2015 06 11 NIET DIRECT 21

De avond was te kort.

Dat muziek en literatuur goed samengaan heeft literair café Niet Direct al vaak bewezen, en dit keer was het niet anders.
In  de sfeervolle ambiance van kasteel Groot Buggenum te Grathem kreeg het publiek weer een zeer gevarieerd menu voorgeschoteld.

Het programma maakte een vliegende start met twee jonge mensen, barstensvol talent, op piano en dwarsfluit. Frank van der Heide en Nina Achten brachten een sonate voor piano en fluit van Poulenc, waarna Nina en Frank achtereenvolgens een solostuk brachten. Ze speelden gloedvol en met bezieling: het publiek werd er letterlijk stil van.

Daarna introduceerde presentator Paul van Dooren de meester van het korte verhaal, A. L. Snijders, die een onderhoudend causeur bleek te zijn, en een paar van zijn korte verhalen voorlas. Zijn beschouwende proza, in combinatie met zijn droogkomische presentatie, bleek een schot in de roos.

Voor de pauze was er nog meer muziek, van een totaal ander kaliber, gebracht door Joep van Wegberg uit Horst. Hij speelde enkele gevoelige liedjes van eigen hand, die hij met zijn gitaar begeleidde.

Na de pauze gaf John Hölsgens zijn kijk op de informatievoorziening binnen de gemeente Leudal, en John zou John niet zijn als hij daar geen kritiek op zou hebben. De dunne lijn tussen informatie en propaganda wordt regelmatig overschreden: wiens brood men eet, diens woord men spreekt! Hij bekende zijn vertrouwen in de vox populi, de stem van het volk, die via websites in de taal van het volk het reilen en zeilen binnen de gemeentegrenzen naar buiten brengt.
A. L. Snijders vertelde na de pauze nog wat over zijn woonplaats en droeg nog een paar verhalen voor, waarvan Banaan toch wel heel veel indruk maakte. Niet na te vertellen, maar wel na te lezen in zijn meest recente bundel Libelleman, die vorige week is uitgekomen. De avond werd in stijl afgesloten door Joep van Wegberg, met een paar eigen liedjes en een in het kader van het Jubileum van Rowwen Hèze bewerkte versie van  De Peel in Brand.  Hij speelde er ukelele bij, en een deel van het publiek zong het zachtjes mee.

Niet Direct heeft zijn bestaansrecht weer bewezen: als je er in slaagt om grote namen uit de literatuur te combineren met getalenteerde musici heb je alle ingrediënten voor een smakelijk menu.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »