2015 Carmen Heemels

Carmen Heemels, HOUVASTEN IN DE MISSIEKAPEL

13de expositie in de Missiekapel in Heythuysen, bij de kerk

Na het vreugde vol, stralend en speels variërend belichten van een donkere winter periode door beeldend kunstenaar Werner Klompen uit Heythuysen stelt de werkgroep van het project ' Van Missiekapel tot Kunsttempel ' van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal van 27 februari t/m 31 mei 2015 de Missiekapel ter beschikking aan beeldend kunstenaar Carmen Heemels voor een maatschappelijk geëngageerde installatie met als titel ‘Missio = Solacium?’ (‘Missie=Troost?’)

Carmen Heemels woont en werkt in Herkenbosch.
Zij is behalve beeldend kunstenaar, ook projectleider/curator van kunstevenementen (o.a. KunstRoer(t) Roerdalen en Wassenberg. Verder is zij actief met  haar eigen kunstpodium (KunstSalon Kasteel Daelenbroeck te Herkenbosch) en als docent beeldende vorming aan o.a. Het Kwadrant Weert.
Als kunstenaar exposeert zij regelmatig in binnen- en buitenland.

Missio=Solacium?
De kunstenares hierover: "Het werk dat ik toon in de Missiekapel, lag in feite te wachten op een  bestemming. Alleen wist ik dat voorheen zelf nog niet. Maar nu klopt het helemaal, het is helder geworden. Hier moest het komen en nergens anders, met de titel ‘Missio = Solacium ? Of Missie = Troost ? Ja, het is dus een vraag, omdat ik altijd dingen bevraag. Het antwoord is aan de beschouwer, of in ieder geval zet het aan tot een zoektocht. Een zoektocht in het werk, een zoektocht in mij en in de kijker zelf"

Houvasten in de Missiekapel                                                                                        
Carmen Heemels is in feite een verzamelaar. De verzamelde “dingen” maakt zij zich eigen door ze te bewerken. Later gaat zij de voorwerpen bij elkaar zetten. De stukjes vallen letterlijk, en ook figuurlijk, in elkaar. Het geheel wordt dan meer dan een optelling van delen.
Hier, in de Missiekapel is zjj begaan met voorwerpen die houvast kunnen bieden, troost kunnen schenken. Vroeger werden “dingen” in de vorm van beelden of attributen die deel uit maken van ceremoniële rituelen bewaart in een tempel cella, een schatkamer. Carmen Heemels verzamelt hedendaagse cultureel geladen voorwerpen die vertederen en toch sterk maken. Zo genaamde fetisjismen.
Haar opzienbarende maar integere installatie die nu belicht wordt in de Missiekapel is zo’n betekenisvolle verzameling.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »