2022 11 27 Literair Podium Leudal

Beste literatuurliefhebber,

Even leek het erop dat bij het Literair Podium van 27 november de wet van Murphy in werking was getreden:

  •    De oorspronkelijke datum moest twee weken opgeschoven worden i.v.m. de intocht van Sinterklaas. 
  •    Op vrijdagmiddag moest de hoofdgast, Inge Schilperoord, zich tot haar grote spijt ziekmelden! Gelukkig lukte het op de valreep nog om een waardige vervangster te vinden in de persoon van Elma Drayer. 
  •    Op zondagochtend moest Anne van Buul, de harpiste, wegens persoonlijke omstandigheden afzeggen. 
  •    En om de maat vol te maken bleek het pinapparaat niet aan de praat te krijgen…

 

Maar …

Afgezien van deze perikelen verliep de middag harmonieus. Ron Buitenhuis, singer-songwriter deed de aftrap met een mijmerlied over een overleden vriend ‘Printje met dien gezich’. Een ander lied ging over zijn kleinkind: ‘de cirkel is ròndj’. Verder zong hij hertalingen van songs van Leonard Cohen van wie hij als groot bewonderaar veel concerten bezocht over de hele wereld. Het publiek luisterde muisstil naar Ron.

Daarna was de beurt aan Elma Drayer, twee uur rijden vanuit Amsterdam naar het zuiden afgezakt. Voor de pauze vertelde zij een autobiografisch verhaal over haar jeugd als domineesdochter. Hoewel ze zich helemaal van de Christelijk Gereformeerde kerk heeft losgemaakt, wordt het haar toch steeds duidelijker dat ze ‘een gelovige is die niet meer gelooft of een niet-gelovige die gelooft’. Ze dacht dat het hier in het katholieke zuiden wel heel anders was geweest vroeger, maar we bleken meer raakvlakken te hebben dan ze aanvankelijk dacht. Als klein meisje al wist ze dat ze schrijfster wilde worden, iets wat erg gestimuleerd werd door haar ouders. 

Na de pauze was eerst de beurt weer aan Ron Buitenhuis, daarna interviewde Wies Elma Drayer. Elma vertelde over haar werk als columnist bij de Volkskrant, en over haar boeken Verwende prinsesjes en Witte onschuld. Met dit laatste boek won ze de prinsjesboekenprijs, iets waar ze erg trots op is. Ze vindt het jammer dat haar moeder die uitreiking niet heeft kunnen meemaken. Momenteel is ze een biografie aan het schrijven over uitgever Alice van Nahuys.

Na enkele vragen uit het publiek kwam er een einde aan deze mooie middag. 

Al met al konden we weer terugkijken op een zeer geslaagde middag. Voor het volgende Literair Podium in maart heb ik Karin Annema uitgenodigd, die ons aan de hand van haar boek Diepe zakken, gaat vertellen over haar mountainbikesafari door Tanzania en Kenia.

Maar…. voor die tijd gaan we samen de film ‘Muidhond’ bekijken! Inge Schilperoord wil alsnog heel graag Leudal aandoen en heeft toegezegd de inleiding te komen verzorgen. Daar ben ik heel blij mee. 

Precieze data volgen zo spoedig mogelijk. 

 

Met deze twee mooie vooruitzichten sluit ik deze nieuwsbrief af. Ik wens jullie fijne feestdagen en heel graag tot ziens in het nieuwe jaar!

 

Wies Kerbusch


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »