2012 11 01 NIET DIRECT 13

Niet Direct no. 13

Als er al iemand bijgelovig mocht zijn dan is die persoon in dat bijgeloof gelogenstraft. De dertiende keer dat Niet Direct als podium voor taal en muziek plaats vond, was om door een ringetje te halen.
In het grand café van Cultureel Centrum de Bombardon in Heythuysen hadden zich heel wat mensen verheugd op een mooi avondje uit, en wat werden die verwachtingen bewaarheid!De traditionele opening door jong talent uit de regio werd verzorgd door Anne de Graaf, die samen met Marieke Klauwers een tweetal eigentijdse liedjes een eigen interpretatie meegaf. Somebody that I used to know van Gotye klonk prachtig en origineel. Anne, conservatoriumstudente, begeleidde zichzelf en Marieke vakkundig op akoestische gitaar en beloofd na de pauze een voor het wat oudere publiek herkenbaarder liedje te vertolken.

Daarna was het de beurt aan de meermaals gelauwerde, jonge dichteres Lieke Marsman, die uit eigen werk voorlas. Het bleek zeer toegankelijke poëzie, die ze kundig voordroeg. Presentator Paul van Dooren vroeg haar naar een mogelijke kruisbestuiving tussen haar studie filosofie en haar dichtwerk. Ze gaf aan dat haar poëtische inslag eerder een hinderpaal was bij het schrijven van opdrachten in het kader van haar studie: vrije associatie en wetenschappelijk werk laten zich moeilijk combineren.

Het gedeelte voor de pauze werd afgesloten door zangeres / actrice Laura Johannes met prachtige vertolkingen van wat ook wel theaterliederen worden genoemd. Ze werd vakkundig op toetsen begeleid door Bart Rademakers. Niet alleen zong ze haar liederen, waarvan een op een gedicht van J.C. Bloem, ze beleefde die ook en sleepte het publiek in haar enthousiasme mee. Na een middagoptreden in Rijssen had ze spontaan twee andere muzikanten meegebracht die op gitaar en mandoline naadloos in het optreden inschoven.

Na de pauze was er het feest der herkenning van een subtiel vertolkt Sound of Silence door Marieke en Anne. Daarna maakten ze plaats voor Sanneke van Hassel. Haar meest recente bundel met korte verhalen heet Ezels (ze gaan echter niet over dieren, maar over mensen, zoals ze zelf aangaf). Net als het werk van Lieke is ook het hare met meerdere prijzen bekroond. Uit Ezels las ze twee verhalen voor; herkenbare verhalen over herkenbare mensen, soms op het randje van de realiteit. Ze vertelde dat ze met veel plezier had gewerkt aan een bloemlezing van korte verhalen, getiteld Naar de Stad, samen met de Vlaamse Annelie Verbeke. De verhalen stammen van over de hele wereld, spelen zich alle af tegen een stedelijke achtergrond en zijn niet ouder dan tien jaar.

De vaste columnist John Hölsgens hield zich in m.b.t. de VVD perikelen in Roermond. Hij bestond het om Jos van Rey niet alle eer van het geleden debacle te gunnen: er is immers collectief misgekleund. Hij ontkende het rondzoemende gerucht dat hij zou stoppen als columnist, want de actualiteit voorziet columnisten immers van meer inspiratie en materiaal dan ooit!

De avond werd zeer bevlogen en aanstekelijk afgesloten door Laura Johannes en Bart Rademakers, die o.a. een lied van Theo Nijland en een van Karin Bloemen ten gehore bracht. Het slot vormde een lied over een zeer welkome alcoholverslaving die het liefdesverdriet moet wegnemen. Het publiek liet zich volledig meevoeren.

De dertiende Niet Direct was dus (alweer!) een memorabele: vele aanwezigen spraken uit dat het een fantastische avond was. De afgewogen mix van letterkunde en muziek zorgt voor een aansprekend programma, en daar kan iedereen op 28 februari 2013 weer van genieten. De locatie is hetzelfde, het aanvangstijdstip en de entree ook; de artiesten zullen uiteraard anderen zijn. Noteer de datum vast in uw agenda!!.

 


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »