2020 Kunst en Cultuur Weekend

Kunstfietsen 2020

De slechte weersvoorspellingen ten spijt, begon de dag met een stralende zon, en hoewel er later wel wat wolken verschenen, bleef het de hele dag schitterend fietsweer. Het was echt genieten, niet alleen van prachtige kunst, optredens, mooi verzorgde tuinen, maar ook van vele opgewekte fietsers die blij waren eropuit te kunnen en weer anderen te ontmoeten. Want ook dat laatste aspect bleek een niet onbelangrijk onderdeel van dit evenement. Blije gezichten alom.

Ook de kunstenaars keken tevreden terug op deze zeer geslaagde dag, waarbij sommigen letterlijk honderden mensen in hun tuin mochten verwelkomen. Mooi waren de inventieve oplossingen die ieder bedacht had voor het coronaprobleem: wasknijpers, kaartjes, turvers, veelal eenrichtingverkeer. Hier is ook een compliment voor het publiek op zijn plaats, dat zich netjes aan de regels hield en het voor lief nam dat er soms even gewacht moest worden.

Kortom, Kunstfietsen 2020 was een zeer geslaagde uitvoering in een traditie die we zeker in ere moeten houden: eerste zondag van september: KUNSTFIETSEN IN LEUDAL!

Hierbij de oplossing van het puzzelwoord:
landschapsschilder / landschapschilders

De 3 winnaars zijn van de bonnen van € 100 zijn:

  • Hub Sleven
  • Heidi Slaats van Heel (ze schrijft het zelf zonder streepje)
  • Riet Geraets

Hectische veiling kunststock gemeente Leudal

Kunst in de kelders van het gemeentehuis van Haelen
Afgelopen zondag 6 september vond in het oude gemeentehuis van Haelen de expositie en veiling plaats van de kunststock van de gemeente Leudal. In 2007 kwam de fusiegemeente Leudal tot stand, uit 4 gemeenten en 16 kernen. Elk der gemeenten had zijn eigen inkoopbeleid van kunst. En dan was er ook nog de zogenaamde BKR-regeling waarbij kunstenaars werken aan de gemeenten konden aanbieden om in hun levensonderhoud te voorzien. Al dit werk kwam terecht in de kelders van het oude gemeentehuis van Haelen waar het nu na vele jaren onder het stof tevoorschijn werd gehaald. Naar nu blijkt zat er werk bij van kunstenaars die inmiddels een bovenregionale status hebben verworven zoals Hans Bouwman, Gard van de Wegberg en Bert Wansink.

Geslaagde verkoop en veiling
In samenwerking met de gemeente Leudal heeft de werkgroep Exposities van SKCL op zondag 6 september een grote kunstmarkt van dit werk georganiseerd. De meeste werken waren uitermate voordelig geprijsd en konden meteen gekocht worden. De topwerken werden om 17.00 uur geveild.

Meteen bij de opening om 10.00 uur liep het storm. Binnen een uur was meer dan 25% van het werk verkocht en aan het einde van de dag was meer dan 65% van de kunststock verdwenen. Opvallend was wel dat alle kleurrijke werken liepen als zoete broodjes, terwijl een aantal pentekeningen en etsen in zwart-wit achterbleven. Vooral in deze Corona-tijd geeft de kunst zo weer wat kleur aan het leven.

Emotionele momenten
Er waren ook ontroerende momenten. Zo stond een bezoeker een kwartier lang gebiologeerd te kijken naar een werk; een schilderij van een Zwitsers dorp uit 1980. De bezoeker bleek Pierre Houben te zijn, de kunstenaar die het werk 40 jaar geleden zelf geschilderd had; hij was weer even die jonge kunstenaar van toen, vol herinneringen aan een prachtige studiereis. Voor € 100,- kocht hij een stukje van zijn jeugd terug. Enkele andere werken van hem waren toen al verkocht aan andere bezoekers.

 

Een ander hartverwarmend moment was het toen de heer Konings uit Weert, die tijdens de veiling 2 werken had verworven van Hans Bouwman, Lotte, de weduwe van de kunstenaar wist te bewegen samen met hem te poseren voor zijn nieuwe aanwinsten.

Tevreden wethouder
Wethouder Robert Martens van Leudal sprak van een zeer geslaagde dag. Veel kunst was voor een zacht prijsje teruggegeven aan de inwoners van Leudal; zo krijgt het werk weer de aandacht die het verdient. Kunst is er voor mensen en behoort niet te verpieteren in donkere opslagruimten.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »