2024 01 28 Literair Podium Leudal

Jessica van Geel

Op zondag 28 januari verzorgde Jessica van Geel een mooie presentatie voor ons over haar boek Truus van Lier. Het leven van een verzetsvrouw.

Hoe kwam ze Truus van Lier op het spoor?
Met haar kinderen op weg naar het zwembad passeert Jessica geregeld het Rietveld Schröderhuis (Utrecht). Op een dag besluit ze in het leven van mevrouw Truus Schröder, die het huis liet ontwerpen en jarenlang de minnares van Rietveld was, te duiken. Dat leidt tot haar succesvolle roman: I love you, Rietveld.

Tijdens haar onderzoek naar Truus Schröder, ontdekt ze dat deze schreef over haar ‘kleine buurmeisje met de vergeet-me-niet-ogen’. Jessica begrijpt dat dit buurmeisje iets heftigs gedaan heeft in de oorlog en haar historische hart wordt getriggerd om die zaak uit te zoeken.

Het Rietveld Schröderhuis is nu een museum en het buurhuis waarin Truus van Lier opgroeide, dient als entree. Het leek Jessica een mooi idee een klein handzaam boekje te maken om als gidsje bij de kassa neer te leggen. Maar gaandeweg wordt ze zo meegesleept door wat ze allemaal op haar zoektocht tegenkomt, dat het is geëindigd in een dikke roman.

Jessica liet bij haar presentatie veel (archief)foto’s zien. Zo werd duidelijk hoe de familie en de verzetsgroep in elkaar zat en vooral hoe dapper Truus van Lier is geweest. Heel verhelderend naast het boek.

 

Nadat we genoten hadden van Annes harpspel, konden we na de pauze kijken naar de documentaire ‘Andere tijden’ over Truus van Lier. Daarin was o.a. te zien hoe er een standbeeld op ware grootte gemaakt is van Truus van Lier. Het staat in Utrecht vlak bij de plek waar ze de aanslag op Gerard Kerlen pleegde.

 


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »