtig muziekminnend publiek van de leeftijd van 4 jaar tot/met 80+ maakte van dit concert, uitgevoerd door Music4Kids, een geslaagde activiteit en laat zien dat ook muziek leeft in de Gemeente Leudal.
2014 Kunst en Cultuurweekend : zondag Kunstfietsen
Kunstfietsen 2014: gezoend door de muzen en verwend door de weergoden.
Kunstfietsen, na de 1ste cyclus van 2008, 2010, 2011 en 2012, startte zondag 7 september 2014 de tweede cyclus met het Leudal cluster Baexem, Grathem, en Kelpen/Oler. Een record aantal van maar liefst 50 beoefenaars van beeldende technieken bleek de bezoekers te verrassen met een verscheidenheid aan knap bedachte constructies, gewoon leuke hebbedingetjes, humorvolle vondsten, ambachtelijk perfect werk en kunstzinnig creaties van allerlei niveau. Los van het feit dat deze editie van Kunstfietsen verwonderde, was er sprake van een gezellige en opgewekte drukte. Bij de startplaats Heythuysen, (één van de vier) werden 1200 bezoekers geturfd. Natuurlijk, het grote aantal deelnemers had ook te maken met het fantastische fietsweer.
De energieke 7 koppige werkgroep Kunstfietsen aangestuurd vanuit de Stichting Kunst en Cultuur toonde zich uitermate verblijd met de grote en geïnteresseerde toeloop van niet alleen dorpsgenoten.
Ieder open atelier (21), de (6) aangepaste tentoonstellingsruimten, de bronsgieterij en de Missiekapel werden goed en naar volle tevredenheid van een ieder bezocht. En vooral, de bezoekers hebben genoten.
De tentoonstellingscatalogus in brochurevorm bleek ook dit jaar een voltreffer te zijn. De fietsroutekaart bleek eerder fraai dan functioneel. Iets waaraan in de toekomst nog gedokterd moet worden.
Fotoverslag
Alle exposanten zijn in hun locatie gefotografeerd.
De foto’s uit Heythuysen zijn gemaakt door Frans Daemen en zijn te vinden door op onderstaande link te klikken.
https://plus.google.com/photos/106650383909973118363/albums/6067168312653330081
De foto’s uit Baexem-Grathem en Kelpen-Oler zijn gemaakt door Rik Schreurs.Deze zijn te vinden door ook op onderstaande link te klikken.
https://plus.google.com/photos/106650383909973118363/albums/6067793775530660225
De beide serie foto’s zijn door Kees van der Heyde op de 2 internetpagina’s gezet,
Vandaar zijn naam boven de beide series.
Onder leiding van twee werkgroepleden en onder toezicht van de open atelier exposanten uit de kernen Baexem, Grathem, Heythuysen en Kelpen/Oler werden op de evaluatieve slotbijeenkomst door de coördinator Kunstfietsen vanuit de Stichting Kunst en Cultuur Leudal drie bezoekers (2x Heythuysen en 1x Venlo) als winnaar aangewezen .
Bij het overhandigen van de prijzen bleek dat dit nieuwe aspect van de traditionele (7de) Kunstfiets-activiteit voor herhaling vatbaar is, en met het door de evaluatiebijeenkomst hier en daar bijgestuurde draaiboek overgedragen mag worden aan de (bestuurs)coördinator en de lokaal te installeren werkgroep voor het cluster Buggenum, Haelen, Horn en Nunhem. Kunstfietsen 2015 zal plaatsvinden op zondag 6 september.