2022 Limburg Festival

Terugblik 40ste Limburg Festival editie

Het Limburg Festival kijkt terug op een succesvolle 40e editie die plaatsvond van 24 tot en met 28 augustus jl. Met zo’n 197 voorstellingen, gebracht door 38 verschillende theatergezelschappen op 32 verschillende locaties, verspreid door het Midden-Limburgse landschap was er een bezettingsgraad van ruim 88%. Artiesten uit binnen- en buitenland hebben bezoekers verrast met ontroerende, grappige of serieuze voorstellingen.

Het festival werd geopend met de spectaculaire voorstelling - De Amuse - in de St. Barbarakerk in Leveroy. Producties van gezelschappen zoals De Rotterdam Connectie, het Nieuwstedelijk, Jansen & de Boer, Margje Wittermans, Club Lam en Sia Cyrroes stonden deze keer niet op het bekende theaterpodium maar in de buitenlucht bij bijzondere locaties zoals in een verzorgingshuis in Haelen, een zandvlakte in Tungelroy, een theaterboerderij in Nederweert, een kasteeltuin in Baexem, de kelders van een kasteel in Montfort en in een tuin onder prachtige Lindebomen in Thorn. Om er paar ’n paar te noemen.

 

Een van de hoogtepunten uit het locatieaanbod van deze voorbije editie was de voorstelling Hybris van Het Nieuwstedelijk. Deze prachtige voorstelling ging op het festival in Nederlandse première. De bezoekers waren gedurende het verhaal over de drukte en stress in het ziekenhuis minutenlang doodstil door de kracht van het stuk. En op Wienerte in Neer ging de voorstelling Nouveau Fuck van Cat Smits Company in Nederlandse première.  Ook ’n pareltje.

Jonge theatermakers hebben bezoekers via hun voorstellingen meegenomen in hun visie op een grens tijdens Ode aan de Grens. Vanuit de Uffelse Molen in Haler en langs de Dodendraad in Molenbeersel (gemeente Kinrooi) toonde jonge theatermakers uit Limburg hun op maat gemaakte voorstellingen. Tijdens de wandeling in deze natuurlijke omgeving konden de bezoekers genieten van de mooie natuur en cultuur.

In Roermond en Weert werd op zaterdag en zondag gedanst. Tijdens de Danspromenade  werd je letterlijk en figuurlijk in beweging gebracht door krachtige dans en fijngevoelige choreografieën, van moderne en klassieke dans tot opzwepende en sensuele bewegingen. Niet alleen de dans verraste, maar ook de locaties. Van de Rattentoren en de oevers van de Maas in Roermond tot op het containerreparatiebedrijf en de spoorbrug in Weert.

 

Kasteel van Verlangen was hét nieuwe programmaonderdeel van het Limburg Festival. Rondom Kasteel Montfort vond deze nieuwe theaterwandeling plaats waarbij de deelnemers in groepen op pad gingen en verschillende internationaal bekroonde puppetry voorstellingen tegenkwamen.

 

De viering van 40-edities Limburg Festival leek ons een uitstekende gelegenheid om de verhalen die het festival zo speciaal maken op te laten tekenen en in boekvorm uit te brengen. Hoe we in vogelvlucht van gewoon buitenfestival naar buitengewoon Festival zijn gereisd. Met veel grappige, ontroerende en informatieve verhalen die ons een kijkje gunnen achter de schermen van 40 bewogen Limburg Festival jaren. Het eerste exemplaar werd tijdens de opening van deze editie aan de oprichter Jan van den Berg uitgereikt. De reacties op het boek waren bijzonder positief.

 

De Limburg Festival Kindermiddag stond voor de zevende keer geprogrammeerd in de ECI- cultuurfabriek. Het programma van de Kindermiddag is erop gericht om kinderen op een leuke en laagdrempelige wijze kennis te laten maken met diverse culturele uitingen.

Iedere bezoeker kon vrij in- en uitlopen en de activiteiten bezoeken.

Ook kon men weer meefietsen met de bekende theaterfietstocht Natuurlijk…Theater. Op vrijdag in de gemeentes Weert/Nederweert, zaterdag in de gemeentes Roerdalen/Wassenberg en zondag in de gemeente Leudal. Jong en oud kon dit jaar genieten van theater van internationale allure met artiesten uit Zweden, Nieuw-Zeeland, België, Argentinië en Nederland.

Als afsluiting van de 40e editie hebben we de ruim 120 vrijwilligers in het zonnetje gezet met een speciaal optreden van Desmadre Orkesta tijdens de “Zonder vrijwilligers geen Limburg Festival BBQ". En zo is het maar net.

 

Volgende afspraak: 16 t/m 20 augustus 2023

Fotografen: Antoine Bongers en Johan Horst.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »