2023 02 26 filmmiddag

Op 26 februari was er een filmmiddag in De Bombardon met de vertoning van de film ‘Muidhond’.

Inge Schilperoord was nauw betrokken bij deze verfilming en staat er helemaal achter hoe haar verhaal is vertolkt. Ze komt dan persoonlijk een inleiding op de film verzorgen en zal dan tevens ook over haar nieuwste boek ‘Het licht in de stad’ spreken.

Tijdens de filmmiddag van afgelopen zondag 26-02 vertelde schrijfster Inge Schilperoord in een duidelijke, verhelderende inleiding hoe ze ertoe gekomen was het boek Muidhond te schrijven. Ze legde uit dat ze als forensisch psycholoog bij het Pieter Baan Centrum in contact kwam met een pedoseksueel die het heel erg vond dat hij zo was en daar hevig mee worstelde. Deze worsteling wilde ze graag verwoorden en deze man vormde dan ook het uitgangspunt voor haar roman; wel heeft Inge er uiteindelijk een (veel jonger) fictief personage van gemaakt.
Inges inleiding maakte heel wat tongen los bij het publiek.

Na deze boeiende inleiding restte ons alleen nog om ademloos te kijken naar het knappe spel in de film. De worsteling van het hoofdpersonage wordt met veel respect en mededogen verbeeld, en juist dat maakt de film zo beklemmend. Want ondanks dat iedereen de daden van een pedofiel zal verafschuwen, voel je ook empathie voor de hoofdpersoon. Voortdurend zit je in spanning: gaat het Jonathan lukken weerstand te bieden aan de verleiding die hem haast op een presenteerblaadje aangeboden wordt in de vorm van een buurmeisje dat hem telkens opzoekt? Blijft hij zijn oefeningen met overtuiging doen? Gelooft zijn omgeving in hem en blijft ze dat ook doen? En vooral: gelooft hij er zelf nog in? 

Na afloop ontstond er zowaar weer een zinvolle discussie. Kortom, een film die je onder de huid gaat zitten en ons nog wel een paar dagen bezig gaat houden.

Het was een boeiende middag, niet in de laatste plaats dankzij de inbreng van het aanwezige publiek. Dank hiervoor!

Hartelijke groet en graag tot ziens bij het Literair Podium op 16 april in Baexheimerhof!.

 

Wies Kerbusch


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »