2020 03 08 Literair Podium Leudal

Literair Podium Leudal

Op de valreep vóór de corona-maatregelen beleefden we op 8 maart nog een mooie zondagmiddag bij Literair Podium Leudal.

Allereerst was daar Wanda Gielen met haar column. Wanda trok behoorlijk van leer tegen de vele dagelijkse ergernissen die op haar pad komen, en o, wat waren die herkenbaar voor de meesten van ons! Zo ergert ze zich aan mensen die altijd roepen dat alles zo ‘fantastisch en geweldig’ is, aan mensen die midden in het gangpad van de supermarkt gaan staan praten, en…aan de soft-close lades in de keuken die je niet eens lekker dicht kunt knallen! Maar dat ‘knoteren’ lucht haar heerlijk op en gelukkig is haar glas altijd halfvol.

Na Wanda was de microfoon voor professor Mathijs Sanders van Universiteit Groningen. Wie van de aanwezigen bang was dat hij een droog college over de roman Nooit meer slapen van W.F. Hermans voorgeschoteld zou krijgen, had het volledig mis. Wat kan die man boeiend vertellen! Hij belichtte deze klassieke roman van alle kanten en liet ons standpunten horen waar wij nooit op zouden zijn gekomen -althans ik niet. Bijvoorbeeld over de hoofdpersoon: “Hij lijkt zo timide en onzeker, maar eigenlijk is hij gewelddadig.” Ook had hij onbekende achtergrondinformatie over de auteur zelf, over diens vriendschap met Hella Haasse en over het ontstaan van de roman. Voor het publiek had hij een hand-out bij zich waardoor het betoog nog gemakkelijker te volgen was. Al met al zeker een aansporing om de roman, voor zover u dat nog niet gedaan had, te herlezen.

Na de pauze was er het wervelende optreden Nestgoud van Margje Wittermans met haar musicus Jeroen Mesker. Margje gaf een openhartige, zéér energieke en af en toe ontroerende performance over o.a. haar huidige en vroegere relaties -onder wie Jeroen-, (het ontstaan van) haar zwangerschap, bevalling en vooral over hoe blij ze is met haar dochtertje. Ook vertelde hoe ze als klein meisje met de dichteres Vasalis in contact kwam.

Tussen alle bedrijven door bracht Anne van Buul de nodige rust in het programma met haar mooie harpspel. Kortom, een middag om van na te genieten.

 

Volgende Literair Podium Leudal: zondag 18 oktober 2020
Dit Literair Podium gaat helaas niet door.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »