2021 kunst en cultuur weekend zondag

ZONDAG 5 SEPTEMBER 2021

PRONKSTUK OF PRULLARIA en KUNSTFIETSEN

2E EDITIE VAN ‘PRONKSTUK OF PRULLARIA’

Zondagochtend start om  11 uur de tweede editie van ‘Pronkstuk of  Prullaria’ in de Uffelse Molen (Uffelsestraat 5) in Haler. Heeft u verborgen schatten in huis, een oud servies van oma, een schilderij, meubelstuk of andere huisraad of curiosa verworven uit een erfenis? Deskundigen vertellen u graag tot 15 uur meer over en geven indien mogelijk een globale waarde-indicatie. (Aan de schattingen kunnen geen rechten worden ontleend).

Vanaf 10.30 uur kunt u uw pronkstukken inbrengen bij de Uffelse Molen. Tussen 11.00 en 15.00 uur komen de deskundigen in actie. Hopelijk is hun oordeel niet: dit zijn prullaria!

We zouden het prettig vinden als u zich enkele dagen van te voren even per mail aanmeldt.
U kunt dan ook een mail met foto en omschrijving van uw inbreng sturen. Onze deskundigen
kunnen dan al informatie verzamelen. E-mailadres: jmgdenessen@hetnet.nl.

De deskundigen:
Jos Vandebrouck is kunsthistoricus, archeoloog en museoloog.

Jan Reijnen is restaurateur van schilderijen.

Marijke van Roosmalen wordt ingeschakeld op het gebied van antiek en huisraad.

Constantijn Molenkamp is kunstschilder met een opleiding kunstgeschiedenis. Specialisme: hedendaagse kunst.

Walther Brouns voorzitter van de werkgroep ‘Limburgse klokken’ en is gespecialiseerd in antieke uurwerken.

Jan van den Bragt is edelsmid; hij ontwerpt en vervaardigt sieraden en is deskundig op het gebied van oude juwelen.

 

Op de foto: een vondst uit de editie 2018: de eigenaresse was op weg naar de kringloopwinkel.
Het bleek een kostbaar schilderij  uit 1730 te zijn.

Entree gratis - U bent ook welkom als toeschouwer!

 

ZONDAG 5 SEPTEMBER 2021

KUNSTFIETSEN

 

 

Het Kunst en Cultuur Weekend Leudal zou niet compleet zijn zonder het traditionele Kunstfietsen.

 


Dit jaar zijn de kernen Ell, Haler, Hunsel, Ittervoort en Neeritter aan de beurt.  Er is een grote diversiteit aan kunst te zien, onder andere glaskunst, cortenstaal, schilderkunst, bronzen beelden, beeldhouwen en keramiek. Een kunst die we nog niet eerder zagen is bonsaikunst. De kunstenares maakt niet alleen de schalen ervoor, maar laat ons ook zien dat je ook van een heel eenvoudige plant een bonsai boom kunt maken. De kunstenaars verwelkomen u graag op locatie!
De tuinen van de kunstenaars zijn van 10.00 tot 17.00 uur open.

Bijzonder dit jaar is de expositie van schilderijen uit de erfenis van de bekende Zuid-Limburgse kunstenaar Charles Eyck en diens echtgenote Karin Meyer. Hun kleinzoon laat schilderijen zien uit de erfenis.

Neem de tijd om alles te bekijken en te bewonderen. Op verschillende locaties op de route treft u ook voordracht en levende muziek aan. Zo zal de bekende stadsdichter van Leudal, Frits Criens, op locatie columns voorlezen en zullen de dichteressen Fransje Goedemans en Marjan Kilkens korte verhalen, columns en gedichten voordragen met dit jaar als thema ‘Lastige portretten’. Verder is er het heerlijk rustgevende harpspel van Anne van Buul.

Onderweg zijn er voldoende horecagelegenheden om even te pauzeren.
Laat u verrassen: fiets, trap en bewonder!

 

 

En dan graag uw speciale aandacht voor onze prijsvraag! Maar liefst drie keer € 100 valt er te winnen, te besteden bij een van de deelnemende kunstenaars. Die kans laat u toch niet aan u voorbijgaan?

Starten: U kunt bij elke deelnemende kunstenaar starten.

De route is vanaf 25 augustus te downloaden via deze website.

Download/bekijk folder » 

Deelname is gratis

 

Pronkstuk of prullaria
Een van de activiteiten in het Kunst en Cultuur Weekend Leudal 2021 was Pronkstuk of Prullaria. Onder een stralende zonnehemel hadden zich op zondag 5 september zeven deskundigen geïnstalleerd bij de Uffelse Molen om uitleg te geven over de goederen die door de bezoekers werden ingebracht. Er was weer een rijke schakering aan kunst, antiek en curiosa te bewonderen.

Zo bleek een klokje waardeloos maar het zat in een Art Deco messing kastje met een waarde van € 2000,-. Een blinkend rond plaatje, door een jongedame gevonden bij een nieuwbouwplan in haar woonplaats, bleek geen kroonkurk maar een gouden dukaat uit 1600 uit het Hertogdom Brabant,
diverse Chinese vazen bleken helaas toch Japanse vazen te zijn. Onder de vele schilderijen die werden ingebracht bevonden zich enkele juweeltjes zoals een olieverfdoek van de Vlaamse Meester Vanmalderen en een ingekleurde ets in perfecte staat van een hond van de Duitse kunstschilder Sperling. Ook was er een loodzwaar bronzen beeld te bewonderen van Dolf Wong, een voorstudie voor een van de werken die deze kunstenaar heeft gemaakt voor in de openbare ruimte in Midden- Limburgse dorpskernen.  Een wonderschoon 18e-eeuws polichroom, verguld houtsnijwerk beeldje, moet nog nader onderzocht moet worden. Echte prullen waren er niet bij maar sommige voorwerpen waren toch niet die schatten waarop men gehoopt had.
Zowel de deskundigen als de bezoekers gaven aan dat ze genoten hadden van een heerlijke middag.

Terugblik op Kunstfietsen 2021

Ook dit jaar ontbrak het traditionele kunstfietsen natuurlijk niet op het programma van ons Kunst- en Cultuurweekend. Zondagmiddag van 10 tot 17.00 uur waren de tuinen van de kunstenaars in de kernen Ell, Haler, Hunsel, Ittervoort en Neeritter geopend voor het publiek.

Iedere deelnemende kunstenaar had zijn tuin, en vaak ook zijn atelier, prachtig aangekleed met kunstobjecten. Er was een grote diversiteit aan kunst te zien, onder andere glaskunst, cortenstaal, schilderkunst, bronzen beelden, keramiek, beeldhouwen, tin gieten… . Een kunst die we nog niet eerder zagen was de bonsaikunst.

Bijzonder dit jaar was de expositie van schilderijen uit de erfenis van de bekende Zuid-Limburgse kunstenaar Charles Eyck en diens echtgenote Karin Meyer. Hun kleinzoon -eveneens Charles- liet niet alleen schilderijen en andere kunstuitingen van opa en oma zien, hij vertelde er ook nog heel persoonlijke anekdotes bij. Heel interessant!

Op verschillende locaties op de route was er voordracht en levende muziek. Zo las de bekende stadsdichter van Leudal, Frits Criens, op locatie columns voor, en kreeg veel lachers op zijn hand. In een andere tuin zaten de dichteressen Fransje Goedemans en Marjan Kilkens die ‘lastige portretten’ vingen. Verder was er het rustgevende harpspel van Anne van Buul, en trad -gewoon op een oprit, maar evengoed heel sfeervol- de band Pyure op, waar men verzoeknummers kon indienen.

Kortom, het was voor een groot publiek weer een fantastische sfeervolle dag, waarbij de vreugde niet in de laatste plaats verhoogd werd door het heerlijke weer.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »