2016 Kunstfietsen

Kunstfietsroute Leudal

Kunst en kunstenaars

Dit jaar was ‘Kunstfietsen’ na een jaar pauze  weer onderdeel van het Kunst en Cultuur Weekend Leudal.
Kunstenaars uit Ell, Hunsel, Haler, Ittervoort en Neeritter stelden hun kunst tentoon aan belangstellend publiek. De kunstfietsroute, die eenentwintig kilometer lang was, bood onderweg een divers, veelzijdig en kwalitatief hoogstaand aanbod.

De kunstfietsroute

Er was geen begin en einde aan de fietsroute. Deelnemers hadden de vrijheid om zelf hun weg te bepalen langs de artistieke oases tijdens de tocht door de bosrijke en historische omgeving, die de gemeente Leudal zo kenmerkt. Kunst en natuur ontmoetten elkaar en gingen een symbiotische verhouding aan, die een absolute surplus opleverde.

De fietsende deelnemer

Op de achterzijde van de fietsrouteplattegrond was een puzzel te vinden, die gedurende de fietstocht opgelost kon worden.  Door het oplossen van de puzzel werden de deelnemers uitgedaagd goed te kijken naar de verschillende kunstwerken die de revue passeerden en leerden zodoende met een getraind oog kunst te observeren.

Degenen, die de puzzel opgelost en ingeleverd hebben (tezamen met een ingevuld enquêteformulier) maken kans op een geldbedrag van € 300 te besteden aan één of meerdere tentoongestelde werken naar keuze.

Kinderen

Ook voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar was er een actieve en creatieve middag georganiseerd. Vanaf 12 uur werden zij op de kermis in Hunsel onthaald en begeleid door één van de deelnemende kunstenaars.
In de setting van dit feestelijk stukje cultuurhistorisch erfgoed kregen ze de kans om hun creatieve kant te ontdekken en ontplooien. Zij gingen onder toeziend oog aan de slag om zelf kunst te maken! Het mooiste werk wordt beloond met een tegoedbon van € 100 die besteed kan worden aan kunstmaterialen of kunsteducatie.
Zo willen we de jeugd motiveren en prikkelen om zelf creatief aan de slag te gaan en te blijven. Wie weet zal een jonge kunstenaar in de dop over ettelijke jaren zélf een locatie sieren met zijn/haar kunst tijdens de kunstfietsroute!

Afsluiter

De Stichting Kunst en Cultuur Leudal wil het bewonderen, tentoonstellen en maken van kunst op alle vlakken stimuleren en mogelijk maken. Door de kunstprijs voor de winnende fietser en de aanmoedigingsprijs voor jeugdig talent trachten we dit een extra impuls te geven en ons kunstminnend publiek in het zonnetje te zetten. Zonder de kunstenaars uit de regio Leudal zou de hele kunstfietsroute niet mogelijk zijn. Daarom wilden wij ook een kunstenaar belonen en aanmoedigen door het uitreiken van een geldprijs. Dit gebeurde in besloten kring door de voorzitter van Stichting Kunst en Cultuur Leudal, Paul van Dooren. Hij sloot tevens , in het bijzijn van vele kunstenaars, het Kunst en Cultuur Weekend 2016 met een bijzonder tevreden terugblik af.

Een sfeerinpressie

Prijswinnaars Kunstfietsen 2016

Dit jaar was Kunstfietsen opnieuw onderdeel van het Kunst en Cultuur Weekend Leudal.
Op zondag 4 september konden de deelnemers in de gemeente Leudal een route van 21 km fietsen en een 15-tal kunstenaars bezoeken in de kernen
Ell, Hunsel, Haler, Ittervoort en Neeritter.

Kunstwerk naar keuze als prijs
De deelnemers aan de Kunstfietsroute konden onderweg een puzzel oplossen. Tijdens het oplossen van de puzzel werden de deelnemers uitgedaagd goed te kijken naar de verschillende kunstwerken die de revue passeerden en leerden zodoende met een getraind oog kunst te observeren.
De winnaar mocht een kunstwerk uitkiezen uit alle geëxposeerde kunstwerken ter waarde van € 300.
Deze prijs is gewonnen door Mevrouw Annie Maassen. Haar keuze viel op een schilderij van J.P.  Joosten uit Neeritter.

Mevrouw Annie Maassen met kunstenaar J.P.  Joosten uit Neeritter en haar gewonnen kunstwerk.

Mevrouw Annie Maassen met Babs Schaper, de coördinator van het Kunstfietsen en bestuurslid van de Stichting Kunst & Cultuur Leudal en haar gewonnen kunstwerk.

Prijs voor de mooiste kindertekening
Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar was er die zondag een actieve en creatieve middag georganiseerd. Begeleid door een van de deelnemende kunstenaars kregen ze de kans om hun creatieve kant te ontdekken en ontplooien. Zij gingen onder toeziend oog aan de slag om zelf kunst te maken. Het mooiste werk werd getekend door Hannah Noordermeer. Zij werd beloond met een tegoedbon van € 100, te besteden aan kunstmaterialen of kunsteducatie.

Activiteiten
De stichting Kunst & Cultuur Leudal organiseert het hele jaar door  vele culturele activiteiten.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »