2015 Zaaien als ‘de Zaaier’

Leerlingen terug naar Van Gogh
Zaaien als ‘de Zaaier’
 
Zaaien, zoals ‘De zaaier’ van Van Gogh deed. Dat was de uitdaging voor de leerlingen van basisschool De Leerlingst uit Heythuysen op woensdag 22 april.  125 jaar geleden overleed Van Gogh en dat wordt dit jaar herdacht. De leerlingen kregen bij het zaaien hulp van de vrijwilligers van de schooltuin en van de bewoners van zorgcentrum Beek en Bos, die dat zaaien met de zaaikorf, de speciale tred en die armbeweging nog wel kenden. Het is een eerste van tal van activiteiten die passen binnen dit Van Gogh-jaar. Op verschillende basisscholen in Leudal zullen de kinderen zich bezig houden met dit thema. De zonnebloemen, een belangrijk onderwerp in het werk van Van Gogh, komen in die activiteiten natuurlijk uitgebreid terug. Samen met de stichting Kunst en Cultuur Leudal worden scholen gestimuleerd om aan het project mee te doen. 
Het is niet voor niets dat juist scholen in een plattelandsgemeente als Leudal met Van Gogh aan de slag  gaan, vindt Guus Droesen, schooltuinconsulent in Leudal. ‘Van Gogh past bij het Leudal met zijn beschouwing dat het werken met de handen eerlijk werk was: zaaien, spitten, aardappels, zonnebloemen, daar draaide het vaak om in zijn werk.’ In de Missiekapel in Heythuysen zullen in het najaar de geoogste zonnebloemen in de tentoonstelling ‘ Om hier te getuigen van Van Gogh’ worden verwerkt.

 


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »