2015 kunstexcursie naar Remagen en Bonn

Kunstexcursie naar Remagen en Bonn

Zaterdag, 3 oktober vertrok een volle bus vanaf het kerkplein in Baexem. De werkgroep “excursies” organiseerde een bezoek aan het Arp Museum in Remagen, Bahnhof Rolandseck. Dit voormalige stationsgebouw uit de tijd dat reisjes langs de Rijn enorm populair werden en er een spoorlijn werd aangelegd waardoor het mogelijk werd om comfortabel vanuit de grote steden plaatsen te bereiken waar eerder dagen reizen voor nodig waren.

Bahnhof Rolandseck Remagen, (geopend in 1858), is mooi gelegen aan de Rijn met uitzicht op het aan de overkant gelegen Zevengebergte.

Buiten en binnen werken van Jean (Hans) Arp (1886 – 1966), een beeldhouwer, schilder en dichter. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de moderne kunst en was een van de voormannen van de dada-beweging.

Bevor DaDa da war, war DaDa da.

Het station dreigde in verval te raken, tot een galeriehouder er een kunstcentrum van maakte. Het kunstenaars duo Arp en Taeber gaf er hun naam aan en een groot deel van hun kunst werd er in ondergebracht.

In 2007 kwam er een nieuwbouw, hoog tegen de helling, ontworpen door architect Richard Meier, verbonden met het oude stationsgebouw door een horizontale tunnel als een metrobuis en een verticale koker.

De Nederlands sprekende gids leidde ons ronden gaf op boeiende wijze tekst en uitleg over het museum en de collecties. Ondanks dat de rondleiding geruime tijd duurde, was die geen moment vervelend door de kennis van de gids zonder ook een moment belerend te worden.

Richard Meier is er in geslaagd een gebouw te ontwerpen dat speelt met de hoogteverschillen, licht, glas, hout en de transparante trappartijen,

Naast de werken van Hans Arp en zijn partner Sophie Taeuber bieden de hoge, lichte zalen ook plaats aan tijdelijke exposities, zoals nu aan het werk van Bernard Schultze (1915 – 2005).

Schilderijen van vaak enorme afmetingen, kleurrijk en intrigerend. Ruimtelijk werk met organische vormen en soms volstrekt vormeloos; af en toe onbehaaglijk aandoend.

Vervolgens terug naar Bonn, waarvan de oorsprong teruggaat naar de Romeinse tijd; een stad met een bewogen geschiedenis. De stadstour per bus was uitermate comfortabel. Een Duitstalige gids, geboren en getogen in Bonn en zeer trots op haar stad. Op haar aanwijzingen reed de chauffeur kriskras door de stad, langs gebouwen en monumenten (Ludwig van Beethoven is prominent aanwezig!).

Na de hereniging van Duitsland in 1990 werd Berlijn weer hoofdstad. Vanaf 1949 was Bonn de regeringszetel van Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland) Maar nu nog zijn een aantal ministeries gevestigd in Bonn en hebben ministeries met hoofdzetel in Berlijn een dependance in Bonn.

Bijzonder was dat op 3 oktober de dag van de Duitse eenheid wordt gevierd. En wij waren erbij!

Op de terugweg hadden we heel weinig last van de enorme files die zich bij ieder Autobahnkreuz hadden gevormd. Stipt om 19.00 uur was de bus weer op het Kerkplein in Baexem.

De werkgroep “excursies” verdient alle lof voor de keuze van het reisdoel en de organisatie.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »