2014-2015 Werner Klompen:

Werner Klompen, "VLINDER VAN OMNIA EN NIEMANDAL"
6 december 2014 t/m 22 februari 2015

DE MISSIEKAPEL OPGELICHT VOOR DONKERE DAGEN
Na de tentoonstelling van de installatie 'Morgen' van Pi Backus volgde vanaf 6 december 2014 tot 22 februari 'VLINDER VAN OMNIA EN NIEMENDAL' van Werner Klompen. Vrij vertaald is de titel van deze nieuwe installatie “kapel van overal en nergens”.

Heythuysen, Leudal en de Missiekapel
De Missiekapel wordt vanuit het project " Van Missiekapel tot Kunsttempel" onder de Stichting Kunst en Cultuur Leudal om de 3 maanden ter beschikking gesteld aan een beeldend kunstenaar. Hierbij weet deze artistieke maar zeker ook maatschappelijk bewogen organisatie zich van harte ondersteund door eigenaar van de monumentale kapel, de Stichting Vrienden van de Missiekapel en het gemeentebestuur van Leudal.

Een kapel en een kunstenaar voor de winter van 2014/2015
Werner klompen (Heythuysen) opereert internationaal als "artgenerator". Hij heeft in de afgelopen jaren nogal wat exposities gehad zowel in binnen en buitenland. Hij exposeert nu voor de tweede keer in de Missiekapel Heythuysen. De vorige tentoonstelling in de Missiekapel was spraakmakend en een groot succes . Werner klompen is dan ook zeer verheugd om weer op deze plek te mogen exposeren en is het project daar dankbaar voor.

Vlinder van omnia en niemendal .
Werner Klompen: “Vrij vertaald is dat: kapel van overal en nergens. Voor mij was de vorige expositie in de kapel de eerste keer dat ik werkelijk de mogelijkheid had om vrij beeldend bezig te zijn. Dit klinkt misschien wel vreemd maar black-light in galeries wordt meestal niet toegestaan ook vaak vanwege andere exposanten. Plaatsen als de kapel om te kunnen exposeren zijn voor kunstenaars van groot belang. Galeries/musea staan niet altijd open voor beginnende, experimenteel of autonome kunstenaars; wat op zich logisch is. Toch zijn er expositie ruimten, instellingen nodig die werk willen tonen van onbekenden. De Missiekapel voldoet volkomen aan dit aspect. De plek zoals de Missiekapel zul je als kunstenaar naar je hand moeten zetten, doen wat je wilt. Daar ligt de uitdaging..”. Tevens wil Werner Klompen toelichten dat in deze tijd van internet beelden van een tentoonstelling het bereik met toeschouwers vergroot; of te wel naar “overal” gaan.

De opening
Werner Klompen exposeerde van 6 december t/m 22 februari 2014/15. "Een opening" deed hij op vrijdag 9 januari 2015 om 19.00 uur bij de Missiekapel (gelegen naast de kerk). Ook die opening blijft bij Werner Klompen een verrassing.

De tentoonstelling beweegt
De tentoonstelling gaat bewegen als een kleurrijke vlinder. In de drie maanden tijd immers zal artgenerator een veranderende expo neer zetten die zal variëren van black-light schilderijen tot totaal installatie. In zijn werk blijft duidelijk de oorsprong van het tijdperk "de nieuwe wilden" uit de jaren tachtig te zien. De ontwikkeling en gebruik van materie is een eigen weg uitgegaan. Van speels, onbewust tot luchtig wordt zijn werk overkoepelend bezield met gedrevenheid. Deze kunstenaar staat borg voor een eigenaardige vorm van schoonheid die aangenaam en bijzonder kan verrassen. Kortom, deze niet statische installatie nodigt uit om de Missiekapel in deze expositie periode vaker te bezoeken.

Werner Klompen studeerde aan de kunst academie Düsseldorf en Utrecht.
Voor meer informatie over de kunstenaar: www.artgenerator.nl
 


'Wow'

“VLINDER “ IN MISSIEKAPEL HEYTHUYSEN BIJ DE KERK

En, en .

Wanneer de stilte verstoord wordt door het woord en elke letter trilt ,

Krijgt de voordracht zijn spanning en loopt op; wordt het zijn; zijn of van ons.

Of van je zelf keihard beleefd.

Als een wervelstorm door ACG Vianen van woord.

Waar iedere regendruppel wordt geteld.’

De indrukwekkende woorden van dichter/klank-kunstenaar ACG Vianen en nog indrukwekkender uitgesproken tijdens de vernissage van de tentoonstelling van Werner Klompen, die nu loopt in de Missiekapel in Heythuysen. Een vernissage van een dynamische kleurrijke installatie van Werner Klompen op uitnodiging van de werkgroep Missiekapel van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal.

De Vlinder van omnia en niemendal, de naam van de tentoonstelling, is als een vlinder. Dat insect ontpopt zich wonderlijk uit een cocon en transformeert van gedaante tot ie uiteindelijk vlinder is. Zo is het ook met deze tentoonstelling gegaan. Nog voor de vernissage goed en wel kon plaatsvinden, had Klompen al een aantal maal de installatie aangepast. Terwijl ACG Vianen zijn woorden uitsprak, uitspuugde, zong of riep, transformeerde Werner Klompen de tentoonstelling naar een laatste fase, die van vlinder. Het bezoek was er bij en kon heel bijzonder meekijken naar twee kunstenaars ieder voor zich maar samen aan het werk. Het doek dat nu in de Missiekapel staat, blijft staan tot 22 februari, maar Werner Klompen zal Werner Klompen niet zijn, wanneer zelfs dat doek met behulp van licht toch steeds een andere gedaante inneemt.

helemaal links ACG Vianen en gebukt aan het werk Werner Klompen


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »