2014 Pi Backus: (MAATSCHAPPELIJK GEËNGAGEERDE) INSTALLATIE

MISSIEKAPEL BRENGT PI BACKUS  TERUG IN HEYTSE.

Bijna een halve eeuw terug. . .

"Pi hield eind  70ger jaren in een  boerderij aan de Vlasstraat in Heythuysen atelier. Een atelier dat voor iedereen open stond en even binnenlopen tot een aparte belevenis maakte. Dit, terwijl de jonge Pi eerder gesloten overkwam. Immers  altijd in gedachten verkerend en in de kunst maar ook voor die tijd, op een dorp,  behoorlijk  avant gardistisch overkwam.

Je kunt wel zeggen een  modern kluizenaar, maar ook iemand  die bij nadere kennismaking al gauw makkelijk toegankelijk bleek en verraste met frisse en originele denkbeelden.

Pi werd in Heythuysen door geïnteresseerden meestal gezien als toegewijd kunstenaar, met vooral zijn hoofd als atelier en tegelijk, als het om materiaal verwerking gaat, een uiterst nauwgezet en vindingrijk ontwerper en maker die  nieuwe en originele beelden en tekeningen maakte.  Volledig  kunstenaar,  compromisloos, nooit in de tredmolen lopend van "academisch geschoold" of  "leuk" behagend. Eerder verwonderd over de gang der dingen en aanstekelijk bij de veelzijdige vragen die hij zich aangedaan door dit ondermaanse stelt. Een ontmoeting met de persoon Pi en het beschouwen van zijn  werk waren en zijn  steeds meer een belevenis.  Ik denk dat  deze kunstenaar niet  zozeer geboren werd op de kunstacademie maar typisch zichzelf uiteindelijk verwekte.  Al zoekend,  vanuit en in een schuur in Heythuysen. Uit bewondering wordt aan Pi voor 3 maanden de sleutel van de Missiekapel overhandigd. Hij heeft deze geaccepteerd en wij laten ons verheugd verrassen."  Jan Peeters, projectleider Missiekapel voor de Stichting Kunst en Cultuur Leudal.

Een overzicht van die ontwikkeling.

Sinds 1976 actief als beeldend kunstenaar en organisator van kunstmanifestaties zoals galerie Vlas 1979 – 1980 in Heythuysen met spraakmakende exposities, vervolgens galerie Today's en het kunstinitiatief L5 1980 – 2009 in Roermond met talloze nationale en internationale presentaties.

In zijn eigen werk ligt de nadruk op het experimentele en essentiële van de kunst, niet zozeer kunst als gangbaar product, het ontwikkelen van gedachten, associaties en vormen staan centraal in zijn werken.

Nam sinds 1979 deel aan talloze nationale en internationale exposities en werkperiodes in het buitenland.

De Missiekapel als een bijzondere installatie van Pi Backus.
Je staat voor de glazen deur. Het licht gaat aan. Je ziet, in kolommen en rijen opgestelde verhuisdozen. Witte dozen,  leeg met de dekselflappen open.
Hulpeloos maar ontvankelijk. Voor wat? De titel is 'morgen'. 
Stel je hebt een vreselijke val gemaakt en wordt opgevangen op intensive care . . Je komt weer bij en moet helemaal opnieuw beginnen, revalideren..., zoiets, zo'n crisis en de jarenlange reizen naar de Himalaya's  en de leringen van het boeddhisme, daar gaat dit beeldgedicht van Pi Backus over. Vandaag gaat over 'morgen'.
Vandaag wordt verhuizen naar morgen. . . Misschien is het dat. Een crisis die heilzaam was. Levensecht verbeeld hier  in een kapel, een classicistisch tempeltje, een cella . . .
Het project 'Van Missiekapel tot Kunsttempel' weet zich met Pi Backus verzekerd van een betekenisvolle boodschap en nodigde vanuit de Stichting Kunst en Cultuur wel een heel opmerkelijke kunstenaar uit om hier een doorleefd verhaal waar te maken. Nog tot en met zondag 30 november permanent te bezichtigen. 

Voor meer informatie over de kunstenaar: www.pibackus.com


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »