2017 06 01 NIET DIRECT 28

Woodstock in Grathem.

Veel mensen hadden op 1 juni jl. de weg gevonden naar de schilderachtige locatie van kasteel Groot Buggenum in Grathem voor de  28e aflevering van literair café Niet Direct. De prachtige tuin, het mooie weer en de fijne zaal zorgden voor een ontspannen sfeer. Als er al teleurstelling was bij de bezoekers, dan was dat omdat het alweer zo snel was afgelopen en de volgende Niet-Directavond pas op 9 november zal zijn.

Voor de rest was er alleen maar van alles te genieten, te beginnen met het jong talent. De broers Maarten en Ruud Somers gaven een staaltje samen-muziek-maken weg dat terecht luid applaus ontving. Ze speelden op marimba en klarinet een stuk getiteld Jewish party, geschreven door hun vader. De jongste van de twee (11 jaar!) leidde het stuk vakkundig in en vervolgens kwam hij achter uit de zaal al klarinet spelend naar de marimba toe. De toon was letterlijk en figuurlijk gezet!

Daarna stelde gastheer Paul van Dooren schrijfster Maartje Wortel voor, ook als jong talent, maar met die kwalificatie wist ze zich niet goed raad. Ze is immers al behoorlijk gelauwerd. Zij las twee korte verhalen voor. Eén ervan ging over een jong stel dat zijn overleden hond in het park bij de flat wil begraven. Een verrassend gegeven, en de onderkoelde, soms humoristische toon waarop ze haar verhaal voordroeg maakte dat de toehoorders ademloos luisterden.

Het programma werd voor de pauze verder ingevuld door Yasgur’s Farm, een gezelschap van hartstochtelijke muzikanten afkomstig uit de regio. Zij putten uit de enorme bron aan melodieuze muziek die tijdens en na het fameuze Woodstock festival in 1969 werd geschreven en uitgevoerd. De twee prachtig mengende stemmen van de zangeressen werden ondersteund en aangevuld door vier mannen op toetsen, percussie, gitaar en basgitaar, en soms ook vocaal.

In de pauze genoten velen van het prachtige buiten, het was nog licht, en ook van het kasteel zelf dat was opengesteld voor de bezoekers.

Na de pauze trapte John Hölsgens af met de vraag of mensen zich Nico Haak nog herinnerden. Niet diens vocale kwaliteiten, maar de naam van zijn begeleidingsband, de Paniekzaaiers, vormde de rode draad in zijn bespiegeling. Zonder paniek te willen zaaien wees hij op de vele dreigingen in de wereld om ons heen, op kleine schaal in Leudal, maar ook op mondiaal niveau.

Hij werd gevolgd door schrijfster Roos van Rijswijk. Zij las het openingshoofdstuk van haar roman Onheilig voor, en daarna een bespiegelend ooggetuigenverslag van de Servaasprocessie in Maastricht. Niet opgegroeid in de katholieke traditie van het zuiden toonde ze een verse, soms tegendraadse kijk op dit verschijnsel.

Het zestal van Yasgur’s Farm verzorgde de muzikale afronding van de avond met liedjes van o.a. Steely Dan en Stephen Stills, en een prachtige uitvoering van het wat minder bekende Beatles nummer Because.Hun stemmen bleken het liedje een prachtige lading mee te geven. Het was dan ook niet verwonderlijk dat een heleboel mensen bleven luisteren naar de toegiften die ze spontaan uitvoerden.

Daarmee kwam weer een geslaagde avond aan zijn einde. Niet Direct houdt een wat langer zomerreces dan gebruikelijk, maar is 9 november weer terug met een nieuw programma.

Niet Direct opereert onder de vlag van de stichting Kunst en Cultuur Leudal.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »