2018 Kunst en Cultuurweekend: zondag

Tijdens Kunst & Cultuur Weekend Leudal
Verbluffende vondsten bij ‘Pronkstuk of Prullaria’

Tijdens het Kunst en Cultuur weekend Leudal 2018 stond op zondag 2 september voor het eerst het onderdeel Pronkstuk of Prullaria op het programma, waarbij bezoekers kunstvoorwerpen konden laten beoordelen door deskundigen. In Midden Limburg blijken vele onontdekte pronkjuwelen op zolder te staan. Het liep storm bij de inbreng.Zo torste een bezoekster levensgroot schilderij van een adellijke dame met zich mee. Voor ze het naar de kringloopwinkel wilde brengen kwam ze nog even langs. Ze bleek in bezit te zijn van een doek van een onbekende meester, dat gedateerd dient te worden op rond 1730 en na restauratie zo’n € 10.000, - euro waard is. Ook was er een merkwaardig, ovaal, schilderijtje met vermelding in het Latijn van heiligennamen; het bleek een reliekenhouder te zijn met een museale waarde.  Er waren diverse doeken van bekende meesters (o.a. Charles Eyck, Rheinstein, Gardner), Chinees aardewerk, uurwerken en horloges, Gouda Plateel, een verzameling Venetiaanse broches uit de 19-e eeuw, kommetjes uit de beginjaren van Regout, een zogenaamd koperen Sirihstel uit Indonesië van enkele eeuwen oud, oud-Limburgse klederdracht van 150 jaar oud, geslepen glaswerk uit de 19e eeuw en nog veel meer.

De deskundigen waren onder de indruk van de diversiteit en het niveau van de voorwerpen. Het aantal bezoekers dat ontgoocheld met een prul naar huis ging was zeer beperkt. In een aantal gevallen werden bezoekers doorverwezen naar Musea of kunstspecialisten. Zowel voor de bezoekers als voor de deskundigen was het een dag om van te smullen.

Kunstfietsroute

Op zondag was het traditionele kunstfietsen. Dit jaar was de beurt aan de Heythuysense artiesten om hun producten ten toon te stellen. Dat deden ze op zeer creatieve en smaakvolle wijze. Veel kunstenaars toverden hun eigen tuin -of die van een ander!- om tot expositieruimte en ontvingen die dag wel honderden belangstellenden. Op elke locatie was een keur aan kunstobjecten te zien, en aangezien het prachtig fietsweer was, leek het wel of heel Leudal op de fiets geklommen was om van al dat moois te genieten. Naast alle beeldende kunst viel er nog meer te genieten. Zo was er een harpiste die veel lof oogstte, een columnist die voorlas uit eigen werk en een rondtrekkend koor dat viermaal een optreden verzorgde. Daarnaast vonden mensen op de route nog een bewegende reus van 4,5 meter hoog!


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »