2023 04 16 Literair Podium Leudal

Terugblik Literair Podium van 16 april 2023

Afgelopen zondag verzorgde Karin Anema bij ons Literair Podium een zeer interessante presentatie over haar boek ‘Diepe zakken’. Het boek gaat over een fietstocht voor het goede doel (weesmeisjes) door Tanzania en Kenia. Deze 500 km lange tocht met veel hoogteverschillen wordt jaarlijks georganiseerd. De deelnemers fietsen dwars door de wildernis -inclusief ‘de big 5’- en overnachten in kleine tentjes. Karin zelf nam tweemaal deel, daardoor kon ze ons trakteren op oorspronkelijke beelden.
 

Wie nu verwacht in haar boek een persoonlijk relaas te lezen van Karins wederwaardigheden komt bedrogen uit. Ze trekt het geheel naar een hoger plan, licht er vier personages uit en beschrijft hun angsten, drijfveren en psyche.
In haar boeiende betoog hield Karin ons een spiegel voor over dit soort initiatieven: wie doet nu wie een plezier? Ze sprak geen oordeel uit, maar gaf ons veel stof tot nadenken. Heeft het zin dergelijke tochten te organiseren? Onmiskenbaar krijgen de deelnemers aan zo’n sponsortocht zelf daar een heel goed gevoel van, maar wat is de andere kant van het verhaal? Wat brengt het de Afrikanen? Zitten ze op onze inmenging te wachten? Afrika is heus niet meer het onderontwikkelde land uit onze jeugd waar we zilverwikkels en melkcapsules voor spaarden. Karin liet bijvoorbeeld zien hoe tradities bij de Masai nog volledig bestaan, maar… er is 5G-netwerk, ze hebben allemaal een smartphone en de huur van de grond waar de fietsers hun tenten op mogen slaan wordt digitaal verrekend.

U zult begrijpen dat deze lezing heel wat tongen losmaakte.

Nog mooier werd de middag door het vioolspel van Nico Dezaire. Heel bijzonder om een violist te gast te hebben en dat werd alom gewaardeerd. Het beste bewijs daarvoor leek mij dat er, toen hij na afloop van de lezing nog zo’n 20 minuten doorspeelde, niemand alvast naar huis ging om gauw de aardappels op te zetten. ☺️

Zeer veel dank dus aan Karin Anema en Nico Dezaire, maar zeker ook aan het aanwezige publiek voor zijn zinvolle inbreng!

We gaan moedig voorwaarts en ik vraag u om alvast de datum te noteren voor het volgende Literair Podium: 5 november 2023. Dit wel onder voorbehoud, want er zijn snode plannen om samen met mijn collega’s van ‘Jazz in de tuin’ iets heel moois te organiseren, maar we moeten nog definitieve afspraken maken met de artiesten…dus wellicht verandert de datum nog. Zodra ik meer weet bent u de eersten die ik het laat weten!

Maar voor die tijd zien we elkaar nog tijdens ons Kunst- en Cultuurweekend op 1, 2 en 3 september waarvoor mijn collega-bestuursleden en ik ook alweer een fijn programma aan het bedenken zijn….  Houd de berichtgeving in de gaten en laat u verrassen!

Met een heel hartelijke groet,

Wies Kerbusch

(Overigens, wie het boek ‘Diepe zakken’ wil lezen mag dat gerust van mij lenen. Stuur maar een berichtje.)


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »