2021 10 17 Literair Podium Leudal

Goedendag allemaal,
 
Zondagmiddag 17 oktober was het zover: Griet Op de Beeck was te gast bij Literair Podium Leudal! Een middag die we niet gauw zullen vergeten.
 
Tijdens de inloop opende Anne van Buul de middag met rustige Ierse volksmuziek en hedendaagse klassiekers op de harp.
Daarna beet Wanda het spits af met een (enigszins ondeugende) korte column en twee gedichten over haar katholieke jeugd, lees over nonnen en paters.
 
Toen was de beurt aan Griet. Zij overdonderde letterlijk de aanwezigen met een zeer indrukwekkende lezing! Totaal anders dan de performances zoals we die gewoon zijn van schrijvers. Of lezing is eigenlijk niet het juiste woord, want behalve enkele fragmenten uit haar boeken las ze geen woord van papier. Het kwam er als vanzelf uit, heel boeiend bovendien. Een uur lang hing het publiek aan haar lippen, terwijl haar labrador trouw aan haar voeten lag, kauwend op een bot. Al in de eerste zinnen gooide ze de knuppel in het hoenderhok door openhartig te vertellen over het seksueel misbruik in haar vroege jeugd, en welke gevolgen dat had voor haar gevoel van eigenwaarde. Het had heel lang geduurd eer ze zichzelf ‘schrijver’ durfde noemen. Nu is ze eindelijk zover dat ze dat durft en heeft ze zelfs een hond aangeschaft, want ‘dat hoort bij een schrijver’. ????
Ze hield een hartstochtelijk pleidooi voor het geestelijk welzijn van kinderen en maakte zich hard voor een veilige gezinssituatie. Soms is het beter te scheiden dan omwille van de kinderen bij elkaar te blijven. Ze eindigde haar lezing met de mededeling dat ze een vierjarige studie voor therapeute begonnen was. Nou, dat begrepen we toen helemaal!
 
Na afloop was iedereen erg onder de indruk. ‘Fantastisch, geweldig, ongelooflijk’, iedereen kwam superlatieven tekort om uiting te geven aan zijn gevoelens van bewondering.
Tijdens het signeren van de boeken nam Griet ruim de tijd en maakte met iedereen een persoonlijk praatje. Haar woorden hadden veel losgemaakt bij het publiek.
Kortom, het was een heel bijzondere en sympathieke schrijver die we deze keer te gast hadden. En wij hebben een mooie middag om op terug te kijken.
 
Wilt u dat de volgende keer ook meemaken, reserveer dan 10 april 2022 alvast in uw agenda, zodat niets u in de weg staat dan naar De Bombardon te komen. Ook dan zorgen we natuurlijk weer voor een interessant programma. Daarover krijgt u nog bericht.

Heeft u ook belangstelling voor onze andere activiteiten, druk dan vooral op de gewenste link hieronder.
 
Graag tot ziens in 2022 (of eerder) en een  hartelijke groet vanuit Haelen, waar de herfst nu toch wel definitief is ingetreden,
 
Wies Kerbusch

 


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »