2010 "Niet Direct" 8

2010 "Niet Direct" 8

De november editie van Niet Direct was er een om je vingers bij af te likken. Onze jonge talenten, Renée Steenvoorden en Lisanne van Geleuken brachten, begeleid door het gitaarspel van Lisanne, een tweetal prachtige liedjes ten gehore. Een verrassing aan het begin van het programma, en na de pauze nog een keertje, onder welverdiend applaus.In de opening had presentator Paul van Dooren al gemeld dat een van de hoofdgasten, actrice Lies Visschedijk, gedwongen door privéomstandigheden daags van tevoren had moeten  afzeggen. In dat late stadium bleek de andere hoofdgast, Wim Daniëls, bereid om een groter aandeel in de invulling van de avond te verzorgen. Wim Daniëls is schrijver, publicist, columnist en wat al niet meer. Hij trad aan met een luchtige, vaak bijzonder komische, verhandeling over het ontstaan van zijn fascinatie voor taal. Rijkelijk putte hij uit zijn jonge jaren in Aarle Rixtel en Helmond om de aanwezigen duidelijk te maken dat taal voor hem altijd “goed” is, ook als het “hun hebben” betreft. Dat zijn tocht door het verleden via de gemeenschappelijk badkuip op zaterdag en langs een filiaal van Van Haren in Helmond liep, was een onderdeel van het feest der herkenning dat zich in de zaal afspeelde.Voor de pauze werden de aanwezigen, het was een uitverkocht huis, nog getrakteerd op prachtige muziek van gitarist Len David, gesecondeerd door Joris Schreurs op bas (na de pauze ook keyboard) en Hans van der Heijde op drums.

  

Na de pauze openden Lisanne en Renée met een nieuw, sprankelend duet.

Daarna deed John Hölsgens, de vaste columnist en het Geweten van Leudal, een boekje open op het gebied vandie “linkse hobby”, waarvan alle aanwezigen beoefenaars zijn. Hij vroeg zijn toehoorders met klem om hun stem te laten horen tegen de verschraling van het kunst- en cultuuraanbod, die in het regeerakkoord ligt besloten; die oproep bezorgde hem, terecht, grote bijval.Daarna nam Wim Daniëls het van hem over. Hij beantwoordde enkele vragen uit het publiek, introduceerde zichzelf als zoendeskundige en bood cursussen daarin aan. Vervolgens las hij een kinderverhaal van eigen hand voor en een proeve van de column die hij 20 november in het radioprogramma “Spijkers met Koppen” wilde brengen. Op zijn vraag aan het publiek of dat kon viel hem een luid applaus van goedkeuring ten deel; hij heeft die column daadwerkelijk op de radio voorgelezen. Toen hij daarna door het muzikale trio op een verzoeknummer (van de Stray Cats) werd getrakteerd gaf hij een spontane swing-demonstratie, nadat hij eerder al had aangetoond de “moonwalk” te beheersen.
Dat de drie muzikanten de avond daarna met bijna een half uur verlengden werd door het publiek zeer gewaardeerd, getuige het applaus voor alle deelnemers en de vele enthousiaste reacties achteraf.

"Niet Direct"9 vindt 14 april plaats in CC "De Zaal" te Heythuysen.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »