2015 03 19 NIET DIRECT 20

Nummer 20

Even was het spannend voor de organisatie van literair café Niet Direct. Zou de nieuwe locatie zorgen voor meer of minder bezoekers? Het antwoord werd snel duidelijk: veel liefhebbers hadden de gang naar deze schitterende plek, kasteel Groot Buggenum in Grathem, gemaakt. De medewerkers ter plekke hadden niet alleen zaal De Kruidentuin helemaal op de komst van Niet Direct voorbereid, ze hadden ook het kasteeltje zelf volledig toegankelijk gemaakt voor het publiek.


De opening was al net zo verrassend als de zaal: Iris Penning begon zonder vooraankondiging met een lied waarin de woorden Niet en Direct (hedendaagse communicatie) een rol speelden.

Daarna introduceerde gastheer Paul van Dooren Nina Polak, werkzaam voor online platform De Correspondent en de Groene Amsterdammer. Ze publiceerde onlangs haar zeer positief ontvangen debuutroman We zullen niet te pletter slaan. Nadat ze Pauls vragen over haar werk en inspiratiebronnen had beantwoord, las ze een paar fragmenten voor. Het was voor het publiek daarna heel duidelijk waarom lezend Nederland zo positief over haar is.
Vervolgens nam Iris het weer over. Tot verbazing van het publiek bleek ze met losse handen gitaar te kunnen spelen! In een paar liedjes maakte ze gebruik van een loop-apparaat, dat haar in staat stelde om een aantal maten gitaar, stem of andere geluiden ter plekke op te nemen en samen of gescheiden te herhalen, zodat het af en toe leek alsof er meerdere Irissen tegelijkertijd optraden. Je hoorde de gitaar terwijl deze werkeloos in de hoek stond, en ze zong driestemmig! Verrassend en beslist een lust voor het oor.

Na de pauze trapte John Hölsgens af. Ondanks de politiek, de verkiezingen waren een dag eerder, wist hij zijn column te begrenzen in tijd. Enkele steken onder water in de richting van de weinig gemotiveerde stemmer uit Leudal en de landelijke politiek werden met gegniffel (van herkenning?) ontvangen. Vraagt men zich af wat een gewichtheffende Poetin in de achtertuin van een SP stemmer doet, of wat het “redelijke alternatief” in de ogen van John is, dan is dat een goede reden om volgende keer zelf te komen luisteren!


Niet Direct was verguld met de toezegging van Geertje Grom, het artistieke alias van Geertje Claessen, om eens wat van haar werk te laten zien en erover te vertellen. Vanaf het begin is zij het creatieve brein achter de Niet Direct posters en flyers. Ze leidde het publiek met een paar presentaties door haar zeer veelzijdige werk, o.a. voor dagblad De Limburger, en als illustrator van een onlangs verschenen kinderboek (Koos Degeling: Kompas met vleugels). Daar las ze ook  nog een stukje uit voor.
In stijl sloot Iris Penning, finalist in de Grote Prijs van Nederland voor singer songwriters in december 2014, de avond af met indringende liedjes, prachtig begeleide poëtische teksten, waar veel mensen nog voor bleven zitten nadat de avond al tot een officieel einde was gekomen.

Het programma in combinatie met de mogelijkheid om het kasteel te bezichtigen bleek een schot in de roos en een paar maal werd de vraag gesteld hoe Niet Direct iedere keer weer zo’n programma krijgt samengesteld. Toch maar erbij zijn volgende keer? Noteer de datum van 11 juni 2015 in uw agenda, of stuur een mailtje naar nietdirect@gmail.com, en u blijft op de hoogte!

 


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »