2021 kunst en cultuur weekend zondag

Pronkstuk of prullaria
Een van de activiteiten in het Kunst en Cultuur Weekend Leudal 2021 was Pronkstuk of Prullaria. Onder een stralende zonnehemel hadden zich op zondag 5 september zeven deskundigen geïnstalleerd bij de Uffelse Molen om uitleg te geven over de goederen die door de bezoekers werden ingebracht. Er was weer een rijke schakering aan kunst, antiek en curiosa te bewonderen.

Zo bleek een klokje waardeloos maar het zat in een Art Deco messing kastje met een waarde van € 2000,-. Een blinkend rond plaatje, door een jongedame gevonden bij een nieuwbouwplan in haar woonplaats, bleek geen kroonkurk maar een gouden dukaat uit 1600 uit het Hertogdom Brabant,
diverse Chinese vazen bleken helaas toch Japanse vazen te zijn. Onder de vele schilderijen die werden ingebracht bevonden zich enkele juweeltjes zoals een olieverfdoek van de Vlaamse Meester Vanmalderen en een ingekleurde ets in perfecte staat van een hond van de Duitse kunstschilder Sperling. Ook was er een loodzwaar bronzen beeld te bewonderen van Dolf Wong, een voorstudie voor een van de werken die deze kunstenaar heeft gemaakt voor in de openbare ruimte in Midden- Limburgse dorpskernen.  Een wonderschoon 18e-eeuws polichroom, verguld houtsnijwerk beeldje, moet nog nader onderzocht moet worden. Echte prullen waren er niet bij maar sommige voorwerpen waren toch niet die schatten waarop men gehoopt had.
Zowel de deskundigen als de bezoekers gaven aan dat ze genoten hadden van een heerlijke middag.

 

Terugblik op Kunstfietsen 2021

Ook dit jaar ontbrak het traditionele kunstfietsen natuurlijk niet op het programma van ons Kunst- en Cultuurweekend. Zondagmiddag van 10 tot 17.00 uur waren de tuinen van de kunstenaars in de kernen Ell, Haler, Hunsel, Ittervoort en Neeritter geopend voor het publiek.

Iedere deelnemende kunstenaar had zijn tuin, en vaak ook zijn atelier, prachtig aangekleed met kunstobjecten. Er was een grote diversiteit aan kunst te zien, onder andere glaskunst, cortenstaal, schilderkunst, bronzen beelden, keramiek, beeldhouwen, tin gieten… . Een kunst die we nog niet eerder zagen was de bonsaikunst.

Bijzonder dit jaar was de expositie van schilderijen uit de erfenis van de bekende Zuid-Limburgse kunstenaar Charles Eyck en diens echtgenote Karin Meyer. Hun kleinzoon -eveneens Charles- liet niet alleen schilderijen en andere kunstuitingen van opa en oma zien, hij vertelde er ook nog heel persoonlijke anekdotes bij. Heel interessant!

Op verschillende locaties op de route was er voordracht en levende muziek. Zo las de bekende stadsdichter van Leudal, Frits Criens, op locatie columns voor, en kreeg veel lachers op zijn hand. In een andere tuin zaten de dichteressen Fransje Goedemans en Marjan Kilkens die ‘lastige portretten’ vingen. Verder was er het rustgevende harpspel van Anne van Buul, en trad -gewoon op een oprit, maar evengoed heel sfeervol- de band Pyure op, waar men verzoeknummers kon indienen.

Kortom, het was voor een groot publiek weer een fantastische sfeervolle dag, waarbij de vreugde niet in de laatste plaats verhoogd werd door het heerlijke weer.

 


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »